Фалшивият Оземпик - лекарството-чудо за отслабване - завзема пазара

Употребата на фалшиви версии на Оземпик е опасна

Ваня Милева Последна промяна на 26 юни 2024 в 13:47 1348 0

Писалки Оземпик

Кредит Flickr (CC BY-SA 2.0)

Оземпик придоби популярност като лечение на диабет тип 2 и затлъстяване.

За предимствата на препаратите със семаглутид, по-известни под търговски марки като Вегови (Wegovy) и Оземпик (Ozempic), вече сме писали - това са ефективни средства за отслабване, без тежки странични симптоми с единствен недостатък немалката им цена. И ето че сега идва предупреждение за нарастване на фалшифицирането на тези лекарства.

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение за разпространението на опасни медицински продукти – след като в края на миналата година са открити фалшиви партиди Оземпик в регулирани вериги за доставки в Бразилия, Великобритания и САЩ.

Според СЗО има увеличение на докладите за фалшиви продукти на семаглутид по целия свят от 2022 г. насам, въпреки че сега за първи път организацията издава известие за проблема.

Това идва на фона на увеличеното търсене на лекарствата, които придобиха популярност като лечение за затлъстяване и диабет тип 2. Продуктите със семаглутид действат като имитират естествен хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който помага за забавяне на храносмилането, намаляване на апетита и регулиране на инсулина.

Успешните изпитания на такива продукти са получили одобрения от организации като FDA, но в момента СЗО не ги препоръчва на основание, че са много скъпи.

В началото на 2024 г. Novo Nordisk, компанията, която произвежда Оземпик, повиши цената на лекарството с 3,5 процента до 970 долара на месец.

Тогава не е изнанадващо, при това голямо търсене да се появят фалшиви продукти.

Но фалшивите версии на инжекционното лекарство макар и по-евтини, могат да бъдат опасни.

"Ако продуктите нямат необходимите компоненти, фалшифицираните лекарства могат да доведат до здравословни усложнения в резултат на неконтролирани нива на кръвната захар или тегло", посочва СЗО. "В други случаи в устройството за инжектиране може да се съдържа друга недекларирана активна съставка, например инсулин, което води до непредсказуем набор от рискове за здравето или усложнения."

Миналата година заради фалшиви версии на Оземпик във Великобритания и Австрия някои хора са били хоспитализирани, получавайки хипогликемия, кома и гърчове след използване на фалшивите писалки.

В опит да предотврати по-нататъшни инциденти, СЗО препоръча на регулаторните органи и здравните специалисти да засилят мониторинга на лекарството. За тези, които използват Оземпик, се препоръчва да избягват да го купуват от непознати източници – като онлайн магазини – и да го получават само с рецепта от лицензиран лекар.

Източник: WHO Issues Warning On Fake Ozempic Amidst Increasing Reports Of Falsification, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !