Спортен фен или фанатик? Проучване разкрива мозъчната активност зад фанатизма

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2023 в 00:00 3193 0

Спортен фен или фанатик? Проучване разкрива мозъчната активност зад фанатизма

Кредит Flickr / Sam Javanrouh, sam@topleft (CC BY-NC 2.0 DEED)

Спортен фен или фанатик? Проучване разкрива мозъчната активност зад фанатизма

Ново проучване разкрива завладяващи открития за мозъчната дейност на футболните фенове, хвърляйки светлина върху невронната динамика на фанатизма.

Констатациите са представени на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка (RSNA - Radiological Society of North America).

Изследването се задълбочава в емоционалните и поведенчески реакции на феновете по време на футболен мач, подчертавайки как различните модели на мозъчна активация са свързани както с положителни, така и с отрицателни реакции.

Д-р Франсиско Заморано Мендиета (Francisco Zamorano Mendieta), който ръководи проучването, е изследовател в Clínica Alemana de Santiago и доцент във Факултета по здравни науки, Universidad San Sebastián, Сантяго, Чили.

Фокус на изследването

"Това проучване има за цел да хвърли светлина върху поведението и динамиката, свързани с екстремното съперничество, агресията и социалната принадлежност в рамките на и между групи фанатици", отбелязва д-р Заморано.

Изследването е фокусирано върху мозъчните механизми на 43 мъже футболни фенове от Чили, където лоялността към отбора и ентусиазмът са особено силни. Доброволците са запалени привърженици на двата големи съперничещи си чилийски футболни отбора.

Докато гледат компилация от 63 футболни гола, мозъчната активност на участниците е измервана с помощта на fMRI (Функционална магнитно-резонансна томография), неинвазивна образна техника, която открива промени в мозъчния кръвен поток. Резултатите показват, че мозъчната активност се променя, когато отборът на феновете надделява или се проваля.

fMRI на фенове след победа. Кредит: Zamorano et al ; RSNA 2023

Критични прозрения

"Когато отборът им спечели, се активира системата за възнаграждение в мозъка", обяснява д-р Заморано. "Когато загубят, може да се активира ментализиращата мрежа*, отвеждайки фена до интроспективно състояние. Това може да смекчи част от болката от загубата."

*Ментализиращата мрежа е набор от координирани области на мозъка, които поддържат способността да се мисли за психичните състояния на себе си и на другите (Hein and Singer, 2008; Kalbe et al., 2010)

"Наблюдавахме също инхибиране на мозъчния център, който свързва лимбичната система с фронталните кори, възпрепятствайки механизма, който регулира когнитивния контрол и увеличава вероятността да се изпадне в разрушително поведение или насилие."

Групово мислене

Според д-р Заморано откритията могат да хвърлят светлина върху социалната динамика във всички сфери на живота.

"Хората по своята същност търсят социални връзки, било то чрез членство в фитнес клуб, участие в дискусионна група или във виртуални форуми", посочва Заморано.

"Въпреки че тези социални връзки често се формират около споделени вярвания, ценности и интереси, може да има и елемент на убедителен прозелитизъм или "групово мислене", което може да породи неразумни вярвания и противообществени прояви."

fMRI на фенове след загуба. Кредит: Zamorano et al ; RSNA 2023

Интензивна емоционална инвестиция

В психоанализата катексис (или емоционална инвестиция) се определя като процес на насочване на умствена или емоционална енергия към човек, обект или идея.

Д-р Заморано смята, че пламенната ревност сред някои спортни фенове може да послужи като убедителен пример за интензивна емоционална инвестиция, понякога агресивно поведение и нарушена рационалност.

"Разбирането на психологията на груповата идентификация и конкуренцията може да хвърли светлина върху процесите на вземане на решения и социалната динамика, което води до по-пълно разбиране на това как функционират обществата."

Уникална възможност

Д-р Заморано посочва предизвикателствата пред изследването на фанатизма и партизанството, особено в области като политика, етническа принадлежност и идентичност, където противоречията често замъгляват неврологичните основи на крайната вярност.

"Спортната фенщина, от друга страна, предоставя уникална възможност да се анализира как интензивната преданост влияе върху невронната активност в по-малко спорен контекст, особено подчертавайки ролята на отрицателните емоции, свързаните потискането на механизмите за контрол и възможни адаптивни стратегии", обяснява д-р. Заморано.

Фанатизъм

Фанатизмът е пламенна, често безкритична преданост или ревност към кауза, идея или група. Характеризира се с интензивен и понякога ирационален ентусиазъм, който често води до безкомпромисно и екстремно поведение.

Това ниво на преданост може да бъде насочено към различни области, включително спорт, политика, религия или културни феномени.

Психология

Психологията зад фанатизма е сложна и включва няколко аспекта на човешкото поведение и социалната динамика. Ключовите фактори включват силна нужда от идентичност и принадлежност, при които индивидите се присъединяват страстно към група или кауза, която виждат като продължение на своята идентичност.

Това  идентифициране често води до силно съгласуване с мисленето с групата, където фанатиците могат да развият дълбока лоялност към своята група и враждебност или презрение към другите.

Социално подсилване

Друг аспект е влиянието на социалното подсилване. В групи от фанатици определено поведение и вярвания често се затвърждават от съратниците, което води до втвърдяване на крайните позиции. Това може да доведе и до ефект на ехо камера, където само възгледите на групата се чуват и оценяват, което допълнително подсилва вярванията на фанатика.

Екстремни последствия

Фанатизмът има психологическо въздействие върху хората. Може да осигури усещане за цел, общност и дори еуфория, особено когато групата или каузата преживеят успех или получат признание.

Това обаче може да доведе и до негативни резултати, като отчуждение от хората извън групата, изкривени преценки и в крайни случаи агресия или насилие, особено когато групата възприема нещо като заплаха или претърпява неуспех.

Изследването на фанатизма, особено през призмата на невронауката и психологията, предоставя ценни прозрения за това как и защо се формират тези екстремни вярвания и поведения, предлагайки потенциални пътища за разбиране и справяне с по-вредните аспекти на фанатичното поведение.

Изследването ще бъде представено следващата седмица на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка, която ще продължи от 26 до 30 ноември.

Източник: Sports fan or fanatic? Study reveals the brain activity behind fanaticism, Chrissy Sexton, Earth.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !