Трябва ли родителите да лъжат децата за Дядо Коледа

Не може ли без тази лъжа? Д-р Маккей разказва, че децата, с които работи в Науру, са напълно щастливи, без традицията на Дядо Коледа

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2016 в 12:30 16380 4

Кредит Today.com

За милиони деца той е съществена част от магията на Коледа. Но ако родителите убеждават децата си, че Дядо Коледа е истински, тази лъжа може да им навреди, според психолога Кристофър Бойл (Christopher Boyle) от Университета Ексетър и изследователя д-р Кати МакКей (Kathy McKay) от Университета на Нова Англия в Австралия.

Изследването на двамата учени, публикувано в Lancet Psychiatry, съветва родителите да не скриват истината от децата си, че Дядо Коледа не съществува, съобщава EurekAlert

Според психолозите, лъжата за съществуването на Дядо Коледа може да бъде разрушителна за децата, а една от причините за това е желанието на самите родители да повярват в него и по този начин да се върнат в детството.

Гласовете против "лъжата" за Дядо Коледа

Брад Пит, баща на шест деца, споделя в Тoday по този въпрос, че отказва да "лъже" децата си за Дядо Коледа. Пит си спомня, че когато разбрал истината като малко момче, го усетил като "огромен акт на предателство" към себе си и повтарял "Защо? Защо? Защо ме излъга?".

"Всички деца в крайна сметка ще разберат, че са били последователно лъгани в продължение на години, и това може да ги накара да се замислят, за какво друго още са ги лъгали", добавят авторите на новата публикация.

"Ако [родителите] са в състояние да излъжат за нещо толкова специално и магическо, то ще може ли да се разчита на тях в ролята им на пазители на мъдростта и истината?"

"Интересно е да се запитаме дали да се лъже по този начин няма да се отрази на децата по непредвидим начин" - коментира проф. Бойл. 

Не може ли без тази лъжа?

Д-р Маккей разказва, че децата, с които работи в Науру, са напълно щастливи без традицията на Дядо Коледа, отбелязва DailyMail.

"Мисля, че е лесно традицията да се промени, традицията на Коледата е сравнително нова", разказа тя пред Daily Telegraph.

"Не става дума задължително да се отървете от Дядо Коледа, а да разберете защо сте избрали да има Дядо Коледа и защо това е важно за вас, че да си причинявате тези разговори за лъжата".

Какво друго е лъжа?

"Ако възрастните лъжат за Дядо Коледа, въпреки че това е с добри намерения, какво друго е лъжа? Ако Дядо Коледа не е истински, то феите истински ли са? Има ли магия? А Бог?" - провокира проф. Бойл. 

Тяхната гледна точка е близка до тази на еволюционния биолог Ричард Докинс, който преди време също критикува родителите, които четат детски приказки, защото те внушават фалшива картина за света.

Професор Докинс твърди, че е бил само на 21 месеца, когато е разбрал, че Дядо Коледа е мит.

Докинс заяви в реч преди две години: "Дали е хубаво да не се разделяме с фантазиите на детството? Или трябва да изграждаме дух на скептицизъм? Мисля, че е по-скоро вредно да се насажда в детето възглед за света, който включва свръхестественото - то ще получи достатъчно от него така или иначе".

Да се лъжат децата понякога може да е правилно и дали да не оставим малко "магийка"?

Разкриването на истината за Дядо Коледа от децата няма да им остави травма за цял живот, уверява д-р Джанет Соуинт (Janet Serwint), професор по педиатрия и ръководител на педиатричната програма в шклата по медицина на Института Джонс Хопкинс.

"Няма правилен или грешен отговор, когато става дума да разкажете на детето си за Дядо Коледа", заявява Соуинт. "Дядо Коледа не е от типа на "лъжа" или неистина, че да е  нужно да сте притеснен като родител."

Родителите не трябва никога умишлено да заблуждават детето си за сериозен въпрос (например, че член на семейството е болен), това може да доведе до по-дълбоки реакции на недоверие, обяснява Соуинт. Но когато става дума за Коледа, тя е съгласна, че Дядо Коледа - и цялата му магия - може да бъде част от празничната традиция на всяко семейство.

"За много семейства вълнението на очакването на Дядо Коледа, гледайки през прозореца през нощта, е просто хубава традиция" - коментира Мишел Кар-Грег (Michel Carr-Gregg), детски психолог, пред Daily Telegraph.

И авторите на новото изследване приемат, че да се лъжат децата понякога може да е правилно.

"Когато възрастен утешава дете и му казва, че неговият наскоро починал домашен любимец ще отиде на специално място (животински рай, небе), е може би по-хубаво, отколкото  да му покаже с графики истината как ще се включи отново във въглеродния цикъл", пишат те.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

3

vmv

10.12 2016 в 17:23

Радио-"скеч" от ... миналото:
Журналист говори интервю с шоп. За Отношението към жена му, пита.
Шопът: "Жената ... требе а се лАже!"
Ж - "Що, бе, Вуте?.."
Шопът: "Щото ако я не я лажем, тя че си намери кой да я лаже!" ... и т.н.

Лъжата (човешка измислица) е част от живота (На лъжата краката са ... хубави!)
...

15914

2

поп Дръвчо

10.12 2016 в 15:30

Прочее, истината за домашния любимец изобщо, ама никак не е въглеродния цикъл. Това е толкова второстепенно че ще бъде възприето като друга лъжа - поне от дете, достатъчно адекватно да разбере въглеродния цикъл.

15914

1

поп Дръвчо

10.12 2016 в 15:29

Дедо ви Коледа (същия св. Кольо, ама прекаран през няколко култури и няколко рекламни кампании) за децата е принципно вреден. Цял живот след това им остава нейде дълбоко в психиката навика да чакат deus ex machina. Сблъсъкът с лъжата по въпроса е на второ място.

Няма лошо да погледат малко театър. Даже е полезно в някои аспекти. Хубаво е да знаят обаче че е театър.

С домашния любимец или стария дядо работата е същата. Просто трябват малко по-силни родители.