„Наука на сцената“ със състезателен кръг за участие в Прага

Проф. д.фз.н. Ана Георгиева Последна промяна на 25 юни 2021 в 06:52 2335 0

Предстои провеждането на осмото издание на Националния фестивал „Наука на сцената“, представляващ национален подборен кръг за участието на България в международната изява, която ще се състои от 24 до 27 март 2022 г. в Прага, Чехия.

Участниците в Международния фестивал ще бъдат определени на Националния фестивал, който е със състезателен характер.

Фестивалът за седми пореден път ще бъде в град Севлиево, а за трети път ще се проведе в СУ „Васил Левски“, най-старото и престижно училище на града. Имаме съществената и ентусиазирана подкрепа на педагогическия екип на училището и на цялата общественост в града.

Основната цел на Европейската програма „Наука на сцената“ е да повиши нивото на преподаване на естествените науки – физика и астрономия, химия, биология, математика и информационни технологии (STEM), което води до едно по-добре научно образовано общество и насочва повече млади хора към кариера в науката, инженерните и технологичните дисциплини. Това се постига, като се дава възможност на учителите по научните дисциплини (STEM) да обменят идеи, опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им, да се информират и популяризират съвременните научни постижения.

Организатори на събитието са Национален (НОК) и Местен организационен комитет, а съорганизатори са Министерство на образованието и науката и фондация „Еврика“ в партньорство с българския развоен център на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), всички подчинени на идеята за развитие на образованието в България. Разчитаме и на съдействието и подкрепата на Съюзите на физиците, химиците, биолозите, математиците и учените в България.

Във фестивала могат да участват представители на всички български училища, детски градини, клубове за наука и техника и неправителствени организации от страната. Те заявяват участието си с попълването на регистрационни форми и представят описание на проектите си.

На фестивала участниците трябва да представят по най-атрактивен начин проекти, базирани на изследователския подход при обучението, които са с определени от Международния организационен комитет (МОК) водещи теми:

  • Наука за най-младите – проекти за предучилищно и начално училище).
  • Цели за устойчиво развитие (ЦУР) на образованието – проекти, които показват как STEM може да допринесе за постигане на ЦУР.
  • Технологии в STEM образованието – проекти, включващи кодиране, информационни и комуникационни технологии (ИКТ), големи бази данни, изкуствен интелект (ИИ) (artificial intelligence – AI), виртуална реалност (ВР) (virtual reality – VR), мрежова сигурност и др.
  • Многообразие в образованието STEM – проекти, включващи променливостта на методите на преподаване, за талантливи ученици, за приобщаващо обучение, за сътрудничество между по-малки и по-големи ученици и т.н.
  • STEM с изкуства – например проекти, комбиниращи STEM с други дисциплини – изкуства, музика, спорт, история и т.н.
  • Сътрудничество в STEM образованието – проекти в сътрудничество с местната общност – напр. между учители, училища и компании, различни общности.
  • Съвместни проекти за участвалите в предишни Европейски фестивали „Наука на сцената“, които кандидатстват с такъв проект с колега, когото са срещнали там.

Всички учители, участващи във фестивала, трябва да представят своите проекти на щандове на изложба, която се нарича „Панаир“. Това е основният елемент на събитието. В него участват и ученици, които представят проекта.

По желание проектите могат да бъдат допълнително представени в една от категориите:

  • Работилница – интерактивни работни сесии от учители за учители, на които участниците работят заедно, за да учат и да практикуват нови умения, да усвояват нови дейности или да създават ресурси.
  • Сценични изпълнения, в които участниците представят експерименти, изпълнения или експериментални лекции на сцената.

Най-добрите проекти се класират от Национално жури, състоящо се от учени и преподаватели от висшите и средните училища. Определените от Международния организационен комитет критерии за класиране, на които идеалният проект за Международния фестивал „Наука на сцената“ трябва да отговаря, са:

  • Да провокира сред учениците интерес към научните дисциплини.
  • Да е свързан с всекидневния живот.
  • Да има постоянен и стабилен ефект.
  • Да е осъществим във всекидневната научна среда и да изисква разумни разходи за осъществяването си.
  • Да се основава на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Целта на 8-ия Национален фестивал „Наука на сцената“ е да насочи вниманието на обществото и на образователните институции върху
възможностите за повишаване качеството на образованието у нас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !