Дни на отворените врати в Института по физика на твърдото тяло

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2015 в 13:05 3199 0

На 16 и 17 октомври 2015 г. Институтът по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките обявява Дни на отворените врати. Всички лаборатории, снабдени с уникално и модерно оборудване с финансиране от Европейския съюз,  ще бъдат достъпни за  граждани, ученици и студенти.

По време на посещението си те ще могат да видят:

Установката Beneq TFS 200 за последователно отлагане на атомни слоеве с различен състав, с която за момента се получават прозрачни проводящи оксиди с приложение в производството както на фотоволтаични клетки, така и на газови и биологични сензори и системата за плазмено стимулирано химическо отлагане от пари Oxford Nanofab Plasmalab System 100 за получаване на графен и въглеродни нанотръбички. Двете апаратури са инсталирани в Бялата стая на ИФТТ, клас 10000 с площ около 40 м2. Получените слоеве се охарактеризират с единствения по рода си в България автоматичен елипсометър тип M2000D, който позволява анализиране на проби с дебелина под 1нм.  

Фемтосекундната лазерна система в направление „Лазерна физика и физика на атомите, молекулите и плазмата“, състояща се от 4 модула, която осигурява наблюдение на свръхбързи процеси и динамични измервания; изучаване на живи структури и модификации на материали в наноразмерната скала, различни по мощност лазери и спектрална апаратура с разработена технология за диагностика, консервация и реставрация на паметници на културата.

Внедрените в направление „Физика на меката материя“ установки, създаващи условия  за  провеждане на експерименти върху взаимодействието на меката материя с наноструктури от различен вид и състав. Автоматизираната микрофлуидна система CellASIC™ ONIX дава възможност за изследване на кинетиката на различни биологични обекти, а компактният ръчен цитометър Scepter 2.0 осигурява бърз и прецизен метод за преброяване и характеризиране на частици и живи клетки с различни размери. С филтриращата мембранна система могат да се осъществят всички мембранни процеси, задвижвани от разликата в налягането.

Новозакупената система SP-200, която се състои от потенциостат и галваностат, за  изследвания в областта на фундаменталната електрохимия, нано- и биотехнологиите, електролизата и електросинтеза, горивните клетки, фотоволтаиците и др. и двата  спектрофотометъра в направление „Физическа оптика и оптични методи“  за измерване и контрол на  спектралните характеристики на различни материали.

Повече информация за Дните на отворените врати в ИФТТ можете да намерите на http://www.inera.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !