Ядреният регулатор на САЩ сертифицира първия малък модулен реактор (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 август 2022 в 00:01 9289 0

Дизайнът на NuScale SMR предвижда поставянето на 4-12 малки модулни реактора заедно във воден резервоар, като всеки от тях се произвежда масово на ниска цена в завод. Кредит: NuScale

Първият проект на ядрен реактор от четвърто поколение е одобрен за сертифициране от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC). Дизайнът на малкия модулен реактор на NuScale обещава безопасна и чиста енергия при радикално намалени разходи, малък разход на земя и време за инсталиране.

Миналата седмица NRC съобщи, че на служителите й е наредено да изготвят окончателно правило, с което да сертифицират проекта на реактора NuScale за използване в САЩ. Това е едва седмият проект, одобрен от NRC от създаването му през 1974 г., и първият от новото поколение технологии, предназначени да направят ядрената енергия по-евтина, по-опростена и по-безопасна от всякога.

Ключовото предимство на този малък модулен реактор се крие в неговия малък размер и модулност. Вместо да се налага всеки реактор да се изгражда на място и да се проектира по поръчка за съответното място, NuScale може да произвежда масово своите модули за леки водни реактори в завод и след това да ги изпраща по целия свят за сравнително бърза и лесна инсталация.

Всеки модул с приблизително цилиндрична форма е висок около 20 м, с диаметър 2,7 м и произвежда 77 мегавата, като изтласква пара през турбина. Една електроцентрала може да използва между 4 и 12 такива модула, потопени във воден резервоар, така че общата мощност на електроцентралата ще бъде между 308 и 924 MW. Ядрената енергия ще бъде ключов базов генератор за електроенергийните мрежи, базирани на възобновяеми енергийни източници, в много области, а NuScale твърди, че възможностите за масово производство ще я направят ценово конкурентна дори на някои варианти с изкопаеми горива.

Схема на NuScale SMRСхема на NuScale SMRNu. Кредит: Scale Power

Подобно на повечето други ядрени проекти от IV поколение, централата NuScale е проектирана да се самоизключва безопасно в случай на авария без никакво участие на оператор или изисквания за мощност.

Вентилите за изхода на захранващата вода и парата ще се затворят в случай на аварийна ситуация, а втори набор от вентили ще се отвори, за да се понижи налягането на парата от активната зона на реактора в защитния съд, обграждащ реактора.

Тъй като тази пара кондензира, тя ще бъде върната обратно в активната зона и отново ще циркулира през този процес.

От NuScale твърдят, че това ще доведе до стабилно и безопасно спиране на централата и че ако нещо се обърка катастрофално, гигантският резервоар за вода, в който се намират реакторните модули, с бетонен покрив, осигурява последната линия на защита, проектирана да бъде устойчива на земетресения и непроницаема за удари от самолети.

Пасивните мерки за безопасност на централата и малката площ на земята в сравнение с ядрените централи от сегашното поколение дават възможност - поне по мнението на компанията - тези централи да бъдат разположени много по-близо до мястото на използване на енергията, което намалява разходите за пренос и загубите.

Първата електроцентрала NuScale ще започне да произвежда енергия през 2029 г., а всичките й шест модула ще бъдат пуснати в експлоатация през 2030 г. Разположен в Националната лаборатория на Айдахо, проектът за безвъглеродна енергия ще генерира около 462 MW, голяма част от които вече са договорени за продажба на електроразпределителни дружества за период от 40 години.

Това окончателно правило за сертифициране ще бъде последната стъпка в процеса, който NuScale започна през 2016 г. Вижте малко информация за проекта Carbon Free Power Project и NuScale SMR във видеото по-долу.

Справка: NRC To Issue Rule Certifying NuScale Small Modular Reactor, US Nuclear Regulatory Commission, https://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/news/2022/22-029.pdf 

Източник: US nuclear regulator greenlights its first small modular reactor
Loz Blain, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !