Тъмните тайни на Чичен Ица, жертвоприношенията на маите в града над подземния свят (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2023 в 00:01 3251 0

Останките на Чичен Ица.
Останките на Чичен Ица. Скрийншот от видеото в статията.

В света на древните маи практиката на жертвоприношенията е имала дълбоко значение. Интригуващите останки на Чичен Ица хвърлят светлина върху удивителните детайли на жертвените ритуали на маите.

Империята на маите, обхващаща огромни региони на южно Мексико, Гватемала, Белиз и Юкатан, интригува учените от векове. Последните открития разклащат традиционната представа за тяхното изчезване, предполагайки връзки, които се простират чак до Съединените щати. Чрез изследване на техните архитектурни чудеса, езикови корелации и споделени астрономически знания се разгръща сложна мозайка от исторически взаимодействия.

От особено значение е енигматичният син пигмент на маите, тясно свързан с техните религиозни практики и жертвени церемонии.

Тези ритуали включват приношения, включително човешки жертвоприношения, като актове на преданост за умилостивяване на техните божества и осигуряване на благоприятни резултати.

Чрез изучаване на артефакти, стенописи и останките, открити в сенотите (естествени дупки), изследователите получават ценна представа за мирогледа на маите и тяхната непоколебима отдаденост на техните духовни вярвания.

Това разследване на царството на древните жертвоприношения на маите предлага по-дълбоко разбиране на една цивилизация, която продължава да завладява и предизвиква нашите представи за миналото.

Чичен Ица е древен град на маите, разположен в северната част на мексиканския полуостров Юкатан. Смята се, че градът е основан около 6 век сл. н. е. Независимо от това, той става известен едва няколко века по-късно. Чичен Ица доминира на полуостров Юкатан през ранната част на посткласическия период на маите, от около 10-ти до 13-ти век сл. н. е. Превъзходството на града през този период се отразява в монументалните градежи на неговите владетели. По времето, когато испанците пристигат през 16 век, Чичен Ица е до голяма степен изоставен. От 19 век мястото е проучвано и разкопано от археолози. Освен активен археологически обект, Чичен Ица е една от най-популярните туристически дестинации в Мексико.

Откъде идва името Чичен Ица?

Името Чичен Ица идва от комбинация от три отделни думи на маите. Чи означава "уста" или "ръб", чен означава "кладенец", а Ица е името на етническата група на маите, заселила се на мястото. Следователно може да се каже, че името на този древен град означава "устието на кладенеца на народа Ица". Думата Ица може да се преведе и като "магьосници на водата". Това е така, защото самата Ица е комбинация от две думи, "Иц", което означава "магия", и "a", което означава "вода".

Смята се, че Чичен Ица е основан през 6-ти век сл. н. е., вероятно от маите, които са окупирали полуостров Юкатан от предкласическия период, който е продължил от около 1500 г. пр. н. е. до 300 г. сл. н. е. Има доказателства, че през 10 век градът е бил нападнат от чужденци. По това време градовете на маите в южните низини са разрушени. Самоличността на тези нашественици обаче не е напълно ясна. Някои учени например смятат, че нашествениците са били Ица, докато други смятат, че те са били маите, които са били повлияни от толтеките от централно Мексико или дори от самите толтеки. Има също предположение, че Ица са дошли да заемат мястото, макар и само два или три века след това първоначално нашествие.

Релефна скулптура в Голямото игрище за топка в Чичен Ица, показваща жертвоприношение чрез обезглавяване. ( CC BY-SA 3.0 )

Интересното е, че в Книгите на Чилам Балам ("Чилам Балам" означава "Тайните на гадателите") има доказателства, че Чичен Ица е имала различно име преди пристигането на Ица. Тъй като няма единен стандарт за правопис на маите, оригиналното име на мястото е представено по различни начини, включително Uuc Yabnal , Uuc Habnal, Uuc Hab Nal или Uc Abnal. Докато Uuc или Uc означава "седем", значението на втората дума варира. Yab, например, означава "много", докато ab е вид плод.

Свещеният сенот: Ритуалната дупка се превръща в съкровищница за археолозите

Един от факторите, довели до създаването на селище в Чичен Ица, е наличието на няколко сенота на мястото. Това са големи, естествени понори, които служат като източник на вода. Като се има предвид, че северен Юкатан е сух и че вътрешността му няма наземни реки, сенотите вероятно са изиграли важна роля за оцеляването на хората, които са живели там. Най-известният сенот в Чичен Ица е Сеноте Саграда или Свещеният сенот, който е образуван от срутена пещера във варовиковата скала.

Както подсказва името му, Свещеният сенот не е бил просто източник на вода, но е бил и място с ритуално значение. Според източници, написани през испанския период, маите са хвърляли луксозни предмети и са правили човешки жертвоприношения в сенотите като средство за поклонение на Чаак, бога на дъжда на маите. С течение на времето изследователите разкриват истината в тези твърдения, тъй като са открити различни луксозни предмети в сенота В интерес на истината, Свещеният сенот се смята за едно от най-големите хранилища на приношения, открити в Америка през предколумбовия период.

Свещеният сенот. Кредит:  Matyas Rehak, Adobe stock, free license

През 20-ти век Свещеният сенот е бил изследван от археолози. Между 1904 и 1910 г. например противоречив проект за драгиране е предприет от американския археолог Едуард Хърбърт Томпсън. Проектът извади голямо количество артефакти, включително керамика, златни предмети и изделия от нефрит. Освен това са открити човешки останки, които показват рани, съответстващи на ритуално жертвоприношение.

Дешифриране на историята чрез архитектура в Чичен Ица

Както бе споменато по-рано, Чичен Ица е създаден през 6 век сл. н. е., но по-късно е завладян от чужди нашественици. Тази промяна на обитателите на града е физически видима в оцелелите сгради. Преди идването на Ица, жителите на Чичен Ица са построили своите сгради в архитектурен стил, известен като Пуук (Puuc). Този стил е кръстен на хълмовете Пуук на югозапад от Чичен Ица и може да бъде идентифициран по няколко характеристики. Например сградите Пуук обикновено са обърнати навътре към церемониалния площад на града и са групирани около обща ос север-юг. Освен това сградите на Пуук се състоят от солидна сърцевина от камък и мазилка, покрита с добре изрязан, обработен камък, който изпълнява чисто декоративна функция.


Въздушен изглед на Чичен Ица, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Dronepicr / CC BY 3.0)

Сградите на Чичен Ица, които са построени в стил Пуук, се намират на юг от главния площад, в района, известен днес като Чичен Виехо или Стария Чичен. Структурите на Стария Чичен се считат за най-древните в обекта и включват Ел Каракол (el Caracol), Ла Иглесия (la Iglesia) и Акабциб (Akabtzib). Ел Каракол, което означава "охлювът", е кръстен на каменното спирално стълбище в него. Конструкцията се състои от кръгла сграда (където се намира стълбището) на квадратна платформа и е служила като сложна астрономическа обсерватория. Ла Иглесия, което означава "църквата", е малък храм, украсен със сложни маски на Чаак, докато Акабциб, което на екика на маите означава "Къщата на тъмното писане", е бил домът на градския администратор. Името на последния произлиза от сложно издълбаните глифове, открити на преградата над една от вратите на сградата. Между другото, сградата някога е била известна като "Плоската къща с прекомерния брой стаи".

Храмът на Кукулкан: Мезоамериканската стъпаловидна пирамида в сърцето на Чичен Ица

Най-известните паметници в Чичен Ица обаче са построени едва след пристигането на чуждите нашественици. Те включват Ел Кастило, Голямото игрище за топка и Храма на воините. Ел Кастило, което означава "замъкът", е може би най-разпознаваемият паметник на Чичен Ица. Тази сграда, известна още като храма на Кукулкан, се намира в центъра на града. Известността на храма се засилва от факта, че той е най-високата структура на мястото. Самата пирамида е висока 24 м, докато платформата на храма е 6 м. Така целият паметник е висок 30 м. Освен това храмът на Кукулакан е най-големият храм в Чичен Ица, имащ основа квадрат със страни с размери 53,3 м.

Ел Кастило, известен като храма на Кукулкан, в центъра на Чичен Ица. ( CC BY-SA 4.0 )

Храмът на Кукулкан е впечатляващ не само с размерите си, но и с математическата мисъл на своите архитекти. Според легендата, два пъти годишно, когато денят и нощта са в равни, Кукулкан (версията на маите на ацтекския бог змия Кетцалкоатл) посещавал този храм. Богът общувал със своите последователи, давал им своите благословии и продължавал в свещените води. След като се изкъпе там, той ще продължи пътуването си към Подземния свят. Архитектите на храма на Кукулкан са проектирали пирамидата по такъв начин, че по време на равноденствието, присъстващите ще бъдат свидетели на магически спектакъл от светлини и сянки. В продължение на пет часа през тези дни сянката на седем триъгълника се появяваше отстрани на стълбището, започвайки от върха и слизайки към гигантската каменна глава на Кукулкан в основата. Върхът и основата на пирамидата са свързани от сенките за 45 минути, преди тя бавно да се спусне и да изчезне. За древните маи това трябва да е било доказателство за легендата. Интересното е, че това явление е пресъздадено изкуствено в съвременните времена всяка вечер, така че туристите не трябва да чакат равноденствието, за да го видят.

Голямото игрище за топка и Храмът на хилядата воини

На северозапад от храма на Кукулкан се намира Голямото игрище за топка. Въпреки че в Чичен Ица са открити седем игрища за топка , това се смята за най-впечатляващото. Голямото игрище за топка е с размери 166 м на 68 м, което го прави най-голямото игрище за топка в Мезоамерика. Стените на двора са високи 12 м, на върха на които има пръстени, издълбани с преплитащи се змии. Стените също са украсени със скулптурни релефи. Един от тези релефи се тълкува като изобразяващ победителите в игра, държащи обезглавената глава на член на губещия отбор.


Голямо игрище за топка в Чичен Ица ( CC BY-SA 3.0 )

Що се отнася до Храма на хилядата воини, това е голяма, стъпаловидна пирамида с редици издълбани колони, изобразяващи воини. Колоните са разположени отпред и отстрани на храма. Забелязани са прилики в дизайна между този храм и храм Б в Тула, столицата на толтеките. Това навежда на предположението, че е имало културни контакти между народите на двата града.

Упадъкът на Чичен Ица и испанското завоевание

Учените смятат, че Чичен Ица е доминирала на полуостров Юкатан между 10-ти и 13-ти век. Според писмени източници около 1221 г. в Чичен Ица избухва бунт и гражданска война, което води до упадъка на града. Това се потвърждава от археологическите доказателства, тъй като дървените покриви на Храма на воините и Големия пазар са били изгорени по това време. През последните години обаче археолозите предполагат, че Чичен Ица е залязъл около 11-ти век, 200 години по-рано, отколкото се смяташе първоначално.

След упадъка си Чичен Ица е заменен от Маяпан, съседен град на запад, като доминираща сила на полуострова. За известен период от време Чичен Ица се присъединява към Маяпан и Ушмал, за да формира политическа конфедерация, наречена Лигата на Маяпан. Лигата, заедно с превъзходството на Маяпан, приключва около 1450 г. През 16 век испанците пристигат на полуостров Юкатан и започват завладяването на маите. Чичен Ица е превзет от конквистадора Франсисо де Монтехо през 1531 г. Въпреки че де Монтехо възнамерява да направи града столица на испанския Юкатан, той не успява да го направи, тъй като испанците са прогонени от бунт на местните маи няколко месеца по-късно.

Страница от илюстрираната книга "Инциденти от пътуване в Юкатан" от Джон Лойд Стивънс. (Metropolitan Museum of Art / CC0 )

Забравените руини на маите пленяват въображението

Във всеки случай, по времето на пристигането на де Монтехо, Чичен Ица е бил до голяма степен изоставен, тъй като жителите му са се преместили в по-малки градове. Ситуацията остава такава през следващите векове и мястото постепенно е завладяно от джунглата. Въпреки че Чичен Ица остава свещен за маите, той бавно е забравен от останалия свят. Мястото обаче влиза в масовото въображение през 19 век. През 1843 г. е публикувана книгата "Инциденти от пътуване в Юкатан" (Incidents of Travel in Yucatan) от американския изследовател Джон Лойд Стивънс. В резултат на книгата на Стивънс, която разказва за пътуването му в полуостров Юкатан, други изследователи започват да посещават древния град на маите.

През следващите десетилетия в Чичен Ица са проведени различни археологически разкопки. В резултат на тези проучвания руините на обекта бяха картографирани и някои паметници са възстановени. Археологическата работа на обекта също така е довела до по-добро разбиране на Чичен Ица. Археолозите продължават да работят в Чичен Ица и днес в търсене на нови открития. През 2019 г. например археолози, докато търсят свещен кладенец под града, изследвайки пещерната система Баламку или "бога на ягуара", се натъквата на находка от над 150 ритуални предмета.

Чичен Ица се превърна в изключително популярна туристическа атракция. Книгата на Стивънс не само подтикна археолозите да проучат мястото, но и туристите не закъсняват. В началото на 20-те години на миналия век например е създаден първият официален туристически бизнес на Юкатан. През последните години се изчислява, че около два милиона туристи посещават Чичен Ица годишно, което го прави един от най-посещаваните археологически обекти в Мексико. Чичен Ица също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2007 г. той е избран за едно от новите седем чудеса на света в глобално проучване сред повече от 100 милиона души.

Източник: 

Chichen Itza's Dark Secrets: Decoding Mayan Sacrifices (Video)

Chichen Itza: Ancient Maya City Built Above A Gateway to the Underworld

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !