Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Пещерни картини на „извънземни“ с биволска глава са намерени в Танзания

Ваня Милева Последна промяна на 11 февруари 2021 в 13:50 7691 0

Мотиви, изобразяващи три антропоморфни фигури, част от по-голяма композиция на древно скално изкуство са разкрити в наскоро открит обект "Амак’хи 4" в природния резерват Свага Свага в централната част на Танзания. Повечето картини са направени с червеникава боя, но има и пет бели изображения.

Повечето са в добро състояние, главно заради скалния надвес, който ги предпазва от течаща вода и излагане на прекомерна слънчева светлина“, отбелязва д-р Мачей Гржелчик (Maciej Grzelczyk), изследовател в Института за изследване на религиите към Ягелонския университет в Краков, Полша.

На картините в Амак’хи 4 са изобразен хора, опитомени говеда и жирафи. Но една рисунка особено заинтригува учените - три загадъчни фигури на антропоморфни същества с биволски глави. Удължените им тела напомнят на извънземни, както се рисуват в комиксите.

Изображение на главата на фигура 059 (горе вляво) и африкански бивол (горе вдясно) и едър план на цифрово подобрената снимка (с помощта на DStrech), показваща по-фини детайли и наслагвани слоеве. Кредит: M. Grzelczyk

„Особено забележителна сред картините Амак’хи 4 е сцена, която се концентрира около три изображения. В това трио изглежда, че фигурите имат  стилизирани биволски глави. Тези форми напомнят централната вдлъбнатина в профила на биволската глава, откъдето двата рога се издигат и след това се извиват навън от главата, както и увисналите надолу уши", разказва Мачей Гжелчик.

Общ изглед на картините на площадката "Амак’хи 4 в Танзания. Кредит: Maciej Grzelczyk, Jagiellonian University

Сравнение на триото Amak'hee 4 (A), Kolo B2 (B) и Kolo B1 (C). Кредит: Maciej Grzelczyk, Jagiellonian University

Карта, показваща местоположенията на скалните изкуства Amak'hee 4 и Kolo B1 и B2. Кредит: ESRI Topo Word / QGIS

Според Мачей Гжелчик в настоящата религия на народа сандаве, няма елементи на антропоморфизиране на биволи или вяра във възможността да се трансформират хората в тези животни. Някои ритуални аспекти обаче намекват за връзка с рисунката. Ученият предполага, че картините са създадени преди няколкостотин години.

„Поради деградацията на боята и липсата, например, на рисунки, изобразяващи добитък, може да се приеме, че те принадлежат към периода на ловците-събирачи, така че са на поне няколкостотин години“, отбелязва Гржелчик.

Кредит: Maciej Grzelczyk, Jagiellonian University

Изследователят изяснява, че мотиви с три човешки фигури могат да се видят и в други скални рисунки в централна Танзания.

„В тази област ще бъдат проведени допълнителни полеви изследвания, за да се допълни нарастващият обем публикувани данни за скално изкуство в региона“, заключава Гржелчик.

Справка: Amak'hee 4: a newly documented rock art site in the Swaga Swaga Game Reserve

Published online by Cambridge University Press: 14 January 2021, Maciej Grzelczyk, DOI: https://doi.org/10.15184/aqy.2020.246

Източник: Tanzanian Rock Art Depicts Trios of Bizarre Anthropomorphic Figures, Enrico de Lazaro, sci-news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !