На 20 декември Едисън прави частна демонстрация на крушката с нажежаема жичка

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2022 в 00:00 5924 1

Оригинална крушка, произведена в работилницата на Едисон в Менло парк през 1879 г.

Кредит Wikimedia commons CCA 2.0 Generic

Оригинална крушка, произведена в работилницата на Едисон в Менло парк през 1879 г.

На 20 декември 1879 г. Томас Алва Едисън прави в Менло парк частна демонстрация на последната си тогава разработка - електрическата крушка с нажежаема жичка. 

Концепцията е създадена от Александър Лодигин през 1872 г., когато той създава стъклен балон, изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. Но при провеждането на ток в крушката тя свети много кратко и изгаря. 

През 1875 г. Едисън изтегля въздуха от балона и така удължава живота на крушката. След 13 месеца работа върху откриването на по-подходящ материал за жичката, той открива, че памучни влакна, обработени с въглерод могат да работят 40 часа във вакуум преди да изгорят. 

Когато Едисън провежда първата публична демонстрация няколко дни след частната - на 31 декември 1879 г., железопътната компания на Пенсилвания пуска допълнителни влакове, които да осигурят превоз на всички хора, желаещи да видят демонстрацията.

Подобни демонстрации на крушка с въглеродни влакна през 1879 г. са направени и от друг изобретател - претендент за автор на електрическата крушка - Джоузеф Суон.

Една година по-късно, през 1890 г. Лодигин доусъвършенства крушката, поставяйки жичка от волфрам и изпълва балона с азот. 

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!