Астроном забеляза близък до Земята астероид часове преди да избухне над Берлин (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2024 в 10:36 4017 0

Астероидът 2024 BXI в германското небе

Кредит Скрийншот от видеото на The Supreme Wisdom

Астероидът 2024 BXI в германското небе

В нощта срещу неделя, 21 януари, малък астероид избухна в небето на няколко десетки километра от германската столица. Преди това е открит от астронома Кристиан Сарнецки от обсерваторията Конколи в Унгария.

Регистърът на данните на центъра за 2024 BX1 показва информация от множество обсерватории в различни европейски страни като Испания, Хърватия и Румъния, в допълнение към Унгария и Германия.

NASA Asteroid Watch първи отбелязат предстоящото пристигане на астероида в публикация в социалните медии, споделена в събота вечерта.

„Внимание: Малък астероид ще се разпадне като безобидно огнено кълбо западно от Берлин близо до Ненхаузен малко в 1:32 сутринта централноевропейско време. Наблюдателите ще го видят, ако е ясно небето!“ гласи публикацията.

Учените отбелязват, че по време на навлизане в земната атмосфера в небето ще се вижда ярка огнена топка, която ще се разпадне на парчета след експлозията. Точно това се случва в небето над германската столица.

Кредит: The Supreme Wisdom

Според Европейската космическа агенция 99% от близките до Земята астероиди с размери по-малки от 30 метра все още не са открити. Колкото по-малък е астероидът, толкова по-близо може да се приближи до Земята, преди астрономите да го забележат, което може да затрудни прогнозирането на подобни случаи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !