Живакът - псевдоблагородния газ сред металите. Светло минало и мрачно бъдеще (видеолекция)

Никола Кереков Последна промяна на 06 декември 2015 в 12:11 16572 4

Какво е живакът и защо е по-специален от другите химични елементи? Каква е причината да се определя като „благороден”. Що за съединения образува, какви са приложенията му в съвременния свят и защо му се носи славата на изключително токсичен и опасен за хората? Какви действия е най-разумно да предприемем в случай на разлив на живак или счупен термометър? Всичко това и още много интересни факти ще научите от увлекателната лекция на Владимир Лютов - електрохимик от Института по Физикохимия към Българската академия на науките.

Представям ви заснетата дискусия с основно действащо лице моят приятел и колега - Владимир Лютов. Той ще ви потопи в историята и магията на един особен представител на Менделевата таблица, за който всеки е чувал, но малко хора наистина познават.

Лекцията се проведе миналата година в рамките на публично събитие под формата на дискусионен клуб, провеждащо се в Природонаучния музей в София.

Предварително се извинявам за не дотам доброто качество на видеозаписа, но той бе осъществен от любителска камера при изключително неблагоприятни за снимки условия с ниска светлина и много паразитен шум. Въпреки това ви уверявам, че лекцията е особено интересна, а научно-популярната й стойност ни най-малко не се повлиява от качеството на звука и картината. Определено си заслужава да я изгледате/изслушате и ви гарантирам, че след това никога повече няма да гледате на живака по същия начин.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2015 в 18:51

То оставаше да коментирам неоновите лампи с живачни пари в древен Египет.

08.12 2015 в 11:05

Менделеев е този, който е извел периодичният закон за химичните елементи. Господин Досев, Менделеев нито е попълвал таблица, нито е откривал елементи. Но на базата на неговото откритие е станала възможна класификацията им, както и предсказването на все още неоткрити до тогава елементи. Та заради това му откритие таблицата неофициално се свързва с него.
И... Страхотна презентация!

07.12 2015 в 23:30

Досев, само това ли успя да асимилираш от цялата информация? :)

06.12 2015 в 16:27

Менделевата таблица се нарича периодична таблица.
Дмитрии Менделеев е дал своят принос в създаването на съвременната периодична система на химияните елементи. Но в нейното създаване участват десетки други видни учени от цял свят. Таблицата е наречена Менделева в СССР като е пренебрегнат труда на останалите химици, в цял свят е периодична таблица.