В пирамидата Кукулкан в Мексико откриха още една пирамида (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2016 в 12:42 14496 0

Кредит Wikimedia Commons

Храмът Кукулкан в Чичен Ица.

Специалистите, работещи на пирамидата Кукулкан в храмовия комплекс на маите Чичен Ица са открили друга структура вътре в нея. Това е третата структура, намерена в храма, който като че ли е построен като руска матрьошка, съобщи IBTimes..

"Това е като вложени една в друга руски кукли. Под голямата, получаваме друга и друга",  - заяви изследователят Рене Чавес Сегуро ( Rene Chavez Seguro), геофизик и главен експерт на проекта, по време на пресконференция в сряда (16 ноември). Смята се, че новото откритие е оригиналната конструкция, изградена за пирамидата.

Според археоложките доклади намерена е 10-метрова трета структура, оградена от друга 20-метрова, която е обвита от 30-метровия външен комплекс в Чичен Ица на полуостров Юкатан. Подреждането на структурите подсказва, че пирамидата е построена на три етапа.

Специалистите смятат, че пирамидите са построени през различни промеждутъци от време по някакви причини като влошаване на състоянието на съоръжението или решение на новите владетели.

Според археолога в Националния институт по антропология и история Денис Лорения Арготе (Denisse Lorenia Argote), възрастта на малката вътрешна пирамида може да се датира около 500-800 от н.е. и се отнася до "класическия период" на цивилизацията на маите. Средна структура, която е открита през 30-те години, се смята, че е построена между 800 и 1000 г. , докато външната се датира от 1050 и 1300 години.

Археолозите намират новата структура, използвайки 3D томография, отчитаща електрическото съпротивление или ERT-3D. През 2015 г. със същия метод установяват, че пирамидата Кукулкан се намира над подземна река.

"Изследването на тази структура в бъдеще е важно, защото може да ни разкаже за първия период на заселване на това място от маите" - заяви Арготе.

Общ изглед на пирамидата Кукулкан по време на "Вечери на Кукулкан" - звуково-светлинно шоу в археологическа зона на Чичен Ица в Юкатан.

Чичен Ица е част от световното наследство на ЮНЕСКО и привлича повече от един милион туристи годишно.

.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !