Теорията на относителността обяснява способностите на Дядо Коледа

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 12:23 6104 0

Тайната на това как Дядо Коледа успява да достави подаръците на 700 милиона деца в една нощ, да се побере в комина и да пристигне, без да се вижда или чува е "решен" от физик от Университета в Ексетър, разказва phys.org

Дядо Коледа и неговите елени обикалят по света с такава скорост, че според теорията на относителността ще се свият, което дава възможност на Дядо Коледа и огромният чувал с подаръци да се поберат в комина.

Д-р Кети Шийн (Katy Sheen), физик в катедрата по география в университета в Ексетър е намерила също научно обяснение и защо Дядо Коледа не се чува кога пристига от децата и защо те рядко го зърват в навечерието на Коледа.

Тя обясни на децата на Коледен фестивал на науката в Университета в Ексетър в сряда, 14 декември фантастичните способности на Дядо Коледа с помощта на Специалната теория на относителността (СТО) на Алберт Айнщайн.

Шийн е изчислила, че за да се раздадат подаръци на всички деца по земята за 31 часа (като се вземе предвид часовата разлика) Дядо Коледа трябва да се движи със скорост от 10 милиона километра в час.

Тази висока скорост води до това, че върху Дядо Коледа се отразяват ефектите на специалната теория на относителността се компресира в посока на движението, което на свой ред му позволява да се промъква през комините с големия чувал.

Тя обясни също защо Дядо Коледа изглежда, че не остарява през вековете, защото относителността може да забави времето.

Ако милиони деца по света са слушали и заслужават подаръци, скоростта може да бъде дори още по-висока. При такава скорост Санта прилича на размазан факел, който веднага изчезва, така че децата не могат да го видят.

С помощта на Доплеровия ефект може да се обясни защо не се чува кога пристига добрият старец. Това се дължи на факта, че звукът на пристигащата шейна, елените и даже звънчетата по тях, попада извън обхвата, който може да улови човешкото ухо.

Шийн очаква, че нейното обяснение ще позволи на децата да продължат да вярват в съществуването на Дядо Коледа, но и ще обикнат физиката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !