Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Нобеловата награда за икономика за 2023 г. е за изследване на различията между половете на пазара на труда

Ваня Милева Последна промяна на 09 октомври 2023 в 09:45 1573 0

Наградата на Шведската банка (Sveriges Riksbank Prize) за икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2023 г. е присъдена на Клаудия Голдин (Claudia Goldin) "за това, че подобри нашето разбиране за резултатите на пазара на труда на жените".

Тазгодишният лауреат по икономически науки, Клаудия Голдин, която е професор по икономика в Харвардския университет, "предостави първия изчерпателен отчет за доходите на жените и участието на пазара на труда през вековете. Нейното изследване разкрива причините за промяната, както и основните източници на оставащата разлика между половете", пише Нобеловият комитет.

Жените са значително по-слабо представени на световния пазар на труда и когато работят, те печелят по-малко от мъжете. Клаудия Голдин е проверила архивите и е събрала над 200 години данни от САЩ, което й позволява да демонстрира как и защо разликите между половете в доходите и нивата на заетост са се променяли с времето.

Голдин показва, че участието на жените на пазара на труда не е имало възходяща тенденция през целия този период, а вместо това формира U-образна крива. Участието на омъжените жени намалява с прехода от аграрно към индустриално общество в началото на деветнадесети век, но след това започва да се увеличава с разрастването на сектора на услугите в началото на двадесети век.

Голдин обяснява този модел като резултат от структурна промяна и развиващи се социални норми по отношение на отговорностите на жените за дома и семейството. През двадесети век нивата на образование на жените непрекъснато се повишават и в повечето страни с високи доходи сега те са значително по-високи от тези на мъжете. Голдин демонстрира, че достъпът до противозачатъчни хапчета играе важна роля в ускоряването на тази революционна промяна, като предлага нови възможности за планиране на кариера.

Въпреки модернизацията, икономическия растеж и нарастващия дял на заетите жени през двадесети век, за дълъг период от време разликата в доходите между жените и мъжете почти не се преодолява.

Според Голдин част от обяснението е, че образователните решения, които оказват влияние върху възможностите за кариера през целия живот, се вземат в сравнително ранна възраст. Ако очакванията на младите жени се формират от опита на предишните поколения – например техните майки, които не са се върнали на работа, докато децата не  пораснат – тогава развитието ще бъде бавно.

В исторически план голяма част от разликата в доходите между половете може да се обясни с разликите в образованието и избора на професия. Голдин обаче показва, че по-голямата част от тази разлика в доходите сега е между жените в една и съща професия и че до голяма степен възниква с раждането на първото дете.

"Разбирането на ролята на жените в труда е важно за обществото. Благодарение на революционното изследване на Клаудия Голдин сега знаем много повече за основните фактори и кои бариери може да се наложи да бъдат преодолени в бъдеще", казва Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата за икономически науки.

Лауреатите на Нобеловата награда за икономически науки през 2022 г. са Бен Бернанке (Ben S. Bernanke), Дъглас Даймънд (Douglas W. Diamond) и Филип Дибвиг (Philip H. Dybvig) "за изследвания на банките и финансовите кризи".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !