Пиенето на оризова вода може да помага за отслабване, но не действа като Оземпик (видео)

Липсват всякакви научни доказателства, че "Райс-Земпик" води до загуба на тегло

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2024 в 00:00 1736 0

Чаша оризова вода

Кредит Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Напитката се прави, като оризът се накисва във вода, след което се изпива оризовата вода, овкусена със сок от лайм

"Райс-Земпик" е нова напитка, разпространявана в TikTok с твърдения, че може да помогне за отслабване, подобно на лекарствата против диабет и затлъстяване.

Напитката се прави, като оризът се накисва във вода, след което се изпива оризовата вода, овкусена със сок от лайм.

Въпреки че нишестената напитка може да ви помогне да се почувствате сити, тя по никакъв начин не е алтернатива на Оземпик, въпреки намека в името си.

Нова напитка стана популярна в TikTok с твърденията, че е евтина алтернатива на известните лекарства за отслабване и диабет тип 2 като Оземпик и Вегови.

"Райс-Земпик" (Rice-Zempic) е напитка, която комбинира ориз, вода и сок от лайм, и се рекламира като средство, което може да помогне на хората да отслабнат, имитирайки ефектите на лекарствата, отпускани с рецепта.

В момента хаштагът Rice-Zempic (#ricezempic) има над 150 публикации в TikTok, които твърдят, че напитката може да помогне на хората да загубят над 6 килограма за една седмица. Потребителите на TikTok също твърдят, че напитката може да ги накара да се чувстват по-малко гладни през целия ден, да имат по-малко желание за сладко и дори може да им помогне да използват тоалетната по-често.

Но може ли тази напитка действително да помогне при управлението на теглото – или е просто още една недоказана мода в TikTok? Ето какво казват експертите за напитката с оризова вода.

Рецепта за "Райс-Земпик"

Точната рецепта за "Райс-Земпик" варира в зависимост от човека, но обикновено включва тези три съставки:

  • ½ чаша неизмит ориз
  • 1 чаша топла или гореща вода
  • Сок от половин лайм

Оставя се сместа да се накисне (някои хора предпочитат да направят това за една нощ), изважда се ориза и се изпива останалата нишестена вода.

"Райс-Земпик" няма научна подкрепа

Най-голямата полза за отслабване на "Райс-Земпик" е, че "той е сравнително нискокалоричен – това е просто нишестена вода", обяснява д-р Мир Али (Mir Ali), медицински директор на Хирургичен център за отслабване "Мемориъл Кеър" във Фонтан Вали, Калифорния. "Може да бъде полезно за отслабване, ако използвате оризовата вода, за да заместите хранене."

Сместа от оризовата вода и сока от лайм също може да помогне на хората да се почувстват по-сити преди хранене и да ядат по-малко, отколкото обикновено, добавя Али.

Но напитката има "нулева научна подкрепа", отбелязва Скот Кийтли (Scott Keatley), съсобственик на център за медицинска хранителна терапия "Кийтли".

"Въпреки че оризовата вода може да има някои хранителни ползи, като например осигуряване на източник на енергия от съдържанието на нишесте, няма доказателства, които да предполагат, че има свойства, които биха повлияли значително на загубата на тегло, особено по начина, по който антидиабетичните лекарства като Оземпик", подчертава Кийтли.

Напитката може също така да накара някого да се почувства сит, допълва д-р Кунал Шах (Kunal Shah), асистент в Департамента по ендокринология в медицинския център "Рутгерс Робърт Ууд Джонсън", но не по същия начин, както го правят лекарствата против диабет и затлъстяване.

"Нишестето се разширява в стомаха и може да ви накара да се почувствате сити, но това е много краткотрайно", обяснява Шах. За разлика от лекарства като Оземпик и Вегови, "Райс-Земпик" "всъщност изобщо не ви помага метаболитно", добавя д-р Кунал Шах.

Али подчертава, че само защото бихте могли да отслабнете с "Райс-Земпик", това не означава, че е здравословно или дори близо до въздействието, което бихте имали с Оземпик.

"По никакъв начин не имитира Оземпик", посочва Али. "Той няма хормоналните ефекти на Оземпик за стимулиране на рецепторите."

Райс-Земпик сам по себе си не е опасен, но също така е малко вероятно да направи много, пояснява Шах. Ако имате състояние като киселинен рефлукс, сокът от лайм може да го влоши, добавя д-р Мир Али.

Не е устойчив метод за отслабване

Дори и да отслабнете чрез пиене на "Райс-Земпик", експертите подчертават, че това не е устойчив начин за контрол на теглото.

"Тази загуба на тегло ще бъде временна, защото това не са постоянни, здравословни, дългосрочни промени", предупреждава д-р Мир Али. "След като спрете този вид диета, килограните ще се върнат."

Вместо това Али препоръчва да намалите приема на въглехидрати и да увеличите количеството протеини и зеленчуци в диетата си. "Това е основата за повечето диети", отбелязва д-р Мир Али.

Шах е на същото мнение.

"Най-добрият съвет винаги е бил да поддържате нискокалорична диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати и да комбинирате това с упражнения", казва диетологът. "Това ще бъде в основата на дълготрайната загуба на тегло."

Ако искате да пиете "Райс-Земпик" преди хранене, може да го направите. "Но не искам хората да тълкуват погрешно това като Оземпик", съветва д-р Мир Али. "Не е."

Източник: 'Rice-Zempic': What Experts Really Think of Drinking Rice Water for Weight Loss, Health

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !