Психолози превърнаха консерватори в либерали с един странен мисловен експеримент

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 00:00 5720 1

Кредит Rich Girard / Flickr

Изследвания показват колко изненадващо лесно хората могат да променят политическите си възгледи от либерали в консерватори и обратното. Всичко зависи от чувството на уязвимост или сигурност.

Например, група психолози помолват участниците в експеримента - студенти - да помислят за собствената си смърт, преди да попълнят тестове, предназначени да оценят техните политически убеждения. В продължения на няколко експеримента, изследователите от Университета на Централен Арканзас, установяват, че когато участниците мислят за собствената си смърт стават по-консервативни и имат същите нагласи както своите консервативни състуденти по въпроси като смъртното наказание, абортите и правата за хомосексуалните служители, пише IFLScience..

Теорията, че либерално настоените студенти стават много по-социално-консервативни от контролната група (която мисли за телевизия), мисълта за собствената им смърт ги е карала да се чувстват уязвими.

"Ние вярваме, че политическият консерватизъм има психологически характеристики, които го правят особено привлекателен, когато уязвимостта е диспозитивно или ситуационно очевидна", заявиха изследователите в статия в Research Digest.

"Освен това, защитният консерватизъм изглежда е общ психологически отговор на уязвимостта, който не е непременно стратегически свързан със заплахи".

Сега изследователите откриват един лесен начин да се направи обратното - да се превърнат консерваторите в либерали. Психологът Джон Барг (John Bargh) пише за експериментите, които провежда, при които той успява да се превърне консерваторите в либерали чрез друг мисловен експеримент.

Оказва се, че начинът е да се визуализират като Супермен.


Представата за себе си като Супермен превръща консерваторите в хора, които се грижат за бедните. shepard-financial.com.

В книгата си "Преди да го разберете: Несъзнателните причини да правим това, което правим" (Before You Know It: The Unconscious Reasons We Do What We Do) Джон Барг пише, че той и екипът му искат участниците да си представят, че са като Супермен. Те са помолени да си създадат истинска представа какво би било да са толкова непобедими като Супермен, така че куршумите, огънят и падаща скала да не могат да им навредят, съобщава Business Insider.

След това участниците са помолени да оценят твърдения, за да се преценят техните политически убеждения. Този път експериментаторите откриват, че убежденията на консерваторите са се променили. Те са станали - макар и за кратко - по-социално либерални, отколкото са били, докато нагласите на либералите остават непроменени от мисловния експеримент.

Авторите твърдят, че това са първите експериментални доказателства, които показват, че чувството на сигурност кара хората да бъдат по-либерални.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

27.10 2017 в 01:41

Следващият етап в изследването е, да проверят, че психоактивните вещества клас rakia (с), променят както консервативните, така и либералните убеждения на студентите, в устойчиви, последователно променящи се от суперменски към смъртни убеждения. Както и че подпомагат предприемането на активни действия, в подкрепа на новопридобитите убеждения.

А също така, да потвърдят съобщенията на американските спецслужби, че Клинтън се казва Хилъри. По-ранни изследвания твърдяха, че Клинтън се казва Бил.