Трябва да сме много умни, за да сме толкова мързеливи

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 10:58 29364 1

Кредит www.pivotphysicaltherapy.com

Онези от вас, които прекарват часове във фитнеса с цел да изгорят, колкото се може повече калории, ще бъдат разочаровани да научат, че през цялото време собствената им нервна система подсъзнателно ги е саботирала.

Изследователи са установили, че нервната ни система е изключително умее да променя начина, по който се движим, така че да изразходваме колкото се може по-малко енергия. С други думи, хората в своята същност са мързеливи.

С доклада на учените от Simon Fraser University, Канада в списание Cell ни запознава Science Daily.

Изводите, които били направени чрез изучаване на енергетичния разход за ходене, вероятно важат за повечето от нашите движения, казват изследователите.

"Открихме, че хората лесно променят начина, по който ходят - включително характеристиките на походката си, които са били установени на базата на милиони стъпки в течение на целия човешки живот - за да спестят дори малки количества енергия," - казва Макс Донелен (Max Donelan) на Simon Fraser University в Канада.

"Това е напълно съвместимо с усещането, което повечето от нас имат, че предпочитаме да правим нещата по начин, изискващ най-малко усилия, когато избираме най-краткия път или да избираме да седнем, а не да стоим прави. Ние установихме физиологичната основа за този мързел като доказахме, че дори в рамките на едно добре репетирано движение като ходенето, нервната система подсъзнателно следи използването на енергия и непрекъснато се опитва да оптимизира модела на движение в постоянен стремеж да се разходва възможно с най-малко енергия".

Водещият автор Джесика Селинджър (Jessica Selinger) добавя: "Бързото и точно оптимизиране на използването на енергията е впечатляващо постижение на нервната система. Трябва да си умен, за да си мързелив!"

Донелен, Селинджър, както и техните колеги се опитали да разберат защо хората се движат по определен начин, имайки предвид, че има безброй начини да стигнете от точка А до точка В. Това отчасти е въпрос на еволюция и обучение. Учените искали да узнаят до каква степен могат да се адаптират физиологично нашите тела към движение в реално време.

Авторите накарали участниците в изследването да ходят, носейки роботизиран екзоскелет. Той позволявал на изследователите да пречат на хората да ходят по обичайния си начин.

"Смятаме, че нашия експеримент вкарва хората в ​​един нов свят с нови правила", казва Селинджър. "Всякакви пешеходни стратегии, които са разработени по време на еволюцията или развити в последно време са остарели в този нов свят."

Тази схема позволява на учените да тестват дали хората могат да усетят и оптимизират разходите на енергия, свързани с движенията си в реално време. И се оказва, че могат.

Експериментът показва, че хората адаптират своята честота на стъпките, за да се доближат оптимално до нов енергиен минимум много бързо - в рамките на минути. Нещо повече, хората правят това, дори когато икономиите на енергия са доста малки: по-малко от 5%.

"Ходенето изисква координацията на буквално десетки хиляди мускулни моторни единици", казва Донелен. "Как можем толкова бързо да открием оптималните комбинации?"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 00:38

Мързелът е вроден талант.