Защо миришат подмишниците ни? Помага ли използването на гликолова киселина?

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2022 в 00:01 32756 0

мирише подмишницата
Кредит; Véronique Duplain (CC BY-NC-ND 3.0)

Къпахте се тази сутрин, носите свежи дрехи и имате иначе нормален ден, когато изведнъж забелязвате тази воня.

Защо подмишниците ни миришат и защо понякога повече от на другите хора?

Всичко се свежда до мазен секрет от специални жлези под кожата ни, които ги има в повече подмишниците и са по-активни в определени моменти.

И въпреки това, което може да сте разбрали в Instagram или TikTok, избърсването под мишниците с гликолова киселина не е най-доброто дългосрочно решение, казва в статия за The Conversation Кристиан Моро (Christian Moro), доцент по медицина в Университета Бонд.


Основните потни жлези (наречени „еккринови“ потни жлези), покриващи по-голямата част от нашето тяло, отделят предимно вода, която няма мирис и се изпарява, за да ни охлади.

Но нашето тяло е оборудвано и с втори тип потни жлези, наречени „апокринни потни жлези“.

Те са предимно около зони с много космени фоликули, като подмишниците и слабините. Тези жлези отделят мазно съединение и стават по-активни в отговор на стрес, страх, тревожност, болка и сексуална стимулация.

Първоначално без мирис, този мазен секрет осигурява привлекателна храна за бактериите, живеещи върху кожата ни.

Бактериите превръщат тази пот в мастни киселини и съединения, които произвеждат аромати, напомнящи миризмата на лук, кимион и гнило месо.

Видът на бактериите е относително един и същ за всеки, но балансът между отделните видове микроби може да бъде различен.

Генетиката играе важна роля в това как миришем.

И тъй като нашите апокринни жлези реагират на емоциите, нашите мисли и начин на живот могат да повлияят върху тяхната активност.

Дори някои храни, като много червено месо, могат да променят миризмата.

И при мъжете, и при жените космите под мишниците също могат да причинят по-изразена миризма .

подмишницаНашите апокринни жлези реагират на емоциите. Кредит: Pixabay

Но каква е ролята на тази миризма?

Апокринните потни жлези обикновено не се активират до пубертета, поради което, докато сме млади, телесната миризма всъщност не е проблем.

Ароматът също се променя с производството на хормони.

Например по време на менструалния цикъл, най-привлекателната миризма се появява около времето на овулация, когато жените са най-плодовити. Но сексуалната функция на телесната миризма изглежда не играе основна роля при хората.

Все пак нашият уникален аромат може да има някакво социално значение. Новородените бебета могат да разпознаят миризмата на подмишниците на майка си няколко седмици след раждането, а майките могат да разпознаят миризмата на собственото си бебе до около три седмици .

Как да избегнем миризмата?

Нашите секрети на потните жлези са без мирис, така че колкото по-дълго бактериите по кожата ни трябва да обработват маслата, толкова повече ароматни съединения могат да произведат.

Ето защо всекидневният душ помага за намаляване на миризмата.

Антиперспирантите намаляват количеството пот, отделяно от жлезите. Това обикновено се дължи на съставки като алуминий, които образуват временно запушване на жлезите.

Дезодорантите работят, за да маскират миризмите с по-силни, приятни аромати. Те често съдържат и алкохоли или съставки, които могат да направят кожата ви леко кисела или да направят района по-малко гостоприемен за бактерии.

Подбирайте дрехите разумно. Ако кожата ви е влажна по-дълго време, това я прави по-благоприятна за развитието на бактериите. Чистите дрехи, които позволяват добър въздушен поток, могат да ви помогнат да миришете по-свежо за по-дълго през деня .

Кофеинът, някои лекарства, както и някои незаконни наркотици като метамфетамин, MDMA, хероин и кокаин могат да увеличат изпотяването, което ще повлияе на телесната миризма.

Къпането е най-доброто средствоКъпането е най-доброто средство. Кредит: Wikimedia Commons

Антиперспирантите и гликоловата киселина

Може да сте чували, че антиперспирантите, съдържащи алуминий, могат да причинят рак. Американско дружество за борба с рака нарече това мит и слух, който не се основава на научни изследвания, които да свързват конкретно употребата на тези продукти с рака.

Въпреки това е разумно да вземем предвид каква козметиката или химични вещества поставяме върху кожата си. Ако откриете, че антиперспирантът или дезодорантът ви причиняват дразнене или обриви, опитайте продукт с различни съставки или се консултирайте с лекар.

Напоследък има тенденция в Tik Tok и Instagram да се предлага използването на гликолова киселина (често използвана като ексфолиант за лице) върху подмишниците за намаляване на миризмата.

Теоретично, добавянето на това химично вещество към подмишниците ви ще промени средата там. Това може да попречи на растежа на бактериите и да помогне за намаляване на телесната миризма. Но може да раздразни кожата, особено под мишниците, където има много триене, и особено ако зоната е била наскоро обезкосмена.

Освен това няма да потисне количеството на отделяната пот.

Гликоловата киселина директно от бутилката няма да действа дълго, тъй като потта от подмишниците ще разреди и неутрализира нейната активност. Това означава, че дори и да работи временно, вероятно скоро ще се върнете към обичайното си ухание.

Ако се стремите да избягвате химически продукти, най-добрите стъпки към живот без миризми са очевидни. Къпете се всеки ден със сапун (и се изсушете добре), носете дишащи материи (като памук, лен или спортно облекло, абсорбиращо влага), поддържайте дрехите си чисти, намалете стреса и ограничете приема на кофеин.

Източник: The Conversation

The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !