Първите земеделци в Скандинавия са избили ловците-събирачи, сочи ДНК анализ

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2024 в 10:28 4905 0

Ловците-събирачи са били хора, които са живели в общност, където повечето или цялата им храна е била получена чрез бране на диви растения и лов на диви животни, за разлика от земеделските общества, които разчитат главно на култивирани растения и домашни ж

Кредит geneticliteracyproject.org

Ловците-събирачи са били хора, които са живели в общност, където повечето или цялата им храна е била получена чрез бране на диви растения и лов на диви животни, за разлика от земеделските общества, които разчитат главно на култивирани растения и домашни животни.

След пристигането на първите земеделци в Скандинавия преди 5900 години, населението от ловци-събирачи е било унищожено в рамките на няколко поколения, сочи ново проучване под ръководството на Университета Лунд в Швеция. Резултатите, които противоречат на преобладаващото мнение, че преходът между популациите е бил мирен, се основават на ДНК анализ на скелети и зъби, открити на територията на днешна Дания.

Обширното изследване е публикувано като четири отделни статии в списание Nature. Международен изследователски екип, чийто член е Университетът в Лунд, Швеция, е успял да направи нови изводи за влиянието на миграцията върху древните популации чрез извличане на ДНК от части от скелети и зъби на праисторически хора.

Изследването показва, наред с другото, че през последните 7300 години в Дания са настъпили две почти пълни смени на населението. Първата смяна на населението е станала преди 5900 години, когато земеделско население с различен произход и външен вид е прогонило ловците-събирачи и рибарите, които преди това са населявали Скандинавия. В рамките на няколко поколения почти цялото население от ловци и събирачи било унищожено.

Преглед на набора от данни. Кредит: Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-023-06862-3

"Този преход досега е бил представян като мирен. Нашето изследване обаче показва обратното. В допълнение към насилствената смърт, вероятно нови патогени от добитъка са довършили много ловци-събирачи", разказва Ане Биргите Нилсен (Anne Birgitte Nielsen), изследовател в областта на геологията и ръководител на Лабораторията за радиовъглеродно датиране в Университета в Лунд.

Хиляда години по-късно, преди около 4850 години, настъпва друга промяна в популацията, когато хора с генетични корени от ямната култура - скотовъден народ с произход от Южна Русия - идват в Скандинавия и унищожават предишното земеделско население. Отново става въпрос за насилие и нови патогени. Тези хора с едри кости водели полуномадски живот в степите, опитомявали животни, отглеждали домашен добитък и се придвижвали на големи площи с помощта на коне и каруци.

Хората, които се заселили в нашите краища, били смесица между ямнайци и източноевропейски неолитни хора. Този генетичен профил е доминиращ в днешна Дания, докато ДНК профилът на първото земеделско население е на практика заличен.

Човешки череп от неолита, убит от две стрели с костни върхове. Кредит: National Museum of Denmark

"Този път е имало и бърза смяна на населението, като на практика не е имало потомци на предшествениците. Не разполагаме с толкова много ДНК материал от Швеция, но това, което има, сочи подобен ход на събитията. С други думи, много шведи до голяма степен също са потомци на тези полуномади", обяснява Биргите Нилсен, която е допринесла с количествени данни за прашеца, които показват как се е променяла растителността във връзка с промените в населението.

Резултатите не просто опровергават предишните теории за любовни и мирни срещи между различните групи хора. Проучването дава и по-задълбочено разбиране на историческите миграционни потоци, както и на тълкуването на археологическите находки и промените в растителността и земеползването, установени в палеоекологичните данни.

"Резултатите ни помагат за разширяване на познанията ни за нашата наследственост и за развитието на някои болести. Нещо, което в дългосрочен план може да бъде от полза, например в медицинските изследвания", заключава Биргите Нилсен.

Справка: Morten E. Allentoft et al, 100 ancient genomes show repeated population turnovers in Neolithic Denmark, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-023-06862-3

ИзточникScandinavia's first farmers slaughtered the hunter-gatherer population, DNA analysis suggests, Lund University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !