Защо може да се изключи Русия, но не и "Уикипедия"

Интервю с Павел Каганер, съсновател на «Викимедиа РУ»

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 09:00 13692 2

Кредит tech.obozrevatel.com

Руският медиен регулатор Роскомнадзор се опита да изключи руските потребители от "Уикипедия" по искане на съда и прокуратурата на Астраханска област, които видяха рецепта за наркотик в сайта на световната енциклопедия.

За това, какво означава забраната на "Уикипедия" и как трябва да се отнасяме към свободната енциклопедия, разказва в интервю пред Петербургския интернет-вестник "Фонтанка" Павел Каганер, съсновател на "Викимедиа РУ". 

Почти цял ден не работи "Уикипедия" за част от Русия. Според решението на Черноярския съд на Астраханска област от 25 юни на администрацията на рускоезичния ресурс е било препоръчано да премахне статия за едно наркотично вещество.

След като изискването не е изпълнено, Роскомнадзор внася сайта в забранителния списък и на 24 август интернет-доставчиците започнали да прекратяват достъпа на потребителите до "Уикипедия". Ден по-късно енциклопедията е изключена от "черния списък" на Роскомнадзор. Както обясняват чиновниците, статията в момента "според експертното мнение на руската федерална служба за контрол на наркотиците не нарушава изискванията на закона".

- В Русия, почти всеки ден нещо забраняват. Много вероятно е утре Роскомнадзор да намери в други статии забранена информация или Държавната Дума да приеме закон за закриване на достъпа до енциклопедията ...

- Русия не е уникална. Тя има добра компания: Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Сирия - там също "Уикипедия" е забранена къде отчасти, къде напълно. Нещо изненадващо? Непременно ще забранят, непременно ще намерят нещо. Например, може да решат, че велосипедите са екстремистки вид транспорт. И да блокират енциклопедията на това основания. Странно е, че това се случва едва сега, вместо преди 3 - 4 години. Не забравяйте, че през 2012 г., руската "Уикипедия" стачкуваше и затвори, но законът ("За защита на децата от информация, вредна за тяхното здраве и развитие". - бел. пр.) все пак се прие и сега имаме това, което имаме.

- И сега какво да правят потребителите? Да си спомнят времената на самиздат и да преписват тайно статии на хартия?

- "Уикипедия" е проектирана така, че да е невъзможно да се закрие само една страница: тя имат динамични IP-адреси. Това означава, че рано или късно, ще бъде закрита цялата енциклопедия, ако има промяна в законодателството или съдебната практика, когато всеки неадекватен човек може да стане прокурор на Астраханска област и след това да диктува цяла Русия какво да се чете. В някакъв смисъл държавата ни даде "полезен" урок: трябва да приемем, че знанията може да секнат. Ние ще трябва да преминем в нелегалност. Участниците в енциклопедията вече написаха инструкция за това какво да се прави, ако "Уикипедия" я блокират, аз съветвам всички да я изтеглите, да я отпечатате и да я използвате.

- Между другото, въпрос за статистиката: Колко много човека, благодарение на Роскомнадзор научиха за съществуването на този наркотик?

- Преди забраната бяха 200 - 300 посещения на ден, което е средно за малкопопулярна статия. Коя да е статия за някой астероид набира почти същото. За последния ден статията събра почти 70 000 посещения, това е рекордно количество.

- Кои са най-популярните статии сред руснаците?

- По принцип, ние не се опитваме да обръщаме внимание на това, конкуренцията за посещения не води до нищо. И цифрите не е задължително да показват, че към статията има интерес. Например, най-популярна в руската "Уикипедия" е страница, наречена "Работно място". И то не, защото интересно как трябва да изглежда работното място. Просто в някаква програма (почти 1C), са поставили връзка към тази статия и сега от там идват посещенията.

"Уикипедия" е сред трите най-популярни сайтове в света. Руската "Уикипедия" е в първата десетка в Русия. Почти всеки е бил там. Това вече не е обикновен сайт, а част от инфраструктурата на интернет, нещо като търсачка. Мнозина възприемат търсачките като даденост, като част от Вселената: влизаш в интернет, а там има малък прозорец, в който може да вкараш дума и да намериш нещо. За съжаление, "Уикипедия" започва да се възприема по същия начин. Хората използват "Уикипедия" безразсъдно, сигурни, че това е просто една голяма колекция от статии, на които се обиждат или нещо изискват както Роскомнадзор.

- А как трябва да се отнасяме към "Уикипедия"?

- Представете си, че имате нещо едновременно полезно и потенциално опасно. Например, сешоар. Можете да го вземете, да го включите и да легнете с него във ваната - удобно е, нали. Има хора, които така и са направили, а после им дават посмъртна Дарвинова награда. Но повечето хора знаят, че това не е безопасно или инструкциите, или от други хора. Използването на "Уикипедия" (както и всяка информация) се нуждае от внимание, не може сляпо да се доверяваме на написаното. "Уикипедия" не претендира, че огласява истината и не е неоспорим авторитет, не диктува какво хората трябва да знаят. "Уикипедия" е устроена по различен начин. Това е всенароден проект.

- Това означава ли, че всеки може да бъде експерт?

- Точно обратното. Участниците са анонимни, дори и да имат научни степени или титли, те не се показват. Участниците в "Уикипедия" казват на читателя: Ето една статия, която не е важно от кого е написана, може да ви е съсед по маса. Всички участници се контролират един друг и следят да бъдат спазени някои правила. Това е неутралност, използване на външни авторитетни източници, енциклопедичност и възможност за контрол. Ние не пишем художествени есета и не добавяме нещо, което не може да бъде проверено чрез външни връзки. Фразата, която обединява нашите идеали е: "Представи си един свят, в който всеки има достъп до цялото човешко познание. Нашата цел е да създадем такъв свят". "Уикипедия" е саморегулираща се система, всеки може да се включи в нея.

- Сега системата "Уикипедия" се сблъска със системата "Руска държава" ...

- Всяка държавна машина иска да контролира максимално всичко, до което се докопа. "Уикипедия" съществува извън нейната юрисдикция и Роскомнадзор може да забранява каквото си иска. На "Уикипедия" й е все едно. Разбира се, ние бихме искали всички да имат достъп, но енциклопедията няма да реагира на укази на национални органи на властта. Какво ще направи Роскомнадзор? Просто ще изключи себе си и всеки, до когото стигне от "Уикипедия". А за останалата част от човечеството и за тези, които пробият, енциклопедията ще остане и няма да стане по-малко популярна. Русия ще остане без "Уикипедия", това е тъжно, печално, и ние ще се борим по някакъв начин с това и ще му се противопоставяме, но това е всичко. "Уикипедия" е неподвластна на някакъв си Роскомнадзор.

Ксения Клочкова, "Fontanka.ru" 

Справка:

От приемането на закона за ограничаване на достъпа до вредна информация, до Роскомнадзор са подадени жалби срещу 30 статии на "Уикипедия". Според "Уикимедия", по този начин на статиите е обърнато внимание, те са прецизирани така, че информацията в тях да е само от надеждни източници. И за 26 от 30-те статии по-късно претенции бяха оттеглени.

Но този път претенциите не бяха представени под формата на забележка, а като съдебно решение. Както твърдят участниците в "Уикимедия", те не са били уведомени за процеса.

И по-рано прокурори от различни райони на страната са се опитвали да блокират енциклопедията, но без резултат. На 4-ти декември, 2012 г. районният съд на град Орел отказа да удовлетвори искането на районната прокуратурата за блокиране на "Уикипедия". През октомври 2013 г. съдът на област Нижни Новгород отказа на прокурора на град Кулебаки да блокира "Уикипедия", той се опита да оспори решението на съда, но след предизвикания отзвук оттегля искането си. Но по искане на прокурора на Вяземския район на Хабаровския край Окръжният съд на Хабаровския край постановил на 5-ти Февруари 2014 да се блокира IP-адрес на "Уикипедия", но решението е обжалвано от Ростелеком и бе анулирано.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 14:03

Също така може да споменат, че количествата хакерски атаки от Русия са доста по-високи от типичните. Иначе да, споделят много, особено нелегален софтуер... :)

27.08 2015 в 11:55

Всеки акт на насилие, каквито са и забраните, носи заряда на безпомощност и в крайна сметка предизвиква усмивка. Въпреки това обаче, е добре да се спомене, че уикипедия е ненадежден източник на информация и неизползването ѝ може да бъде само от полза за късметлиите.
А специално за Русия всеки рускоговорящ знае, че има изключително висока култура на споделяне и грамотност. Няма интернет пространство на друг език, което да предлага такова огромно количество качествена и надеждна информация на всяка тема както и толкова отзивчиви ползватели.
Би било хубаво да го споменете, ако искате да сте обективни.
Поздрави!