Създателите на западната цивилизация са били праисторически дилъри на дрога (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2016 в 10:00 15977 0

Кредит www.sbs.com.au

Екип учени от Германия са събрали обширна база данни от археологически свидетелства на праисторическата употреба на канабис.

За кратко време в края на последния ледников период, през каменната ера, хората в Европа и Азия, независимо са започнали да използват едно ново растение - канабиса, разказва Колин Барас (Colin Barras) в NewScientist.

Това е заключението от прегледа на археологичните свидетелства, които свързват повишената употреба на канабис в Източна Азия с възхода на трансконтинентална търговия в зората на бронзовата епоха преди около 5000 години.

Хората от Ямната култура от Централна Евразия (разпръснати на изток по това време) са едно от трите основни племена, които основават европейската цивилизация. Смята се , че са се разпространили канабиса, а вероятно и като продукт с психоактивно въздействие в цяла Евразия.

Посоките на миграции, определени въз основа на анализа на геномите на хората от бронзовата епоха. Мащабната експанзия на чергари от причерноморско-каспийските степи, т.нар. ямна култура (Yamnaya), преди около 4500 г., положила началото на формирането в Западната Европа на културата на шнуровата керамика (Corded Ware), се смята за източник на индоевропейските езици. В зелен цвят са показани съвременните области на разпространение на индоевропейски езици.

*Ямната култура е археологическа култура от периода 3600–2300 г. пр.н.е., в района между реките Днестър и Буг, и планината Урал. Кургани от ямната култура могат да се видят и на територията на България в Добруджа около границата с Румъния. Името на културата (ямна — от яма) идва от специфичните ямовидни гробници (кургани), с които тя се характеризира. В тях мъртвите са били погребвани по гръб, с превити колене. Според курганната хипотеза на Мария Гимбутас за индоевропейския произход, ямната култура е свързана с древните индоевропейци.

Цветен прашец, семена и влакна на канабис из цяла Евразия са намирани при археологически разкопки в продължение на десетилетия.

Тенгвен Лонг (Tengwen Long) и Павел Тарасов (Pavel Tarasov) от Свободния университет в Берлин, Германия, и техните колеги са съставили база данни от тези археологически свидетелства, за да определят тенденциите и разпределението в праисторическата употреба на канабис.

Често се предполага, че канабисът е бил използван за първи път, а вероятно и култивиран, някъде в Китай или Централна Азия, казват изследователите, но тяхната база данни насочва към алтернативен извод.

Някои от най-новите изследвания, включени в базата данни предполагат, че дрогата присъства в археологическите данни от Япония и Източна Европа почти по едно и също време, преди около 11 500 - 10 200 години.

"Растението канабис изглежда е било широко разпространено още преди десет хиляди години, а дори и по-рано", коментира Лонг.

Канабисът като култура

Изследователите предполагат, че различни групи хора в цяла Евразия независимо са започнали да използват растението в този момент - може би заради неговите психоактивни свойства като храна и дрога, а също и за тъкани от неговите влакна.

Но базата данни на Тарасов и Лонг показва, че не само в Западна Евразия канабисът се използва редовно от хората през хилядолетията. Ранните свидетелства за използването му в Източна Азия са доста разпространени, отбелязва Лонг.

Този модел се променя преди около 5000 години, в началото на бронзовата епоха, когато употребата на канабис в Източна Азия очевидно се засилва.

По това време чергарите скотовъдци от евразийските степи са усвоили конната езда, което им позволява да преодоляват големи разстояния и да започнат изграждането на трансконтинентални търговски мрежи, следвайки същите маршрути, които ще се превърнат няколко хилядолетия по-късно в известния Път на коприната.

Този древен "Бронзов път" позволява да се разпространят между Запада и Изтока различни видове стоки, включително и канабис.

"Това е хипотеза, която се нуждае от повече доказателства, за да се провери," подчертава Лонг, но посочва, че високата стойност на канабиса би го направила добре конвертируема, разменна стока преди появата на парите.

Стоки и хора са били в движение в началото на бронзовата епоха и за това свидетелстват многобройни доказателства. Например, Лонг разказва, че пшеницата, която е отглеждана преди около 10 000 години в Близкия изток, се появява за първи път в Китай преди 5000 години.

Изследвания на древни ДНК, публикувани през последните няколко години, също потвърждават, че един номадски степен народ, т.нар. ямна култура (Yamnaya), започва също по това време своето разпространение както на изток, така и на запад. (вж "Българите сме само 30% арийци")

Една неразказана история

Тъй като хората използват канабиса по толкова различни начини, не може да бъдем сигурни, че неговото разпространение през бронзовата епоха е свързано конкретно с психоактивните му свойства, коментира Ърнест Смол (Ernest Small) .

Все пак, има основания да се смята, че тези негови свойства са били основен фактор. Изгорените семена канабис, намерени при археологически разкопки, подсказват, че представителите на Ямната култура са разпространили и идеята за пушенето на канабис в цяла Евразия.

Находки от погребения от Ямната култура от 3000 г.пр.н.е. от Източна Унгария и Северозападна България.

Дейвид Антъни (David Anthony) от колежа Hartwick, Ню Йорк, който изучава Ямната култура, твърди, че този народ са употребявали канабис заради неговите психоактивни свойства при "някои специални празници или ритуали".

Нещо повече, Барни Уарф (Barney Warf) от Университета на Канзас в Лорънс припомня разказите на древногръцките историци за степните чергари скотовъдци от къснобронзовата епоха, които идват след културата Ямная - скитите - които редовно са използвали канабиса като дрога.

"Хората, които са бродили в Кримския полуостров са пушили марихуана със скитите, разказва в "Истории" Херодот", отбелязва Уарф.

Уарф високо оценява новото изследване и насърча повече учени да се заемат с проучване на историята и предисторията на канабис. "Мисля, че историята на канабис в Европа от бронзовата епоха до Ренесанса е до голяма степен неразказана "  - коментира Барни Уарф.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !