Вземаме решения несъзнателно, а стават след ½ секунда съзнателни

Съзнанието първоначално се е развило като част от системата за епизодична памет

Ваня Милева Последна промяна на 26 октомври 2022 в 00:01 5033 0

Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Според нова теория изборите се формират несъзнателно и стават съзнателни около половин секунда по-късно.

Съзнанието е нашето осъзнаване на себе си и на заобикалящата ни среда. Това осъзнаване е уникално за всеки и е субективно.

Нова теория за съзнанието описва защо то се е развило, за какво е полезно, кои разстройства му влияят и защо е толкова трудно да се спазва диета и да се устоява на други пориви.

"Накратко, нашата теория е, че съзнанието се е развило като система за памет, която се използва от несъзнателния ни мозък, за да ни помогне гъвкаво и творчески да си представим бъдещето и да планираме съответно", обяснява съавторът Андрю Бъдсън (Andrew Budson), доктор на медицинските науки, професор по неврология от Медицинския факултет на Бостънския университет. "Това, което е напълно ново в тази теория, е, че тя предполага, че не възприемаме света, не вземаме решения и не извършваме действия директно. Вместо това правим всички тези неща несъзнателно и след това - около половин секунда по-късно - си спомняме, че сме ги направили."

Новата теория е разработена, за да обясни редица явления, които не могат да бъдат лесно обяснени от по-ранните теории за съзнанието. Освен Бъдсън, върху нея работят съавторите му - психологът Елизабет Кенсингер (Elizabeth Kensinger), доктор на науките, от Бостънския колеж, и философът Кенет Ричман (Kenneth Richman), доктор на науките, от Масачузетския колеж по фармация и здравни науки.

"Знаехме, че съзнателните процеси са просто твърде бавни, за да участват активно в музиката, спорта и други дейности, при които се изискват рефлекси за части от секундата. Но ако съзнанието не участва в такива процеси, тогава бе необходимо по-добро обяснение на това, което прави съзнанието", посочва Бъдсън, който също така е ръководител на отдела по когнитивна и поведенческа неврология и директор на Центъра за транслационна когнитивна невронаука в Бостънската здравна система.

Тази теория, според изследователите, е важна, защото изяснява как всички наши избори и действия - които погрешно смятаме, че са направени съзнателно - всъщност са направени несъзнателно. Ето защо, тъй като съзнанието ни не отговаря за действията ни, можем да си кажем, че ще изядем само една топка сладолед, и в следващия момент да видим, че кутията е празна.

"Дори мислите ни обикновено не са под наш съзнателен контрол. Тази липса на контрол е причината, поради която може да ни е трудно да спрем потока от мисли, който минава през главата ни, докато се опитваме да заспим, а също и защо осъзнаването е трудно", добавя Бъдсън.

Бъдсън и неговите съавтори смятат, че редица неврологични, психиатрични разстройства и разстройства на развитието са разстройства на съзнанието, включително болестта на Алцхаймер и други деменции, делириум, мигрена, шизофрения, дисоциативно разстройство на личността, някои видове аутизъм и др.

Накрая техният документ предоставя пътна карта за това как клиницистите, преподавателите и отделните хора могат най-добре да подобрят своето поведение и да придобият знания, като използват клинични и обучителни методи, които могат да бъдат ефективни при оформянето както на съзнателния, така и на несъзнателния ум. При по-нататъшно проучване тази работа може да позволи на пациентите да подобрят проблемното си поведение, като например преяждането, да ни помогне да разберем начините, по които мозъчните структури подпомагат паметта, и дори да даде представа за философските въпроси, свързани със свободната воля и моралната отговорност.

Справка: “Consciousness as a Memory System” by Andrew E. Budson, MD, Kenneth A. Richman, Ph.D., Elizabeth A. Kensinger, Ph.D., 3 October 2022, Cognitive and Behavioral Neurology.
DOI: 10.1097/WNN.0000000000000319

Източник: Scientists Have Developed a New Explanation for Consciousness
Boston University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !