Нови криминалистични инструменти помагат в борбата срещу сексуалното насилие и други престъпления

АЛИ ДЖОУНС/Horizon Последна промяна на 13 февруари 2023 в 00:15 8702 0

Кредит Rawpixel (CC BY-NC-ND 2.0)

Технологичното развитие в областта на събирането на улики дава надежди, че по-малко престъпления ще остават ненаказани.

Световният успех на телевизионни драми като „От местопрестъплението“ накара мнозина да мислят, че съдебномедицинският анализ е всевиждаща, бърза наука.

В действителност той е много по-бавен, отколкото предполага телевизията, с по-ограничени възможности за успех.

Не е като в сериалите

Телевизионните детективи, разследващи изнасилване например, се представят като хора, които изключително лесно откриват уличаващи ДНК доказателства. В истинския свят обаче търсенето често е ограничено от съдебномедицинските методи, с които могат да се открият едва 10% от следите от сперма, тъй като повърхностите абсорбират уликите, а престъпниците често се опитват да ги заличат.

Сега в рамките на два европейски проекта са разработени технологии за подобряване на начините да се открива микроскопичният материал, необходим за осигуряване на присъда. Единият — на френската биотехнологична компания AXO Science — е новоразработен спрей за откриване на улики на мястото на изнасилване.

„Спреят позволява на криминалистите да са наистина конкретни при идентифицирането на петна от сперма и е три пъти по-бърз от съществуващите методи за събиране на проби“, казва Бенжамен Коржие, директор „Изследвания и развитие“ в AXO Science. „Има по-малко съмнения относно това, което се събира, нищо не се пропуска и не се губи време за анализиране на проби, които не дават резултати.“

Според проучване в ЕС 1 от 10 жени на възраст над 15 години в Европа е преживяла някаква форма на сексуално насилие, а 1 от 20 жени е била изнасилена.

CountryAny partner (current and/or previous)Non-partnerAny partner and/or non-partner
Denmark 32 40 52
Latvia 32 17 39
Finland 30 33 47
United Kingdom 29 30 44
Sweden 28 34 46
France 26 33 44
Netherlands 25 35 45
Belgium 24 25 36
Lithuania 24 16 31
Romania 24 14 30
Bulgaria 23 14 28
Slovakia 23 22 34
Germany 22 24 35
Luxembourg 22 25 38
Czech Republic 21 21 32
Hungary 21 14 28
Estonia 20 22 33
Greece 19 10 25
Italy 19 17 27
Portugal 19 10 24
Cyprus 15 12 22
Ireland 15 19 26
Malta 15 15 22
Austria 13 12 20
Spain 13 16 22
Croatia 13 13 21
Poland 13 11 19
Slovenia 13 15 22
Средно за ЕС: 22 22 33

Данните са от изследването: Violence against women:an EU-wide survey. Results at a glance (2014)

Съдебномедицинският спрей за местопрестъпления, разработен от AXO Science като част от финансирания от ЕС проект „Темис“, може да увеличи броя на присъдите за изнасилване. Прототип, наречен STK Spray, е пуснат за употреба в цяла Европа и в Северна Америка, Южна Америка, Япония и Китай.

Най-старата криминална лаборатория

От Лион, Франция, дом на първата в света полицейска криминална лаборатория, датираща от 1910 г., AXO Science разработва новата техника за откриване на следи от сперма, след като преди десетилетие градската съдебномедицинска лаборатория иска помощ.

Използвайки прост разтвор, който се смесва на място, следователите покриват мястото на изнасилване с нетоксичен STK спрей. След това проверяват мястото със специална ултравиолетова светлина, която разкрива всички петна от сперма като синьо сияние.

Техниката идентифицира 100% от телесната течност по повечето повърхности — подове, стени, дръжки на врати, мивки и дори трева и листа, но не и текстил. В рамките на минути спреят отваря вратата за ДНК идентификацията на нарушителя.

Съдебни експерти по цял свят тестват STK спрея, и редица текущи и неразкрити случаи вече се насочват към съда благодарение на уликите, събрани чрез използването на прототипа.

Френската национална жандармерия потвърждава наличието на сперма в случай от преди 25 години, използвайки техниката върху улики, които са прибрани за съхранение. В американския щат Невада полицейското управление в Рино наскоро обяви, че с помощта на STK спрея е арестувало и обвинило мъж в сексуално посегателство, извършено през 2014 г.

По-малко напрежение, повече улики

В съдебните процеси често да видиш, значи да повярваш. Затова анализът на миниатюрни преноси на материал, невидим с невъоръжено око, също е от ключово значение за разследванията на местопрестъпления.

Малки фрагменти от физически улики, като коса, кръв, клетки от кожата и влакна от дрехи, могат да свържат заподозрян с жертва и местопрестъпление. Но преди това да се случи, може да са нужни много дълги часове в лабораторията, за да се сглоби съдебномедицинската мозайка.

„Отнема много време и е скъпо да се извлекат съответните следи — и за следователя далеч не е приятно в началото на разследването“, казва полковник Грегори Бриш, началник на отдел „Криминалистика“ в националната жандармерия. „Досадна работа е.“

Бриш е ръководил току-що завършила международна кампания за разработване на съдебномедицински набор от инструменти. Инициативата е известна като SHUTTLE, съкратено от Scientific High-throughput and Unified Toolkit for Trace analysis by forensic Laboratories in Europe (Научен високопроизводителен и унифициран набор от инструменти за анализ на микроследи от криминалистични лаборатории в Европа).

„Анализирането на улики от местопрестъплението, като одеяло, използвано за пренасяне на тялото на жертвата, в момента отнема седмици“, казва той. „С новия ни набор от инструменти влакната от дрехите и косата могат да се изследват едновременно — за около седмица.“

Прототип на SHUTTLE се тества в пет европейски държави — Франция, Гърция, Литва, Нидерландия и Португалия — плюс Израел. Той дава надежди да се промени начинът, по който се събират микроследи, като същевременно облекчава следователите от тежестта на многото часове, прекарани във взиране през микроскопа.

Причината е, че автоматизираният микроскоп прави висококачествени изображения на микроследи, събрани със специално разработена лента, а алгоритми ги съхраняват и класифицират в централна база данни.

Базата данни е разработена с цел национален и международен обмен на информация, за да помогне на полицията да идентифицира нарушителите и да разкрива нови линии на разследване.

Следователите ще продължат да наблюдават работата, но без човешкото напрежение от дълги часове работа с микроскоп да се отрази на уморените им очи и концентрацията.

„Идеята на SHUTTLE е да имаме последователност без субективността, до която води умората“, казва Бриш. „Техниците си имат граници, а с този инструмент качеството на работата е едно и също, независимо от часа.“

Големи очаквания

Партньорите в SHUTTLE и „Темис“, които приключиха в края на 2022 г., са ентусиазирани от потенциално сериозните подобрения в съдебномедицинския анализ и произтичащото от това нарастване на разследванията, с които експертите ще могат да се справят.

Специално по отношение на STK спрея, той все още е в процес на фина настройка в лабораторията и скоро може да стане готов за по-широкомащабно производство.

„Съдебните експерти са наистина впечатлени, когато изпробват новия продукт“, казва Коржие от AXO Science. „Те никога не са предполагали, че този резултат ще е възможен.“

Повече информация

„Темис“

SHUTTLE

Финансирани от ЕС изследвания в областта на иновациите и сигурността

Изследването в тази статия е финансирано от ЕС. Тя е публикувана за първи път в  Horizon, списанието за изследвания и иновации на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !