Възможно е Стоунхендж да е свързан и с Луната

Дарина Драганова Последна промяна на 15 април 2024 в 11:39 3476 0

Изследователи проучват дали Стоунхендж се съгласува с положението на Луната така, както е със Слънцето.

Кредит Wikimedia Commons

Изследователи проучват дали Стоунхендж се съгласува с положението на Луната така, както е със Слънцето.

Изследователи проучват дали Стоунхендж се съгласува с положението на Луната така, както е подравнен със Слънцето. 

Комисията по историческите сгради и паметници на Англия и специалисти от други организации проучват връзката между древния паметник и голямото "луностоене", което се случва на всеки 18,6 години.

Терминът е лунен аналог на добре познатото слънцестоене и се случва в момента, когато местата на изгрева и залеза на Луната са най-отдалечени едно от друго по хоризонта. 

Теорията е, че тези лунни движения може да са били забелязани при строежа на Стоунхендж още в ранната му фаза и са повлияли на по-късната му конструкция. Поради факта, че тези събития на движението на Луната по земния небосклон се случват сравнително рядко, учените се възползват от възможността да го изследват. Комисията по историческите сгради и паметници на Англия работи с експерти от университетите в Оксфорд, Лестър и Борнмът, както и с Кралското астрономическо дружество.

Преподаватели и студенти от университета в Борнмът ще документират движенията на Луната и връзката ѝ с камъните на Стоунхендж.

Стоунхендж е добре известен с връзката си с движението на Слънцето, особено по време на лятното слънцестоене, когато хиляди хора се стичат към монумента в ранните часове, за да наблюдават изгрева на Слънцето.

Реконструкция на Стоунхендж. Кредит: EatandTravelwithus.com

Археоастрономът (човек, който изучава как хората в миналото са разбирали явленията в небето) проф. Клайв Ръгълс (Clive Ruggles) от университета в Лестър заявява: "Архитектурната връзка на Стоунхендж със Слънцето е добре известна, но връзката му с Луната е по-слабо проучена. Четирите станционни камъка (Station Stones на схемата горе) са подравнени с крайните позиции на Луната и изследователите от години спорят дали това е било умишлено, и ако е така - как е постигнато и каква е била целта му."

BBC съобщава, че най-южният изгрев на Луната в Стоунхендж ще се излъчва на живо.

Източник: Stonehenge research explores possible Moon connection, Sophie Parker, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !