Загадъчни кръгове, направени от неандерталци, са намерени във френска пещера (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2016 в 14:23 7467 0

Кредит Nature Publishing Group

Триизмерен модел на повърхността на пещерата, направена с LIDAR, кадър от Nature.

Дълбоко в една пещера във Франция са открити останки от конструкции на 175 000 години, изградени от неандерталци. Те са вероятно едни от най-ранните строежи, направени от хоминини.

Подробности за откритието са публикувани в списание Nature.

Отдавна е известно, че първобитните хора са правили някакви ритуали в пещерите, но в повечето случаи тези находки са свързани с хомо сапиенс. Между 177 и 175 хиляди години в югозападната част на съвременна Франция не е имало хомо сапиенси. Затова изследователите, водени от Софи Верхейден (Sophie Verheyden) от белгийския Институт за естествени науки, смятат, че загадъчните подземни каменни пръстени са структури, създадени от неандерталци, които са били обитателите на Европа по това време. 

На разстояние около 330 метра от входа на пещерата са подредени големи пръстени от парчета от сталагмити. Диаметърът на един от пръстените е 2,2 метра, а на другите - около 6 метра. Тези структури са направени от парчета сталагмити с общо тегло 2.2 тона. Повечето от сталагмитите са обработени, за да станат почти еднакви цилиндрични парчета. По някои от тях има следи от пожар.

Интересно е, че не е установено мястото, от където са взети сталагмитите - в останалата част от пещерата липсват следи от отчупване или парчета. Учените са успели да намерят само една дупка, където изглежда е отчупен един сталагмит.

Защо са построени тези кръгове остава загадка - дали е поява на примитивно изкуство или светилище, а може би опит да се създаде нещо като подслон в пещерата.

Учените отдавна знаят, че неандерталците са имали религия, сложна система от погребални ритуали, украшения и много други неща, които преди това са свързвани само с хомо сапиенс. Може би откриването на тези загадъчни кръгове ще разкрие някакъв нов аспект от живота на неандерталците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !