Как да се освободим от шума в ушите: Топ съвети от специалист

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2023 в 00:02 16181 0

тинитус

Кредит Wikimedia Commons

Шумът в ушитеможе да доведе до стрес и паника.

В световен мащаб повече от 750 милиона души имат шум в ушите. 

Шумът в ушите е често срещано състояние, което се характеризира с усещане за шум в ушите без външен източник на звук. Обикновено се усеща като звънене, пищене, съскане или пукот и може да се дължи на различни причини, като например свързана с възрастта загуба на слуха, излагане на силен шум, ушни инфекции или травми на главата. Въпреки че шумът в ушите често се разглежда като симптом, а не като заболяване, той може значително да повлияе на качеството на живот на човека.

Пациентите се оплакват от странен и постоянен фантомен звук в едно от ушите си или в двете уши. Шумът е силен, разсейващ и плашещ - и не изчезва.

Видът на звука е различен при различните пациенти: свистене, съскане, звънене, бучене, пулсиране, пукот или комбинация от тях. Но независимо от звука, състоянието се нарича тинитус. И едно от общите неща при пациентите с тинитус е, че звукът не е външен. Шумът е буквално в главата им.

"Като невролог - това е специалист по уши - съм видял около 2500 пациенти с тинитус по време на 20-годишната си кариера. Това може да звучи като много, но не бива да е изненада - до 15% от населението на САЩ изпитва шум в ушите. Това са повече от 50 милиона американци", разказва в The Conversation Брадли Кесер (Bradley Kesse), професор по отология и невротология от Университет на Вирджиния.

"Приблизително 20 милиона от тях имат обременяващ, хроничен шум в ушите, а други 2 милиона се борят с екстремен и изтощителен шум в ушите. Изглежда, че това състояние засяга най-често хората на средна възраст, но съм виждал и по-млади пациенти и дори тийнейджъри с шум в ушите."

Един от начините да спрете шума в ушите, преди да е започнал: Носете защитни противошумови средства, когато сте на шумни места.

Лекарите често разочароват 

Какво причинява шума? Някои изследователи твърдят, че шумът в ушите се генерира в ухото. Други предполагат, че това се случва в мозъка. Но никой не е сигурен. В момента няма лечение.

За съжаление, много лекари се отнасят пренебрежително към шума в ушите, споделя проф. Брадли Кесер. Те казват, че почти нищо не може да се направи, съветват пациентите да живеят с него и им казват довиждане. Това несимпатично отношение оставя пациентите разочаровани и ядосани.

Вярно е, че шумът в ушите не се лекува. Но също така е вярно, че специалистите по слухопротезиране разполагат с много стратегии, за да помогнат на пациентите да се справят с него. За повечето хора може да се направи много, за да се намали дискомфортът.

Много неща за това състояние остават загадка, но лекарите и изследователите знаят, че силният шум може да предизвика шум в ушите. Огнестрелните оръжия, електроинструментите, тежките машини, сканирането с ядрено-магнитен резонанс и гръмката музика дори от един рок концерт често са виновни за това. Само едно излагане на силен шум - това, което лекарите наричат акустична травма - може да предизвика шум в ушите, въпреки че в повечето случаи той е временен.

Други фактори, които могат да причинят или да допринесат за появата на шум в ушите, включват инфекции на синусите, треска, грип, емоционален стрес, кофеин, никотин, алкохол и някои лекарства, като аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства. Когато хората спрат да пият тези напитки или да приемат лекарствата, шумът в ушите обикновено отшумява или поне намалява.

Сред стратегиите, които могат да успокоят шума в ушите: видеоклипове, генериращи звук.

Начини за възстановяване

Хората, които изпитват шум в ушите, трябва да си направят преглед на ушите, за да се изключат прости причини като натрупване на ушна кал, инфекция или дупка в тъпанчето. Те трябва да се подложат и на цялостно изследване на слуха, за да се оцени шума в ушите.

Докато се обърнат към лекар, много пациенти вече са попаднали в цикъл на стрес: Шумът в ушите увеличава стреса, стресът увеличава шума в ушите, който увеличава стреса, и така нататък.

Ето защо е изключително важно лекарят да ги увери, че шумът в ушите не е опасен или животозастрашаващ, нито пък е признак или симптом на нещо по-сериозно. Това просто успокоение често е достатъчно за повечето хора, за да се справят успешно с шума в ушите си. Целта е пациентите да стигнат до състояние, при което състоянието им не ги разсейва през деня или не ги държи будни през нощта.

Лечение, което може да помогне

Фоновият шум често заглушава шума в ушите и много външни източници ще подействат. В YouTube има много видеоклипове, генериращи звук, които могат да помогнат да се отмени неприятният звук, а някои от тях имат черни екрани, които ще работят цяла нощ. Предлагат се безплатни приложения за смартфони. За някои хора климатиците, вентилаторите, телевизията и радиото могат да бъдат ефективни за маскиране на шума в ушите.

Съществуват и звукоизвличащи устройства, които се поставят в ухото и помагат за преодоляване на шума в ушите. Програмирани от аудиолог, тези звукови маски излъчват тон със същата височина като тази на шума в ушите на потребителя, което помага за неутрализиране на вътрешния звук. Тези устройства обикновено не се покриват от застрахователните компании или от Medicare.

За хората със загуба на слуха обикновените слухови апарати могат да маскират шума в ушите, като внасят фонов шум, като същевременно помагат на пациентите да чуват.

Някои видове антидепресанти и лекарства против тревожност действат.

Друг подход е когнитивно-поведенческата терапия - т.е. терапията с разговори. Тя помага особено на хора с други състояния, като депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство, преживяно сътресение или друга мозъчна травма. Чрез намаляване на този основен стрес хората могат да се научат да живеят с него, вместо да се борят срещу него.

При някои пациенти терапията за преквалификация на шума в ушите дава резултат. Тя съчетава когнитивно-поведенческа терапия с програмирано устройство за потискане на шума, което възпроизвежда приятна музика - с тона на шума в ушите на пациента, вграден в музиката.

Теорията е, че тъй като пациентът асоциира шума в ушите с приятна музика, шумът в ушите вече не предизвиква безпокойство или стрес. Изследванията показват, че 80 % от пациентите извличат поне някаква полза от терапията.

Но бъдете внимателни към многото добавки на пазара, които твърдят, че лекуват или намаляват шума в ушите. Нито едно научно изследване не е доказало, че тези добавки лекуват това състояние.

Други видове шум в ушите

Хората, които чуват пулса си в едното или в двете уши - това се нарича пулсиращ или пулсово-синхронен шум в ушите - трябва да потърсят лекарска помощ. Причината за пулсиращия шум в ушите, който често се описва като звук, съвпадащ с пулса, може да се дължи на аномалия в някой от кръвоносните съдове в близост до ухото. Често тези аномалии са лечими и пулсиращият шум в ушите може да бъде намален или дори премахнат.

По същия начин, тези, които се оплакват от шум в ушите от типа на щракване, също трябва да направят по-задълбочена оценка, заедно с тези, които се събуждат от шума; това може да е признак на рядка форма на шум в ушите.

Тук има и някои допълнителни добри новини. За много пациенти с шум в ушите изминалото време може да има огромно значение. Може да отнеме няколко месеца или дори няколко години, но в даден момент състоянието често до голяма степен отшумява - и въздействието му значително намалява.

Източник: That annoying ringing, buzzing and hissing in the ear – a hearing specialist offers tips to turn down the tinnitus, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !