Aбсолютно първо място за българските олимпийци в Казахстан

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 18:49 9822 0

Между 13 и 19 януари в Алмати, Казахстан, се проведе XII Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика. Участие взеха 278 ученици в 54 отбора от 17 страни, а българските ученици отново се представиха отлично, като спечелиха цели 10 медала - 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов.

В престижното международно състезание, провеждано от 2005 година насам, се включват специализирани физико-математически училища. Целта е да се изгради сътрудничество между представителите от цял свят, както и да се стимулира обучението по математика, физика и информатика.

Наградата Grand Prix е присъдена на 1329-то Московско училище, следван от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки. Така в отборното класиране отборът на Софийската математическа гимназия е на впечатляващото първо място със завидни резултати и в трите научни категории и почетното звание “Най-добър отбор” / “The Best Team”.

В раздел математика златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас) и Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел информатика ненадминатият Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и съответен златен медал. Сребро - за Иво Дилов (12 клас) и Антон Чернев (12 клас), а десетокласникът Иван Ганев завоюва бронз. Заедно с Валентин Борисов, Емилиян Грешков, Ивайло Георгиев и Георги Бонев, те представиха Шумен и шуменската школа по информатика, водени от ръководителя си Бисерка Йовчева. Ръководителите от СМГ са Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев по математика, Илиан Илиев по физика, Бойко Банчев по информатика.

Във физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Снимка: СРООПН

Очакваме учениците и техните ръководители да се завърнат на българска земя на 20 януари, сряда.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !