Терапия с ток ще бъде тествана срещу агресията в затворите

Но някои поставят под въпрос етиката на експериментите със затворници.

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 март 2019 в 08:03 3138 1

Кредит Pexels

Затворите често са изпълнени с насилие. Но това може да се промени, ако предстоящият експеримент има желания ефект - и ако обществото може да преживее етичните последици от бърникането в мозъците на затворниците.

Изследователи от университета в Уелва, Испания, съобщиха в New Scientist, че скоро ще започнат проучване, за да видят дали могат да успокоят склонността от насилие на затворниците на затвора на Уелва, като ги третират с транскраниална стимулация с постоянен ток (TDCS) - с други думи, чрез обработка с електричество на мозъците на затворниците.

„Проучването е да се опита да разбере дали TDCS оказва влияние върху различни степени на агресията“, заяви Андрес Молеро-Чамизо (Andrés Molero-Chamizo) пред New Scientist . "Това може да помогне да се поддържа ред в затвора."

Шокиращо проучване

Изследователите планират да привлекат минимум 12 доброволци-мъже, излежаващи присъди за убийства. В продължение на три дни подред те ще прикрепят електроди към главата на всеки мъж и ще пускат електрически ток в продължение на 15 минути, което според тях ще е безболезнено.

В началото и в края на експеримента всеки участник ще отговори дали се съгласява с набор от твърдения, като например „от време на време, не мога да контролирам желанието да нанеса удар на друг човек“.

В допълнение към това признание, екипът също се надява да събере проби от слюнката на всеки човек, за да разгледа нивата на кортизола, за да проучи дали хормонът на стреса може да даде представа за агресията на затворника.

Затворът е принудителна среда

Това не е първият път, когато екипът на Университета в Уелва тества способността за електрическо стимулиране на мозъка, за да ограничи насилието на затворниците  - през януари те публикуваха резултатите от друго проучване с група от 41 затворници. Този експеримент се фокусира върху различен вид TDCS, но даде обещаващи резултати.

Някои обаче поставят под въпрос етиката на експериментирането върху затворниците.

"Бих имат големи притеснения за това", заяви съдебният психиатър Дилейни Смит (Delaney Smith) за New Scientist. „Затворът е принудителна среда. Затворниците винаги могат да мислят, че това може да бъде от полза за техния случай в бъдеще.”

Все пак, ако терапията TDCS може да помогне на затворниците да овладеят импулсите си за насилие, тя може да бъде обещаващо средство за безопасността на затворниците, докато прекарват времето си зад решетките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.03 2019 в 11:45

Добре е да се изучи правият ток в този аспект.

Борбата с насилието с променлив ток е много добре развита - "the old Sparky" работи с променлив ток и е абсолютно ефективен в частната превенция.