Римската империя е била подкрепена от испанско сребро

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 00:00 4632 0

Кредит Institute for Archaeological Sciences, Goethe University, Frankfurt

Монетата на снимката е динарий, изсечен от Рим между 108 и 107 г. пр.н.е. Среброто, от което е произведена монетата, произхожда от минните области в югоизточната част на Испания.

Геохимичен анализ на древноримски монети от около 211 г. пр.н.е. потвърди, че поражението на картагенския пълководец Ханибал е допринесло за богатството на Римската империя със завладяването на сребърните мини на Испания, съобщи IBTimes UK.

Проучването е представено на 27-та международна конференция на геохимия Голдшмит в Париж.

Поражението на Ханибал е може би най-известното от всички по време на Пунически войни. Той поведе бойните си слонове през Алпите в дръзка, но в крайна сметка неуспешна атака срещу Рим. Рим не само оцелява, но и завладява около 211 г. пр.н.е. Иберийския полуостров, който преди това бил под контрола на Картаген.

Завладяването на тези мини може да бъде проследено чрез анализ на монетите, произведени от римляните през Втората пунинска война.

Изследователи от Германия и Дания анализираха химическия състав на 70 сребърни римски монети, датирани от около 310 пр. н .е. до 101 пр. н. е.

"Преди войната открихме, че римските монети са изработени от сребро от същите източници като монетите от гръцките градове в Италия и Сицилия. С други думи оловните изотопи на монетите съответстват на тези от сребърните руди и металургични продукти от Егейския регион"', заяви Катрин Уестнер (Katrin Westner) от Института по археологически науки, Университет Гьоте, Германия.

Следите от олово в монетите имат характерен подпис от Южна Испания след около 209 г. пр.н.е., което сочи, че са направени от сребърна руда, извлечена от новопридобитите мини.

"Поражението на Картаген доведе до огромни репарации за Рим, както и голяма плячка и владението върху богатите испански сребърни мини. Виждаме, че от 209 пр.н.е. по-голямата част от римските монети показват геохимични подписи, типични за иберийското сребро".

Богатството от мините, съчетано с картагенските репарации, финансираха експанзията на Рим и полага основите на империята.

"Този масивен приток на иберийско сребро промени значително икономиката на Рим, което му позволи да стане суперсила за един ден", коментира Уестнер.

"Ние знаем това от историята на Ливий, Полибий и други, но нашата работа даде съвременни научни доказателства за възхода на Рим. Това, което показва нашето изследване е, че поражението на Ханибал и възходът на Рим е записан в монетите на Римската империя".


Картагенска монета отпреди Втората пунинска война, когато Картаген все още нямаше контрол върху испанските сребърни мини. Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !