Загадките на пещерни рисунки на 20 000 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 декември 2016 в 09:00 24655 0

Кредит D Nidos

"Залата на биковете" в Ласко е една от най-известните забележителности на пещерата

Пещерата Ласко с прочутите си скални рисунки все още крие тайни повече от 70 години след тяхното откриване. На 15 декември ще отвори вратите си за обществеността обектът, наречен Ласко 4 (Lascaux 4), за  да се запознаят отблизо с тези картини отпреди 20 000 години, съобщи IBTimes.

Пещерните рисунки са може би най-големият шедьовър на скалното изкуство, намирани някога. Те са очаровали поколения ценители и са озадачавали историците от откриването си през септември 1940 г. от четири местни момчета и кучето им.

Красиви, цветни изображения на животни, както и загадъчни символи, красят стените на пещерите, разположени в департамент Дордон в Южна Франция.

Докато оригиналните пещери сега са затворени за обществеността, обектът Ласко 4 ще отвори вратите си на 15 декември 2016 г. Той ще бъде пълно и точно възпроизвеждане на пещерите, което ще позволи на обществеността да ги открие в тяхната цялост и да разгледа много точни копия на картините.

Ласко 4 ще отвори врати на 15 декември. Посетителите ще имат възможност да видят копията на рисунките в техния исторически контекст. Снимка: D Nidos 

Има някои въпроси обаче, които археолози и историци все не са намерили отговори. 

Предизвикателството на датирането на изкуството в Ласко

Един от най-важните и обсъждани загадки, когато става въпрос за Ласко, е кога са създадени картините и дали всички са направени по едно и също време? Експертите изчисляват, че рисунките са на около 20 000 години (между 17000 и 22 000 години в зависимост от използваната разпознавателна техника). Тъй като никоя от тях не е направена с помощта на въглен, не е възможно да се датират директно с метода на радиовъглеродното датиране.

Животните може да са имали особено значение за художниците. Снимка: D Nidos

Това означава, че археолозите трябва да разчитат на предметите, намерени в пещерата за да определят датирането, въпреки че не са толкова много. За разлика от другите местообитания от онова време, които са били непрекъснато населени от групи първобитни хора и носят съществени следи от древни човешки артефакти, изглежда, че в Ласко не е така.

Това предполага, че никой не живял там за продължителни периоди от време. Изглежда, че хората са се връщали в пещерата по различно време от историята си, за да рисуват, и затова по-точното датиране на тези процеси е невъзможно.

Историкът Жан-Пиер Шадел (Chadelle), който работи по проекта Ласко 4 и известен със своята прецизност заяви пред IBTimes: "Ние не знаем колко време е изтекло между завършването на всяка рисунка. Можем да познаем, че е по-малко от хилядолетие, защото няма значителни разлики в стила между различните картини".

По стените са представени и елени. Снимка: D Nidos

"Обаче заради липсата на въглени в рисунките, не се надяваме да бъдем по-точни. Провеждане на по-подробни археологически разкопки в пещерата можеше да помогнат, ако бяхме да намерили повече обекти и да определим стратиграфските слоеве, но това не е възможно точно сега, заради много уязвимото състояние на Ласко".

Кои са били художниците?

Много малко се знае за човешки групи, които са създали рисунките на Ласко. Съществуват противоречиви хипотези за това, дали една или повече групи са участвали с течение на времето, и дали и жени, и деца са били включени в творческия процес заедно с мъжете.

Едно нещо е сигурно - тези картини и рисунки представляват огромно количество работа и би трябвало да са направени от много хора, работещи в синхрон. Те би трябвало да са добили естествените бои за рисуване, понякога далеч от пещерата и да са ги носели по целия път обратно.

Много мистерии остават около Ласко. Снимка: D Nidos

"Трябва да не забравяме, че това са общества, които все още не са опитомили животни за транспорт. Така че те е трябвало да носят много материал със себе си и е трябвало да планират добре предварително тези картини, да донесат светлина вътре и да изградят някакво елементарно скеле. Всичко това представлява значително усилие. Това предполага, че завършването на тези картини е много важно за тях, тази работа е от уникално значение, което обуславя цялата енергия, която влагат в нея", разказва Шардел.

Тези общности също трябва да са имали общ език с определена степен на сложност, за да подготвят подобни сложни картини.

За смисъла на изкуството

Без съмнение тези пещерни рисунки са имали особено значение за общностите, които са ги направили и вероятно са имали символичен и духовен смисъл. Но не е възможно да се каже какво е точното значение на нарисуваните животни и символи, защото нашите собствени норми и социалните взаимодействия са много различни от техните. Много гравюри не са очевидни, защото се припокриват с други творби, което прави анализа им още по-труден.

Странно животно, което изглежда малко като еднорог, озадачава историците. Снимка: D Nidos

"Не разполагаме с "Розетски камък", за да разчетем многобройните знаци и рисунки, които са по стените на пещерата. Да проумеем тайните на намеренията на нашия прародител не е възможно, защото те не разсъждават по начина, по който го правим сега. Не знаем каква е тяхната религия, ако са имали такава", разсъждава Шадел.

След като се разходи из пещерите, посетителят излиза с повече въпроси, отколкото е имал преди да влезе. Освен загадката на значението на тези символи, учудващо е, защо са представени така схематично, докато животните са внимателно изработени. Това отразява някакво особено значение на животните ли? Странното същество, което изглежда малко като еднорог, също озадачава историците от години. Те не могат да определят към какъв вид принадлежи то и какво важно са искали да покажат нашите предци.

Освен това някои рисунки се намират в много отдалечени райони на пещерата, които са трудни за достъп, и не е ясно защо художниците са избрали да ги направят толкова дълбоко в Ласко.

Тази подобна на човек фигура също е особено енигматична. Снимка: wiki Creative commons

Един от най-озадачаващият момент е, че има само една наподобяваща човек фигура в пещерата - заедно с птица, представена много схематично, по опростен начин. Кой е той? Имало ли е някаква забрана да се представяи по-подробни човешки фигури?

Това са загадки, които няма да бъдат решени скоро, но обогатяват нашата представа за ранните човешки общества и за тяхното изкуство.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !