Трябва ли да се безпокоим от прекомерното изпотяване

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 08:32 31918 3

Кредит www.huffingtonpost.ca

Летните жеги са в разгара си, но за милиони хора по света, изпотяването не зависи от сезоните.

Прекомерно изпотяване или хиперхидрозата засяга милиони хора. То най-често се усеща на дланите, стъпалата, под мишниците и слабините. То нарушава начина на живот и предизвиква редица неудобства.

Д-р Ноуел Солис (Nowell Solish), дерматолог и основател на клиника, специализирана в проблемите с потенето, отбелязва, че докато изпотяването е здравословна и естествена част от ежедневието ни, хиперхидрозата е медицинско състояние.

Това не е непременно опасно, разбира се, но за някои хора, прекомерното изпотяване може да се дължи на хормонален дисбаланс, инфекция, рак или невроза, съобщава Harvard Medical School.

Д-р Солис обяснява, че лечението може да бъде просто, като например употребата на антиперспирант (той препоръчва с алуминиев хлорид) и носенето на "дишащи" дрехи, но има и по-екстремни случаи, при които може да се помисли за инжектиране на ботокс, който блокира отделянето на пот в областите на интервенцията. Дори може да се приложи хирургия.

Д-р Солис е събрал няколко белега, с помощта на които можем да си отговорим дали имаме "нормално" или прекомерно изпотяване.

Количество на потта

Ако страдате от прекалено изпотяване (хиперхидроза), механизмът на охлаждане на организма е толкова свръхактивен, че произвежда до пет пъти повече пот, отколкото имате нужда, за да се поддържа постоянната ви температура.

Кога се изпотявате?

Нормално е да се изпотявате по време на тренировка. Ненормално е да се изпотявате обилно, когато седите в студена стая, гледайки телевизия.

Сезонните промени

Нормално е когато температурите се покачат по някаква причина, потните жлези ударно да произвеждат повече пот. Ето защо ние се потим повече през лятото. Ненормално е да се изпотявате целогодишно, независимо от топлината и сезона.

Когато спим

Да се изпотявате по време на сън е необичайно.

Психично състояние

Нормално е да се изпотявате, когато сте развълнувани и тревожни, ненормално е да се изпотявате, когато сте спокойни.

Храната

Нормално е да се изпотявате, докато консумирате пикантни храни, а ненормално - докато ядете сладолед.

Състоянието на дрехите

Нормално е да имаме петна от пот, докато тренираме, ненормално - докато седим в стая с контролирана температура.

Прекомерното изпотяване под мишниците се нарича аксиларна хиперхидроза. Може да придобиете представа дали имате проблем е начинът, по който се обличате. Ако не искате да носите светли дрехи, защото ви е страх, че петната от изпотяването под мишниците ще бъдат твърде очевидни или да избягвате фини тъкани като коприна, защото ви е страх, че ще се съсипят. Мъжете с аксиларна хиперхидроза са склонни да останат със сака, дори и когато е топло, защото ги е страх, че хората ще видят потните пръстени около техните подмишници върху ризите им.

Изпотяват ли ви се краката?

Някои хора с прекомерно изпотяване под мишниците имат и плантарна хиперхидроза, която е прекомерно изпотяване на стъпалата на краката. Когато краката ви се потят твърде много, чорапите и обувките ви са мокри, оставяйки ви усещане, сякаш сте стъпили в локва. Притеснени сте да свалите обувките и чорапите ги на обществени места, като съблекалнята във фитнеса или в магазина за обувки, заради миризмата, която ще последва. Не може да си позволите да носите сандали, защото краката ви са твърде хлъзгави, не ходите бос, защото ще оставите мокри стъпки на пода.

Дезодорантите не са достатъчни

Ако имате прекомерно изпотяване под мишниците, обикновените дезодоранти на пазара не ви вършат работа, без значение колко често ги използвате. Може да имат известен успех против изпотяването тези, които имат висока концентрация на алуминиев хлорид, но понякога и това не е достатъчно. Да поискате от вашия лекар рецепта против силно изпотяване е следващата стъпка. За някои хора това може да има успех, но за други е необходимо по-нататъшно лечение, отбелязва д-р Джейкъб Делароса (Jacob DeLaRosa), ръководител на отделението за сърдечна и ендоваскуларна хирургия в Медицински център Portneuf към Университета на Айдахо в Pocatello.

Можете да вземате душ през цялото време

Хиперхидрозата няма нищо общо с хигиената, отбелязва д-р Делароса. Хората с хиперхидроза виждат петната от пот по ризите си скоро след като са се изкъпали и сменят дрехите си по няколко пъти на ден. Ефектът е кратковременен, ако имате хиперхидроза. Колкото и често да вземате душ, с каквито и силни сапуни и душ-гелове, няма да спрете проблема. Поговорете с вашия лекар или дерматолог за лечението си, съветва д-р Делароса.

Безпокои ли ви?

Нормално е: Потенето е случайно неудобство. Ненормално: Изпотяването влияе негативно върху цялостното качество на живота ви.

Източник:

Excessive Sweating: Is My Perspiration Normal Or Abnormal?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 17:53

При мен най-вече глава, врат и после се стича надолу по гърба и отпред. Вечно ми е топло,макар че преди много години съм минала "критическата"възраст, но пък за сметка на това на краката ми е студено.Няма лете, няма зима.Казаха ми, че е от щитовидната жлеза, но ще се къпем-няма друг начин

10.11 2015 в 09:22

Потта ми се стича по гърба дори и когато ми е студено. Например през зимата без парно. Може би затова ми намериха недостиг на натрий в кръвта. За тази кръвна картина (която беше по повод на конкретно заболяване) чаках и се молих 2-3 месеца. Но тя не е толкова пълна, че да ми отговори на въпроса дали с потта не се "измиват" и други полезни микроелементи. Някой може ли да ми отговори на този въпрос без анализ, само според някаква теория?? И най-вече - как да си помогна.

09.11 2015 в 10:36

Пропуснали сте да споменете към зоните на хиперхидрозно изпотяване дори когато е хладно- гръб и глава. Много е "яко" при 5 градуса С да ти се стичат потни струйки по лицето, докато хоарта около теб зъзнат от студ.