Неолитното погребение на "Мъжа със слоновата кост", се оказва на "дама"

Ваня Милева Последна промяна на 10 юли 2023 в 00:01 3742 0

Дамата със слоновата кост

Кредит Miriam Luciañez Triviño.

Дамата със слоновата кост

През 2008 г. в югозападната част на Испания, във Валенсия, е открит гроб от епохата на неолита със скелет на "знатен мъж", в който има множество несъмнено ценни артефакти. Сред тях са слонски бивни, гребен от слонова кост, кристален кинжал, черупка от щраусово яйце и кремъчен кинжал, украсен с кехлибар.

Първоначално, въз основа на анализ на тазовите кости, находката е класифицирана като "вероятен млад мъж" на възраст между 17 и 25 години и е наречена "мъжът със слоновата кост".

Сега обаче се появи нова информация, която показва, че "мъжът със слоновата кост" всъщност е жена!

Определяне на пола на древни кости чрез зъбен емайл

"Не сме очаквали, че ще се окаже жена. И това бе изненада. Така че това всъщност ни накара да преосмислим всичко за този обект", коментира авторът на изследването Леонардо Гарсия (Leonardo García), професор по праистория в Севилския университет.

През 2021 г. изследователите използват нов молекулярен метод, за да потвърдят пола на скелета като част от по-широко проучване. Това разкритие за жената и обществото, към което е принадлежала, предлага нов поглед към миналото и оспорва дългогодишни схващания за праисторическите времена, и е предмет на ново проучване, публикувано в Scientific Reports.

Гробът на жената е бил изпълнен с пищни погребални принадлежности. Кредит: Research Group ATLAS/University of Sevilla

Горното ниво на структура 10.049 и основните артефакти, включени в приношението. Индивидът е погребан в долното ниво на структура 10.049. Кредит: Miriam Lucianez Trivino/Nature

Новата техника, използвана за определяне на пола на древни кости, представена за първи път през 2017 г., включва изследване на зъбния емайл. Този емайл съдържа полово специфичен пептид, наречен амелогенин, който може да бъде идентифициран в лабораторни условия. В това конкретно изследване анализът на молар и резник от скелета разкрива наличието на гена AMELX, отговорен за производството на амелогенин и разположен върху Х хромозомата. Това недвусмислено показва, че останките са женски, а не мъжки.

Традиционно археолозите определят пола на скелета, като изследват таза, тъй като жените обикновено имат по-широки тазови отвори в сравнение с мъжете. Тазовите кости обаче са тънки и склонни към чупливост с течение на времето, което ги прави лесно податливи на увреждане. Следователно при използването на тазовите отвори за определяне на биологичния пол могат да възникнат грешки, както показва случаят с "Дамата със слонова кост".

"Сега това се използва все повече и повече. Малко се разраства, което е вълнуващо", коментира биоархеологът Ребека Гоуланд (Rebecca Gowland), професор в Университета в Дърам, която е част от екипа, разработил за първи път метода с използване на зъбен емайл. "Изпробваме границите... и виждаме колко назад във времето можем да отидем", посочва Гауланд, която не е участвала в последното проучване, но е цитирана от CNN.

Индивидът е погребан в долното ниво на структура 10.049, а основните артефакти са депозирани около тялото. Кредит: Miriam Lucianez Trivino/Nature

Макар че древният ДНК анализ също може да разкрие пола на човешките останки, той е крехък, скъп, податлив на замърсяване и често е неосъществим за извличане от повредени кости, особено в по-топла среда. От друга страна, амелогенинът има добри свойства за запазване, което го прави широко приложим метод за определяне на пола дори на непълни скелети.

Освен това този метод може да се прилага както за зъби на възрастни, така и за детски зъби, като се оказва особено полезен за последните, тъй като полът на детските скелети не може да бъде определен, докато не достигнат пубертета.

Ловецът мъж? Разсейване на погрешните представи за ролите на половете 

"В миналото не е било необичайно археологът да намери (останки) и да каже: "Добре, този човек има меч и щит. Следователно той е мъж. Разбира се, дълбоко погрешно, защото се предполага, че в миналото ролите на половете са били такива, каквито ги възприемаме днес", разказва Гарсия Санхуан (García Sanjuán).

"Тази техника, според нас, ще открие изцяло нова ера в анализа на социалната организация на праисторическите общества." Този метод е използван и в други изследвания, за да се разсее стереотипът за "мъжа ловец", който дълго време е оказвал влияние върху разбирането ни за ранните хора.

"Мисля, че това изследване на Дамата със слоновата кост потвърждава това, което феминистки настроените биоархеолози твърдят от почти две десетилетия... че социално-сексуалният живот в миналото е бил разнообразен и сложен", заявява Памела Гелър (Pamela Geller), доцент и биоархеолог в Университета в Маями, която не участва в настоящото изследване.


Горното ниво на структура 10.049 и основните артефакти, включени в приношението. Кредит: Miriam Lucianez Trivino/Nature

Дамата със слоновата кост: Високоуважаван член на обществото

Публикуваното наскоро проучване в списание Scientific Reports показва, че Дамата със слоновата кост е имала висок ранг и е била почитана от обществото поне осем поколения след смъртта си. Радиовъглеродното датиране разкрива, че гробовете на многобройни лица и други околни елементи обхващат период от 200 години след смъртта ѝ.

Намерените покрай нея погребални вещи, включително тези, които са погребани заедно с нея, и допълнителни предмети като кристалния кинжал, добавени по-късно, са най-ценните сред над 2000 известни праисторически гроба, открити в Испания и Португалия. Забележително е, че в региона не е открит мъжки гроб с подобен статут от същата епоха.

"Когато сравняваме Дамата със слоновата кост с тези хора, тя се извисява с глава и рамене над всички тях", казва той. "Така че не се колебаем да кажем, че тя е била най-изтъкнатата в социално отношение личност на своето време и това, разбира се, е забележително, защото става дума за жена", допълва Санхуан.

На около 100 метра от гроба на Дамата със слоновата кост е открита сравнително пищна гробница, в която има поне 15 жени. Предполага се, че тя е построена от хора, които са претендирали, че са нейни потомци. Това предполага, че жените са заемали ръководни постове в иберийското общество от медната епоха - време, когато в Европа започва да се формира по-йерархична социална структура, съобщава BBC.

Авторите на изследването предполагат, че е малко вероятно високият ѝ статут да е бил наследствен, тъй като в региона няма детски погребения, придружени от гробни принадлежности. Напротив, те смятат, че дамата от слонова кост е постигнала високото си положение благодарение на собствените си заслуги.

Друг възможен източник на нейното влияние би могъл да бъде свързан с езотерични или магически практики. Костите ѝ съдържат повишени нива на живак, които може да са резултат от употребата или изгарянето на цинобър - вещество, известно с опияняващите си свойства, съобщава Science.

Въпреки че вече няма спор относно биологичния пол на скелета, изследователите призовават към предпазливост, за да се избегне налагането на съвременни джендърни стандарти на популации от миналото. Половата идентичност на Дамата със слоновата кост остава неизвестна и е важно да се въздържаме от проектиране на съвременни гледни точки върху исторически личности.

"Тя трябва да е била изключително харизматична личност. Вероятно е пътувала или е имала връзки с хора от далечни земи. Няма нито едно погребение (в региона), което да се доближава и най-малко до това на тази жена по отношение на богатството, с което е била погребана. Нито жени, нито мъже. Възможно е да е имала някакъв специален статут, който да е бил по-важен от половата ѝ идентичност, или ... да не е съществувала бинарна джендър система, заключава Санхуан.

Справка: Cintas-Peña, M., Luciañez-Triviño, M., Montero Artús, R. et al. Amelogenin peptide analyses reveal female leadership in Copper Age Iberia (c. 2900–2650 BC). Sci Rep 13, 9594 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-36368-x 

Източник: High Status Skeletal Find of “Ivory Man” in Valencia Turns out To Be “Ivory Lady”, Ancient Origins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !