Нова ярка реконструкция на лицето на Тутанкамон

Изследователи създават реконструкция на лицето, пресъздаваща как е изглеждал древноегипетският фараон Тутанкамон

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2023 в 00:01 7588 0

Изображение на художник на това как е изглеждал древноегипетският фараон Тутанкамон.

Кредит Cícero Moraes, et al

Изображение на художник на това как е изглеждал древноегипетският фараон Тутанкамон.

Фараонът Тутанкамон е може би най-известният владетел в древноегипетската история. И макар че за младия фараон, заемал трона от около 9-годишна възраст до смъртта си десетилетие по-късно, около 1323 г. пр.н.е., е писано много, действителният му външен вид все още е предмет на спорове.

Сега обаче ново приближение на лицето дава представа как може би е изглеждала историческата личност, разкривайки нов поглед върху някои от по-специфичните черти на лицето на бившия владетел.

"Тутанкамон представлява археологически интерес не само заради световноизвестното си погребално съкровище, но и защото е управлявал в продължение на десетилетие на важен етап от египетската история", коментира пред Live Science Майкъл Хабихт (Michael Habicht), старши научен сътрудник в Университета Флиндърс в Австралия и съавтор на новото изследване.

Бащата на Тутанкамон, фараонът-еретик Ахнатон, не е поощрявал поклонението на всички богове, с изключение на Атон - слънчевия диск. Но Тутанкамон не последвал идеите на баща си.

"При неговото управление се наблюдава завръщане към старите богове, след като новият култ към Атон на баща му Ахнатон се провалил и потопил земята край Нил в хаос", разказва Хабихт. "Ето защо съдебномедицинската реконструкция на лицето е полезна, за да добием представа за външния вид на младия владетел."

За да направи триизмерната реконструкция на лицето на Тутанкамон, международният екип от изследователи използва съществуващи компютърни томографски сканирания на пълния череп на мумията. Те се позовават и на рентгенови снимки и измервания на черепа, направени от археолози според проучване, публикувано онлайн през май.

При по-ранни изследвания е отбелязвано, че черепът на Тутанкамон е малко по-дълъг от нормалното. Новото изследване открива допълнителни доказателства за тази констатация: При проучването на данните изследователите забелязват, че фараонът е имал не само уникално оформена глава, но и изключително голям обем на мозъка, особено в сравнение с черепи на трупове, чиито сканирания също са били налични в изследователската база данни. Средностатистическият човек има мозъчен обем от приблизително 1234 кубични сантиметра, докато този на фараона е бил 1432 кубични сантиметра.

"Черепът му има особена форма; в нашето изследване измерванията показаха сходство с черепи, които са претърпели [промяна на формата на черепа], но изглежда, че случаят с Тутанкамон не е такъв, защото въпреки че има особена, издължена форма, всичко показва, че това е естествен череп", обяснява за Live Science съизследователят на изследването Сисеро Мораес, бразилски експерт по графика. "Интересно е, че структурата му се различава от характеристиките на други египетски мумии, присъстващи в нашата база данни."

Изследователите са създали две приближения на лицето. Първата била "обективно" изображение в сиво, показващо фараона със затворени очи в неутрално положение. Второто, оцветена версия, която предлага "необходимите елементи за пълна хуманизация", изобразява млад мъж с бръсната глава и тъмен цвят на кожата, носещ очна линия, какъвто е бил стилът по онова време, според проучването.

Две изображения в сива гама на лицева апроксимация на фараона.Неутрална апроксимация на лицето на Тутанкамон. Кредит: Cícero Moraes et al

"Според мен обективната версия е по-убедителна, като изпъкналостта на зъбите е добре отбелязана, а лицето е реалистично асиметрично", коментира за Live Science Салима Икрам (Salima Ikram), професор по египтология в Американския университет в Кайро, която не е участвала в изследването. "Групата смело е базирала реконструкцията си на до голяма степен публикувани материали и е използвала надеждна методология за извършване на реконструкцията", посочва тя и добавя, че "лицето, което са създали, по-скоро напомня на версията, която французите създадоха въз основа на компютърни томографи преди няколко години".

Това далеч не е първият случай, в който се прави приближение на лицето на Тутанкамон. През 1983 г. съдебният лекар Бети Пат Гатлиф създава реконструкция, използвайки гипсова отливка на черепа му. А през 2005 г. изследователи от Франция, Съединените щати и Египет работят в тандем, за да създадат свои отделни приближения.

"Можем да поставим още едно парче в този голям и загадъчен пъзел, който е историята на Тутанкамон", казва Мораес.

Източник: King Tut's likeness revealed in vivid new facial approximation of ancient Egyptian pharaoh, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !