Защо САЩ никога не приеха метричната система? Виновни са пиратите

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2023 в 00:01 3861 0

Кредит Rawpixel

Защо САЩ не са възприели метричната система, която използват почти всички останали? Звучи шантаво, но причината са пиратите.

След победата си над британците и създаването на една държава, съставена от много щати, новите Съединени американски щати е трябвало да се справят с проблема с различните системи за измерване. Търговията е много трудна, когато няма яснота тежи стоката, затова правителството започва да търси единна система. По това време в Европа са прилагани различни методи, но французите са имали особено интересен вариант, който е изглеждал напълно логичен: това, което сега познаваме като метрична система.

Може би най-важната част от обединяването на света към една единица е установяването на идеален еталон за тегло на килограма. Това било сложна работа и в края на 1700 г. били направени малки цилиндри (наречени "graves" , но по-късно наречени килограми), които представяли масата на един кубичен дециметър вода при 4°C толкова точно, колкото науката е позволявала тогава. И правителството на САЩ решава да се сдобие с един такъв еталон.

килограмЕдин от оригиналните прототипи на килограм от 1793 г. Снимка: NIST Museum via Wikimedia Commons (public domain)

Томас Джеферсън, държавен секретар по това време, пише писмо до Франция със запитване за приемането на новата система и Франция откликва, изпращайки Жозеф Домби, френски учен, и еднокилограмова медна тежест на пътешествие до Щатите. За съжаление, Домби и екипажът така и не успяват да прекосят Атлантическия океан.

Силна буря връхлита кораба и го отклонява от курса. Когато бурята преминава, Домби и екипажът се оказват в Карибско море, което през XVIII век е опасно място. Плавателният съд е заловен от капери, вид пирати, пстимулирани от британското правителство да атакуват морските пътища, и целият екипаж е затворен в Монсерат - задморска територия на Великобритания на Малките Антили. В очакване на откуп, който така и не идва, Домби и екипажът умират в плен.

По ирония на съдбата пиратите не се интересували от това колко тежи един килограм, ако изобщо знаели какво е това. Съдържанието на кораба било продадено на търг и килограмът, който можел да предефинира американското измерване, бил закупен от Андрю Еликот и е наследяван в семейството му до 1952 г., когато е бил предаден на така наречения Национален институт за стандарти и технологии.

САЩ разработват свои собствени единици, наречени потребителски единици, които се използват, докато през 1959 г. САЩ и Великобритания не решават да уеднаквят еталоните си за единици, създавайки мерните единици, които най-често се използват днес в тези страни в комбинация с други системи.

Разбира се, че е доста опростено пиратите да са единствената причина, поради която САЩ никога не са преминали към метричната система, има и много други причини.

Оттогава са били полагани усилия за присъединяване към останалия свят, но разходите, времето и общественото мнение са попречили някога да се осъществи прехода.

Все пак пиратите са първоначалната причина, поради която метричната система да не се установи в САЩ.

Източник: Why Did The US Never Adopt The Metric System? It's About Pirates, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !