Жена от медната епоха е преживяла две операции на черепа преди 4500 години

Множество дупки в череп, открит на гробище в Испания, са резултат от праисторически операции

Ваня Милева Последна промяна на 13 ноември 2023 в 00:00 9903 0

Жена от медната епоха е претърпяла две отделни хирургични процедури, които са оставили две припокриващи се дупки в черепа ѝ

Кредит Sonia Díaz-Navarro et al

Жена от медната епоха е претърпяла две отделни хирургични процедури, които са оставили две припокриващи се дупки в черепа ѝ

Преди хиляди години една жена е претърпяла две операции на главата си - и е оцеляла и при двете процедури, разкрива нейният череп.

В Каравака де ла Круз в югоизточна Испания е открито гробище от медната епоха, известно като Камино дел Молино. Археолозите разкриват останките на 1348 индивида на място, използвано за гробище от 2566 до 2239 г. пр.н.е.

Едно от откритията, направени от испанските учени, са скелетните останки на древна жена, която е била на възраст между 35 и 45 години по време на смъртта си. За разлика от други скелети, нейният череп показа доказателства за поредица от трепанации като форма на медицинско лечение според проучване, публикувано в декемврийския брой на International Вестник по палеопатология.

При прегледа е разкрито, че има две припокриващи се дупки между слепоочието и горната част на ухото. Един от отворите е с размери 53 на 31 милиметра, а другият е с размери 32 на 12 мм.

Изследователите смятат, че отворите не са причинени от нараняване. Не са открити фрактури, излъчващи се от лезиите и всяка дупка има ясно очертани ръбове.

От тези открития водещият автор на изследването Соня Диас-Наваро (Sonia Díaz-Navarro) от катедрата по праистория в Университета във Валядолид в Испания заключава, че дупките са останки от две различни интервенции.

Специалистите не са сигурни защо жената е трябвало да се подложи на операция на първо място. Въпреки че скелетът й показва зараснали фрактури на ребрата и някои зъбни кариеси, тези състояния вероятно не са свързани.

Скелетът на жена от медната епоха, както се вижда на мястото на погребението. Скелетът на жена от медната епоха, както се вижда на мястото на погребението. Кредит: Sonia Díaz-Navarro et al

Как се извършва трепанацията?

Трепанациите са хирургични процедури, които включват пробиване или изстъргване на дупки през черепа, за да се разкрие твърдата мозъчна обвивка или най-външния слой тъкан, който обгражда мозъка и гръбначния мозък. Чрез изследване на дупките и ориентацията на наклоните на стените на дупките, изследователите предполагат, че трепанациите са извършени с помощта на техника за остъргване.

Този метод включва триене на каменен инструмент с груба повърхност в черепния свод. Това постепенно изтрива тази област на черепа по ръбовете, за да създаде дупката. За да се извърши този вид операция, индивидът вероятно трябва да бъде силно обездвижен от други членове на общността или да бъде лекуван с психоактивно вещество, което да му помогне да облекчи болката или да изпадне в безсъзнание.

Жената изглежда е оцеляла и при двете операции, както предполага зарасналата кост в черепа ѝ. Според изследователите тя може да е живяла няколко месеца след втората процедура.

Свидетелствата за древни хирургични процедури са рядко явление, особено в областта на черепа, наречена темпорална област. На Иберийския полуостров е било по-често трепанациите да се извършват във фронталната и теменната (горната) област на главата.

Извършването на операции в темпоралната област крие някои рискове, като трудности, свързани с достъпа до тази област през скалпа. По-специално, тази област съдържа много кръвоносни съдове и мускули, които са уязвими и може силно да кървят по време на операцията.

Въпреки това, праисторическите трепанации с помощта на техниката на остъргване са били много по-успешни и по-безопасни от пробиването. Изненадващо, древните хирурзи като цяло не са увреждали мозъчните обвивки или мозъка и е имало и по-малък риск от потенциална следоперативна инфекция. Използването на стерилни инструменти и растения с естествени антибиотични свойства може да е помогнало за избягване на инфекция.

Справка: Sonia Díaz-Navarro, María Haber Uriarte, Rebeca García-González; Holes in the Head. Double cranial surgery on an individual from the Chalcolithic burial site of Camino del Molino (SE Spain); International Journal of Paleopathology, Volume 43, 2023, Pages 22-30, ISSN 1879-9817, https://doi.org/10.1016/j.ijpp.2023.09.003, (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1879981723000517)

Източник: Copper Age woman survived two skull surgeries up to 4,500 years ago, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !