Тази жена на 7000 години е сред последните ловци-събирачи в Швеция (видео)

Нетрадиционното погребение на 7000 години на "шаманка" в Швеция

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2023 в 00:01 8055 0

Реконструкция на шведска шаманка.

Кредит Gert Germeraad / Trelleborgs Museum

Изследователи са използвали скелетни останки и древна ДНК, за да възстановят погребението на жена, живяла в днешна южна Швеция преди 7000 години.

Откриването на „Погребение XXII“ в Швеция в началото на 80-те години предизвиква голямо вълнение сред археолозите. Този уникален мезолитен гроб на 7000 години, разположен в Скейтхолм на южното крайбрежие, се различава от другите поради нетрадиционния си стил.

Погребана е жена, за която се казва, че е сред последните ловци-събирачи в Швеция. Положена е седнала с кръстосани крака, върху трон от еленови рога, което е необичайно и противоречи на традиционните норми.

Художникът - археолог Оскар Нилсон (Oscar Nilson), реконструирал нейния образ в реален размер, заедно с пронизващия й поглед, я нарича „Шаманът“ - загадъчна жена, живяла преди около 7000 години.

Откриването на „Погребение XXII“ в Швеция в началото на 80-те години предизвиква голямо вълнение сред археолозите. Този уникален мезолитен гроб, разположен в Скейтхолм на южното крайбрежие, се различава от другите поради нетрадиционния си стил на погребение.

Индивидът е бил погребан в седнало положение с кръстосани крака, което противоречи на традиционните норми. Това, което го прави още по-забележително, е наличието на стотици животински кости и зъби около гроба. Тази интригуваща подредба намеква за възможно ритуално или символично значение, което изостря нетърпението на археолозите да разкрият тайните на тази древна култура.

Останките в „Погребение XXII“ са на жена, наречена още като „седящата жена“ или „шаман“, чието лице е реконструирано с много детайли. Специалист пресъздава лицето и тялото на жена, починала преди около 7000 години. Вероятно е принадлежала към някои от последните събирачи на ловци в Европа и вероятно е била шаман.

Останките на жената бяха открити в мезолитно гробище в Скейтхолм, близо до Трелеборг, в югозападна Швеция , преди повече от 30 години. Около 80 гроба са открити на мястото и тези погребения датират от 6000 до 4000 г. пр.н.е. Смята се , че гробището е едно от най-старите в Европа. National Geographic съобщава, че на мястото са открити „различни типове погребения, включително хора, погребани по двойки или с кучета, и отделни кучета, погребани с богати гробни дарове“.

Изследователи са използвали останки от скелет и древна ДНК, за да възстановят погребението на жена, живяла в днешна южна Швеция преди 7000 години. Кредит: © Gert Germeraad / CC BY-SA 3.0

Мезолитна жена

От костите ѝ археолозите успяват да определят, че „жената е била на възраст между 30 и 40 години, когато е починала, и е била висока около 1,5 метра“, съобщава Live Science. Тя е била погребана седнала, с кръстосани крака „на трон от рога на благороден елен“ според музея Трелеборг. Погребана е с колан, направен от приблизително 130 животински зъба. Мъртвата жена беше погребана, облечена в сложна пелерина от пера и с висулка с камъчета около врата. По колана е имало зъби от елени, диви свине и лосове, докато наметката й е била изработена от пера на врана, сврака, чайка, сойка, гъска и патица. 

ДНК доказателствата показват, че жената е живяла преди 7000 години. Подобно на други хора в древна Скандинавия по това време, тя е имала много тъмна кожа и светли очи. Останките й се съхраняват в музея Трелеборг, откакто е била взета от праисторическото гробище в Скейтхолм.

Реконструкцията на лицето

Макар да са събрани много данни за погребаната шаманка,остава любопитството как е изглеждала. Оскар Нилсън, световноизвестният експерт по лицеви реконструкции, получава възможност да пресъздаде лицето на отдавна починалата жена. „Човешкото лице е мотив, който никога не престава да ме очарова: вариацията на основната структура, както и разнообразието в детайлите изглеждат безкрайни“, коментира той, цитиран от The National Geographic.

Нилсън работи с компютърна томография на черепа на праисторическата жена и успява да създаде 3D модел. След това скулпторът нанася глина за моделиране върху модела. Той пресъздава лицето й „мускул по мускул, изграждайки уникалното й изражение чрез слоеве хрущял и мека тъкан“, разказва Live Science. Нилсън смята, че най-добрият подход е да се третират всички лица като уникални и това е тайната на неговия успех. При пресъздаването на тялото на праисторическата жена той помолил колежка, сходна на ръст и възраст, да му позира.

Археолозите са установили, че е била погребана седнала. Коланът е включвал зъби от елени, диви свине и лосове, докато наметката й е била изработена от пера на врана, сврака, чайка, сойка, гъска и патица. Оскар Нилсън създава тялото въз основа на костите и върху живи модели на подобна възраст и височина. Кредит: © Gert Germeraad / CC BY-SA 3.0

Шаман?

Скулпторът, който също е и археолог, смята, че жената е била шаманка и дори е започнал да я нарича така. Предположението му се основава на броя на гробните дарове, намерени в нейното погребение, което показва, че тя е била човек с високо социално положение. Много е възможно тя да е била шаман, човек, който е имал специален достъп до света на духовете. Въпреки това е невъзможно да се докаже, но е почти сигурно, че тя е имала уникална позиция в своето общество. Това ни дава нов поглед върху ролята на жената в периода на мезолита .

Пресъздаването на праисторическата жена е невероятно. Всичко се основава на най-новите изследвания и дори нейният „трон от еленови рога“ е реконструиран. Може би най-завладяващият аспект на реконструираното лице е нейният пронизващ поглед. Когато я погледнете в очите, ще надникнете в миналото според музея Трелеборг .

Един от последните ловци-събирачи?

Скейтхолм е много специално място, тъй като се смята, че съдържа останките на някои от последните ловци-събирачи в Европа. Въз основа на доказателствата, намерени тук, изглежда, че хората в тази част на Скандинавия са останали ловци-събирачи, въпреки въвеждането на земеделието хилядолетие по-рано. Находките в Скейтхолм показват, че не всички общности са възприели селското стопанство. Те също така демонстрират, че начинът на живот на ловци-събирачи е отговарял на нуждите на много общности и те не са чувствали нужда да се занимават с земеделие. Това е нещо, което противоречи на традиционните теории за разпространението на земеделието в праисторическа Европа.

Реконструкцията е изложена в главната зала на музея Трелеборг като част от постоянна изложба, озаглавена „Очи в очи“, която включва други възстановки на погребения в Скейтхолм. 

Погребението е било сложно и жената е била много украсена. Кредит: Gert Germeraad / Trelleborgs Museum

Откритието не само дава представа за погребалните практики от периода на мезолита, но също така и информация за вярванията и обичаите на хората, живели преди повече от 9000 години. То остава завладяващо свидетелство за сложността на човешката история, съдържащо неразказани истории, чакащи да бъдат разгадани.

Източници:

Sweden's Exceptional 7,000-Year-Old Burial That Defied Tradition (Video)

Mesolithic Woman Stuns Onlookers With Her Electric Gaze 

Ancient 'Shaman' Woman's Piercing Gaze Brought to Life in Stunning Reconstruction, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !