В египетски мумии откриха най-старите известни случаи на рак - на около 4000 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 декември 2017 в 00:00 7773 0

Експериментално сканиране на 2 000-годишна египетска мумия разкри причината за смъртта - рак.

Международен екип откри най-старите известни случаи на рак на гърдата и мултиплен миелом (вид рак на костния мозък) в света. Откритията са направени чрез компютърна томография на две мумии, открити в некропола Куббет ел-Хава на западния бряг на Нил срещу Асуан, Египет, съобщи Science Daily

След задълбочен анализ на мумиите, международната изследователска група установи, че жената с рак на гърдата, е починала около 2000 г. пр.н.е., а мъжът с мултиплен миелом е починал около 1800 г. пр.н.е. И двамата са принадлежали на управляващите (или поне към богатите) влиятелни египетски семейства на Елефантините.

Изследователите използват техниката на компютърната томография (CT) за анализ на мумиите. Тази техника на сканиране предоставят по-добри резултати в сравнение с традиционните методи, които неизменно водят до значителна загуба на обвивката на мумията, както и до частично разрушаване на превръзката и самото тяло. Освен това, техниката на компютърната томография е по-точна, когато става въпрос за информация за вътрешната страна на мумиите, както и заснемане на фини детайли в превръзките и техниките на балсамиране.

Същата техника на сканиране се прилага и към две напълно непокътнати мумии от късния период на древен Египет. Детайлите показват, че техниките за балсамиране се променят с течение на времето и че техниките, описани от гръцкия историк Херодот са установени само в късния период.

Проучванията, проведени върху двете най-стари мумии, които разкриват данни за рак на гърдата и мултиплен миелом - най-старите известни случаи към днешна дата - позволяват на изследователите да потвърдят, че от тези болести са страдали и хората в древността. Изводите от изследванията също така потвърждават, че тези лица са принадлежали към висшето общество с достатъчно ресурси, за да се грижат за тях продължително по време, когато няма лекарства или лечения на разположение за техните заболявания.

Не са намерени следи от болести в мумиите от късния период. Затова изследователите смятат, че остра инфекция е вероятната причина за смъртта в тези случаи, тъй като инфекциите не оставят следи върху костите. В древни времена, инфекции са най-честата причина за смърт и като цяло и в момента са все още най-честата причина за смърт в световен мащаб, въпреки огромното разнообразие от предлаганите възможности за лечение, които са на разположение в модерните времена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !