Уникални кадри от Изгубения град на бога-маймуна в Хондурас (видео, галерия)

Антония Петрова Последна промяна на 09 март 2017 в 11:00 18815 0

Древни руини на мистериозен град, защитен от новодошлите чрез смъртоносна болест, разяждаща плътта. Звучи като сценарий за филмите за Индиана Джоунс.

Но след векове на местни легенди и безрезултатни преходи из джунглата, невероятният град - недокоснат от над 600 години, беше открит от група изследователи.

Писателят Дъглас Престън (Douglas Preston), който беше част от откривателите на древните руини, сега показва пред Daily mail ексклузивни кадри от разкопките.

Неговият екип е разкрил едва една малка част от града, за който се вярва, че е бил дом на богата цивилизация, внезапно изчезнала заради проклятие.

Пред изданието Дъглас Престън споделя, че там някъде, скрит сред дърветата на дъждовната гора Ла Москита в Хондурас, се крие втори древен град.

източник: Daily mail

Eкипът, начело с изследователя Стив Елкинс (Steve Elkins), навлиза дълбоко в дъждовните гори на Хондурас и Никарагуа през 2015 г. в търсене на древния град, известен като "Изгубеният град на бога-маймуна". От хиляди години се носят легенди сред местните племена и испанските изследователи, че някъде из джунглата са заровени големи храмове от слонова кост, пълни с богатства.

Градът е споменаван от много откриватели - от конкистадора Ернандо Кортес до испанския крал Карлос през 1526 г. От тогава безброй приключенци са се опитвали да намерят древната цивилизация. През 30-те години на миналия век приключенецът Тиъдър Морд първи заявява, че е открил града по време на експедиция през 1939-1940 г., но така и не посочва как да се стигне до мястото. Морд тогава съобщава единствено, че това всъщност е известният от легендите Бял град на бога-маймуна на народ, наричащ себе си чоротега.

Като описва своите приключения пред списание American Weekly, приключенецът споделя, че местните племена са му говорили за цивилизация, почитаща маймуните, живяла дълбоко в девствената тропическа гора Ла Москита. Съгласно легендата, "богът-маймуна" отвлякъл местна жена и тя му родила и отгледала деца полу-човеци полу-маймуни. Децата след това са били заловени за отмъщение.

Мястото остава в неизвестност до 2015 г., открито от екипа на Престън. "Когато успяхме да достигнем до там пеша, преминахме през останки от древна пирамида, където открихме редица невероятни скулптури, разхвърляни по земята", споделя писателят. "Спомням си как виждам главата на великолепен ягуар, който ми се зъби насреща. Тогава изведнъж разбрах колко мощна, напреднала и развита културно е била тази цивилизация".

Екипът открива руините като използва лазерно оборудване, инсталирано в стар самолет Чесна Скаймастър, с което няколко дни сканират хиляди километри от джунглата. Тази информация след това е използвана за създаването на триизмерни компютърни модели, благодарение на които изследователите са получили точното място на своята цел. По време на трудното си пътуване те са били придружени и от войници, изпратени от правителството. 

По време на трудното пътешествие екипът е бил нападнат и от смъртоносна усойница, която е често срещана в Централна Америка. Андрю Ууд (Andrew Wood), бивш член са специалните военно-въздушни сили на британската армия (SAS) и експерт по воюване в джунгла, обезглавява змията.

Учените обаче останали изненадани, защото освен известния изгубен град, лазерите посочили и други руини, съобщава Дъглас Престън. "Лазерите откриха два града, един, наречен Т1, който ние открихме през 2015 г, и друг в друга долина, наречен Т3, който тепърва трябва да бъде проучен", обяснява писателят. Мисията на неговия екип обаче си навлече спорове от други историци, които публикуваха писмо, с което твърдят, че откритото място съвсем не е т.нар. Изгубен град на бога-маймуна. 

По време на експедицията екипът успява да разкопае по-малко от 4% от руините.

"Проучили сме едва около 61 м. от един квадратен километър от сградите, които лежат под земята в девствената джунгла. Но е ясно, че тази древна цивилизация не само е живяла в трудните природни условия, но всъщност е процъфтявала. Превърнали са гъстата джунгла в нещо като Райската градина", коментира Престън, който описва своите преживявания в книгата си "Истинската история на Изгубения град на бога-маймуна" (The Lost City of the Monkey God: A True Story, by Douglas Preston).

Реалният размер на това, което джунглата е погълнала, може и никога да не се разбере, защото районът е наистина защитен от смъртоносна болест, разяждаща плътта, наречена Mucocutaneous leishmaniasis (вид лайшманиоза), обяснява Престън. 

"Това е наистина отвратителна разяждаща болест, която може да доведе до падане на цялото лице. Тя се пренася от пясъчни мухи и срещу нея няма защита. Аз я хванах, целият екип я хвана. Ако посетите мястото, и вие ще я хванете", допълва още Престън. 

По време на престоя им в джунглата лично президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес (Juan Orlando Hernández) посещава мястото и силно развълнуван сам изравя първия артефакт.

Това обаче води до оплаквания от някои, смятащи, че районът е свещен и трябва да остане недокоснат. 

На една от снимките се вижда купчина предмети, поставени по начин, по който се предполага, че са част от религиозна церемония за почитане на мъртвите. "Не са важни толкова самите предмети, а контекстът, в който ги открихме, а той загатва, че това е гроб не просто на един човек, а на цял град", обяснява авторът. "Запитахме се - каква катастрофа може да е поразила този град, за да ги накара да го напуснат толкова внезапно, къде са отишли, какво се е случило с тях", допълва Престън. 

Антрополозите, участващи в експедицията, предполагат, че хората от града са били покосени от смъртоносните болести, донесени от европейските заселници. Екипът вярва, че болести като едра и дребна шарка са се разпространили в района между 1000 и 1400 г. пр. н.e.. Живеещите тук просто не са имали генетичните защити, неободими да оцелеят от подобни болести, допълва Престън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !