Петроглифи на 2700 години, изобразяващи хора, кораби и животни, открити в Швеция

Около 40 древни скални изображения са открити на бивш скалист остров в Швеция.

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2023 в 00:01 5475 0

Някои от новооткритите петроглифи могат да се видят на тази снимка. Издълбани са преди около 2700 години. На това изображение можем да видим нещо, което изглежда като 3 човешки фигури на дълга лодка. Под това има изображение на нещо, което изглежда като м

Кредит Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

Някои от новооткритите петроглифи могат да се видят на тази снимка. Издълбани са преди около 2700 години. На това изображение можем да видим нещо, което изглежда като 3 човешки фигури на дълга лодка. Под това има изображение на нещо, което изглежда като може би 2 коня, теглещи каруца с 4 колела.

На стръмна скална стена в западна Швеция изследователи откриват интересна находка: около 40 петроглифа — изобразяващи кораби, хора и животински фигури — отпреди около 2700 години.

Петроглифите са били издълбани върху гранитна скала, която някога е била част от остров, което означава, че хората е трябвало да направят изображенията, докато стоят на лодка или от платформа, изградена върху лед, обяснява пред Live Science Мартин Остхолм (Martin Östholm), ръководител на проекта с фондацията за документиране на скалните изображения в Бохуслен (Foundation for Documentation of Bohuslän's Rock Carvings), който е един от археолозите, открили петроглифите.

Петроглифите са високо на гранитна скала, която не може да се изкачи, така че изследователите са изградили платформа, за да ги изучават. Кредит: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

Бохуслен вече е известен със своите скални изображения, включително изкуство от бронзовата епоха, направено в Танум, обект на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Екипът търсел нови петроглифи в района, когато се натъкнали на скалата, покрита с мъх. Те забелязват някои линии върху него, които изглеждат като направени от човешка ръка, така че изследователите премахват мъха, разкривайки петроглифите отдолу.

Стената на скалата е твърде стръмна, за да може да се стои върху нея, каза Остхолм, така че екипът е трябвало да стои на платформа, за да извърши своята археологическа работа.

Новооткритите петроглифи от Швеция включват изображения на хора. Кредит: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

Петроглифите включват изображения на кораби, хора и животински фигури, включително четириноги същества, които може да са коне. Най-големият показва кораб с дължина 4 метра, разказва Йостхолм, отбелязвайки, че много от петроглифите са с дължина между 30 до 40 сантиметра.

Хората вероятно са удряли твърди камъни в гранитната скала, за да създадат петроглифите, обяснява Йостхолм. Това действие разкрива бял слой отдолу, което прави петроглифите добре видими дори от континента или от преминаващи кораби. Не е сигурно защо хората са създали изображенията, разказва археологът, но може да са служили за отбелязване на собствеността.

В петроглифи от Швеция са изобразени фигури на животни. Кредит: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

Значението на изображенията също е неясно, но експерт, който не е участвал в откритието, споделя няколко идеи пред Live Science.

Ако петроглифите са направени за сравнително кратък период от време, те може би разказват някаква история, коментира Джеймс Дод (James Dodd), изследовател от Университета в Орхус в Дания и Изследователския център за скално изкуство Underslös на Tanums Hällristningsmuseum в Швеция. Някои от мотивите - включително колесници, каруци и животински фигури - са изобразявани многократно, отбеляза той.

„Въз основа на повторението на мотивите е възможно тази колекция от фигури да формират разказ“, посочва Дод. Проучванията на други петроглифи в региона предполагат, че в някои случаи изображенията са имали такова предназначение, но точното им значение в този случай оставя неясно, добавя Дод.

Петроглифите са открити в началото на май и изследванията продължават.

Източник: 2,700-year-old petroglyphs depicting people, ships and animals discovered in Sweden, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !