Невероятно: През 1952 г. Вернер фон Браун свързва името "Илън" с Марс

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 февруари 2018 в 09:16 16757 1

Южноафриканският милиардер бизнесмен и инженер Илън Мъск е един от водещите световни иноватори в космическите пътешествия. Неговата компания SpaceX работи върху създаването на евтини и енергийноефективни космически кораби. Възможно е тези космически кораби да доведат първите хора на Марс през следващото десетилетие. Ако SpaceX успее в своята пионерска мисия, името "Илън" без съмнение ще стане завинаги свързано с Марс.

Но това не е първият път, когато "Илън" и "Марс" се свързват, разказва The Vintage News.

Вернер фон Браун е германски авиокосмически инженер, отговорен за разработването на едно от най-модерните оръжия на нацистка Германия, ракетата V-2, първата в света далекобойна балистична ракета.

Тя влиза в експлоатация в края на 1944 г., а до края на войната са пуснати над 3 000 ракети V-2 на Вермахта, които убиват около 9 000 цивилни и военни.

Отляво надясно, март 1941 г. в Пенеемюне, генерал Валтер Дорнбергер (частично скрит), генерал Фридрих Олбрихт (с рицарския кръст), майор Хайнц Бранд и Вернер фон Браун (в цивилно облекло).

Фон Браун е запален астроном, който рано се запалва по ракетите. През 1934 г. получава докторска степен по космическо инженерство от Университета в Берлин. Неговата докторска дисертация, озаглавена "Строителство, теоретично и експериментално решение на проблема с ракетите с течни горива", е засекретена от армията и недостъпна за обществеността до 1960 г.

Веднага е назначен в немската армия и започва да разработва ракетни оръжия. Фон Браун работи във военно изследователска служба в село Пенеемюне (Peenemünde) на брега на Балтийско море, където прави експерименти с ракетни двигатели. Също в Пенеемюне, фон Браун разработва свръхзвуковата противовъздушна ракета Wasserfall и балистичната ракета А-4, която по-късно се преименува на V-2 (Vergeltungswaffe 2).

V-2 стартира през лятото на 1943 година.

През 1944 г. фон Браун е обвинен в тайно сътрудничество с комунистите и арестуван от СС. Неговите престъпления срещу режима никога не се доказват, затова е условно освободен и продължава да работи върху разработването на балистични ракети. Но по това време вече замисля бягството си в Съединените щати. Успява да избяга в Австрия и да се предаде на американската армия през пролетта на 1945 г., когато съветската армия се приближава до изследователския обект в Пенеемюне.

Фон Браун, с гипсирана ръка след автомобилна катастрофа, се предаде на американците точно преди май 1945 г. 

Фон Браун е сред 1500-те германски учени, тайно изпратени в Съединените щати. Тъй като е учен с авангардни изследвания, който изразява отвращение към нацисткия режим и ужасната му политика на геноцид, бързо е нает от американската армия и започва да разработва балистични ракети.

Макар че през първата половина от живота си  разработва оръжия, истинската страст на фон Браун са космическите пътешествия. Той се интересува от разработването на системи за реактивни двигатели, които да транспортират астронавти с ракети до Луната и Марс.

През 1957 г. има шанс да последва мечтата на живота си, но преди това публикува няколко теоретични и фантастични произведения, които се разглежда колонизацията на Марс и изграждането на космическа станция на орбита около Земята.

Неговите писания за изграждането на космическа станция вдъхновяват дизайнерските концепции на „2001: Космическа одисея” на Стенли Кубрик. Творбата на Фон Браун, „Марсианският проект” (The Mars Project), публикувана през 1952 г., е донякъде мегаломанска, но също така странно пророческа. Книгата описва пилотирана мисия на Марс, която ще доведе до колонизацията на планетата и създаването на независимо правителство там.

Мисията ще включва флотилия от 10 огромни космически кораби, които ще превозват 70 астронавта и девет екипажа. Браун прави подробни изчисления на всички космически и инженерни параметри на мисията, но въпреки че неговият грандиозен план привлече вниманието на някои богати хора, интересуващи се от изследването на космоса (включително Уолт Дисни), той остана чисто теоретичен, поради технологичните ограничения на 50-те години на миналия век.

Пророческата част на работата на фон Браун се отнася до автономното правителство на Марс. Вместо президенти, управителите на колонията носят титлата "Илън" (Elon):

"Марсианското правителство е ръководено от десет мъже, чийто лидер е избран с общо избирателно право за пет години и титулован „Илън”. Две камари (houses - къщи) в Парламента приемат законите, които трябва да бъдат прилагани от „Илън” и неговия кабинет. Горната камара (The Upper House) е наречена Съвет на старейшините (Council of the Elders) и е ограничена до членството на 60 души, всеки от които е назначен доживотно от Илън като остава празно мястото му, след като почине.

Фон Браун с президента Джон Ф. Кенеди.

През 50-те години на миналия век, предложената титла "Илън" няма особено значение. Вероятно произлиза от еврейското име "Елон", което означава "дъбово дърво" и означава голямо познание и мъдрост. Сега, с новините за плановете на Илън Мъск, хората се чудят дали това може да е просто съвпадение. Няма връзка между фон Браун и Мъск, роден през 1971 г. в Претория, син на канадски и южноафрикански граждани. Самообучава се на компютърно програмиране от 12-годишна възраст и получава университетски дипломи в Университета в Пенсилвания и Университета за бизнес в Уортън.

Фон Браун с двигателите F-1 на първата степен на Сатурн V в US Space & Rocket Center.

Въпреки че фон Браун никога не успя да участва в колонизация на Марс, той стана пионер на американските космически полети. Именно той бе ръководител на изграждането на "Сатурн V",  ракета на течно гориво, използвана от 1968 до 1972 година.

Ракетата е единствената в историята, който пуска капсули извън ниската околоземна орбита. "Сатурн V" е използвана във всички мисии на Аполо и въпреки мрачното си минало на работа за нацистка Германия, Вернер фон Браун ще бъде запомнен като човекът, който революционизира космическото пътуване и помогна да се изпратят хора на Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

джипа

08.01 2019 в 13:48

изобщо не е вярно това,че е сътрудничел с комунистите и е ненавиждал нацизма !! Истината е - филма за животът на Вернер фон Браун- наскоро американското правосъдно министерство публикува доклад, в който разкри тайна програма, по която учените от Хитлерова Германия са намирали убежище в САЩ. Един от тях е нацистът Вернер фон Браун, щурмбанфюрер от SS и член на НСДАП.