Откраднат от Чернобил е радиоактивен материал, използван при направата на „мръсна бомба“

Ваня Милева Последна промяна на 01 април 2022 в 00:01 12674 0

Атомна електроцентрала в Чернобил. Кредит: Michael Kötter/Flikcr (CC BY-NC-SA 2.0)

Учени от атомната електроцентрала в Чернобил твърдят, че по време на конфликта между Русия и Украйна от лабораторията е откраднат радиоактивен материал. Toй може да се използва за създаване на ядрена мръсна бомба. Възможността за създаване на мръсна бомба от откраднатия радиоактивен материал обаче е малка.

Работниците в Чернобилската площадка продължават да работят без заплащане близо два месеца и са почти без храна. Анонимен учен от Института за проблеми на безопасността на ядрените електроцентрали (ISPNPP) в Украйна заяви пред  New Scientist, че е бил откраднат радиоактивен материал от лабораторията за радиационен мониторинг в наскоро изоставения Чернобил.

Откраднатите съставките за мръсна бомба

Докато конфликтът между Украйна и Русия продължава, в медиите се разпространяват съобщения за откраднати радиоактивни материали. Според  Ройтерс руските държавни медии са предупредили, че Украйна подготвя ядрено оръжие с мръсна бомба на базата на плутоний в изоставената площадка в Чернобил.

Правителството на Украйна отрича слуховете за създаването на ядрена „мръсна бомба“, като подчертава, че не планира да се присъедини към ядрения клуб, след като се отказа от ядрените си оръжия преди почти три десетилетия след разпадането на Съветския съюз. Макар твърдението, че Украйна прави мръсна бомба, все още не е потвърдено, анонимен учен заявява, че наистина е откраднат радиоактивен материал от атомната електроцентрала.

Загубата на радиоактивния материал е съобщена за първи път от списание Science, което твърди, че комуникацията с друга лаборатория, където се съхраняват мощните източници на гама лъчи и неутрони, е била прекъсната, заради което се предполага, че материалът е изчезнал оттам.

От откраднатия материал не може да се направи мръсна бомба

Въпреки откраднатия радиоактивен материал, Бруно Мерк (Bruno Merk) от университета в Ливърпул, Великобритания, заявява, че това не би трябвало да е повод за безпокойство, тъй като откраднатият материал не е точният тип за създаване на ядрено оръжие, съобщава New Scientist. Ядреното оръжие обикновено се прави от плутоний или уран, но Мерк обяснява, че малки количества от тях биха били от много ограничена полза при направата на мръсна бомба.

Освен това Мерк добавя, че всичко, което вероятно е намерено в лабораториите около Чернобил, няма да е по-опасно от материалите, използвани за медицински цели. Той обяснява също и че би било по-лесно да се откраднат радиоактивни материали от болница, където те се намират лесно, отколкото в Чернобил. Още повече, че такива материали вероятно се използват за калибриране на оборудването за откриването им.

Мръсна бомба: Компоненти и ефекти

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията мръсната бомба е комбинация от експлозиви и радиоактивен прах или пелети. Радиоактивният материал може да се разпръсне в околността при задействане на експлозивите.

Макар също радиоактивна, мръсната бомба е различна от атомната бомба. Мръсната бомба не може да създаде атомен взрив, вместо това тя ще отдели само радиоактивен дим, прах или друг радиоактивен материал.

Основната опасност са наранявания, щети на имущество и сериозни заболявания. Радиоактивният прах и димът могат да се разпространят по-далеч и могат да бъдат опасни за здравето при вдишване.

Тъй като не може да се види, помирише или усети, лекарите съветват да се покрие устата, носа и очите, за да се избегне вдишването му, да не се докосват експлозиви и хората да се скрият в сграда и да  затворят всички прозорци.

Източник: Restricted Radioactive Material Used in Making ‘Dirty Bomb’ Stolen from Chernobyl Site
Margaret Davis, sciencetimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !