На 18 декември 1856 година е роден физикът сър Джоузеф Джон Томсън

Ваня Милева Последна промяна на 18 декември 2022 в 00:00 5981 0

Джоузеф Джон Томсън е английски физик, който извършва революция в познанията за атомната структура чрез откритието си на електрона.
Джоузеф Джон Томсън е английски физик, който извършва революция в познанията за атомната структура чрез откритието си на електрона.

Джоузеф Джон Томсън е английски физик, който извършва революция в познанията за атомната структура чрез откритието си на електрона.

Получава Нобелова награда за физика през 1906 г. и е удостоен с рицарско звание през 1908 г.

Джоузеф Джон Томсън известен в научните среди с прякора Джей Джей Томпсън (J.J. Thomson) и не бива да се бърка с другия физик Уилям Томсън, който по-късно получи титлата лорд Келвин и предлага температурната скала, която носи сега неговото име.

Джоузеф Дж. Томсън експериментира с токове на електричество в празни стъклени тръби, разследвайки дългогодишната загадка, известна като „катодни лъчи“. Експериментите му го подтикнали да направи смело предложение - тези мистериозни лъчи са потоци от частици, много по-малки от атомите. Той нарича тези частици „корпускули“ (идентични с електроните на атомите) и определя връзката между техния заряд и маса. 

Джоузеф Дж. Томсън предполага, че „корпускулите“ може да съставят цялата материя в атомите. Във време, когато повечето хора са смятали, че атомът е неделим и най-фундаменталната единица на материята, е поразително Томсън да си представи частици вътре в атома. 

Джоузеф Дж. Томсън отива още по-далеч. През 1904 г. той се опитва да обясни свойствата на атомите, като приема, че те се състоят от положителен заряд, равномерно разпределен в сфера и електрони, които се колебаят около определени позиции в тази сфера. Този модел е наречен атомният модел на Томсън. Този модел сравняват с пудинг, а корпускулите, които в крайна сметка започват да наричат ​​електрони, играят ролята на стафиди в този пудинг.

Той също така изследва йонните лъчи и откри принципите, на които се основава масспектрографът. Той показва, че елементът неон се състои от няколко изотопа, свойство, което преди е било известно само при радиоактивните вещества.

През 1906 г. Джоузеф Дж. Томсън получава Нобелова награда за физика „в знак на признание за изключителните му услуги в областта на теоретичните и експериментални изследвания на проводимостта на електричеството в газове“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !