Създадена е магнитна топка невидимка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 декември 2015 в 10:53 6935 4

Кредит Zhu, et al. 2015 Nature Communications

Схема на структурата на устройството, което ви позволява да скриете обекти от електромагнитни полета.

Разработено е устройство, което позволява да се скрият обекти от външно магнитно поле от група учени от Университета Чжацзян.

Устройството представлява двуслоен балон, в чийто център се поставя скрития обект. Първият (вътрешен) слой е свръхпроводящ, вторият слой е от феромагнитен материал. Резултатите са публикувани в Nature Communications.

Като свръхпроводник за създаването на прототипа изследователите са избрали две монокристални полукълба от итрий-барий-купрат. Това е един от най-известните високотемпературни свръхпроводници. В него трите вещества са в съотношение Y:Ba:Cu = 1: 2: 3 и е известен също като 123. Като феромагнит е използват композит от никел-цинков ферит и парафин. Радиусът на външната сфера със феромагнита е 15 мм.

Тези два материала имат противоположни магнитни свойства. Слоят от феромагнитен материал концентрира в себе си линиите на напрежение на полето, докато в същото време свръхпроводникът ги избутва извън своя обем. При подходящ избор на материали и размери, устройството става прозрачно за магнитно поле, т.е. не го нарушава, не го изкривява. Предложеното устройство може да скрие магнитни вещества от постоянно и променливо външно магнитно поле, като честотният диапазон за променливо поле е много широк. Според учените, работният диапазон е от нула до 250 килохерца.

(ac) Статично магнитно поле. (df) Профил на интензитета на магнитното поле за динамично поле при честота  25  kHz. Пробите са направени от само със свръхпроводящия материал. (a,d), само с феромагнетик (b,e) и с двуслойния композит (c,f), съответно. Различните цветове представят абсолютната стойност на локалното магнитно поле, а черните стрелки представят посоките му. И за статичния, и за динамичния случаи, двуслойната проба не показва смущение от външното магнитно поле и по този начин перфектно прикрива в 3D пространството. Zhu, et al. 2015 Nature Communications

За първи път този метод за скриване на обекти от електромагнитно поле е предложен от група словашки и испански изследователи през 2012 година. Тогава учените са доказали теоретичната възможност на това явление, а сега това е показано и експериментално в постоянно магнитно поле.

Недостатъците на този метод е необходимостта от поддържане на устройството при ниски температури, температурата на течния азот, заради свръхпроводника. Освен това ефетът още не е изследван в неравномерно магнитно поле.

Тази магнитна топка-невидимка може да бъдат използвана в биологични експерименти, за защита на магниточувствително оборудване, а също и за скриване на различни обекти от метални детектори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 16:43

Пак за килохерците. В оригиналния текст на Nature Communications пише: "(d–f) The magnetic field intensity profile for the dynamic field at 25 kHz." В превод това означава: "Профил на интензитета на магнитното поле за динамично поле при честота 25 kHz." Ако желаете, поправете си текста, защото така, както го държите, не е вярно.

04.12 2015 в 14:24

Цитат от текста под картинката: "(d–f) Динамично магнитното поле с интензитет 25  kHz." Интензитетът на магнитното поле не се мери в килохерци (kHz), а в ампери на метър (A/m). Ако имате предвид честотата на променливото поле, тогава килохерците вървят, но това е друга работа.

04.12 2015 в 13:47

"купрат" от лат. име на медта "купрум", съединение на медта :)

04.12 2015 в 13:45

Въпросният елемент Cu си има съвсем нормално име - МЕД. Не знам откъде ви хрумна това "купрат".