Червената нова от 2020 г. се оказва звезда, изяждаща своята планета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2023 в 00:01 3333 0

Илюстрация на подобна на Юпитер планета близо до звезда червено джудже от клас M.

Кредит David A. Aguilar (CfA)

Илюстрация на подобна на Юпитер планета близо до звезда червено джудже от клас M.

През 2020 г. астрономите откриват „червена нова“, изблик на светлина, който бе голям, но не толкова голям, колкото свръхнова. Червените нови се наричат ​​също „оптични преходни процеси с междинна яркост”, така наречените ILOT (intermediate luminosity optical transients), и те образуват рядък клас.

Астрономът Ноам Сокер (Noam Soker) от Technion, Израел, е изследвал въпросната червена нова, наречена ZTF SLRN-2020, и дали е вярно това, което се подозира от няколко години, а именно, че е причинена от звезда, поглъщаща планета, която се е приближила твърде близо.

Обикновено това се случва при млада звезда, в чиято заобикаляща планетна система цари хаос, част от процеса на формиране на звезди и планети, или ако млада планета се блъска в звездата си, привлечена от гравитацията ѝ.

Но това не е случаят на ZTF SLRN-2020, звездата там е на средна възраст (∼ 10 милиарда години), на 12 000 светлинни години, която е стабилна и спокойна.

Илюстрация на звезда, която изяжда своята планета. Кредит:  K. Miller/R. Hurt (Caltech/IPAC)

Само че това поглъщане не се е случило изведнъж, а изглежда е станало на няколко интензивни фази.

Когато планетата се приближи до звездата, тя се нагрява и външните й слоеве се превръщат в плазма. След това около планетата се развихрят силни електромагнитни течения, което води до изстрелването на джетове или струйни потоци в космоса от планетата в две посоки. Само че те не са достатъчно силни, за да преодолеят гравитацията на звездата и по-голямата част от изхвърления материал пада върху звездата, част от него върху самата планета.

В един момент планетата се разпада и около звездата се образува акреционен диск от цялата материя на планетата. Част от материята пада на звездата, но самият диск също успява да образува две струи, откъдето материята излита в космоса – този път с достатъчна скорост. Самата звезда нараства около четири пъти по размер и увеличава яркостта си сто пъти.

Справка:

Източник: Astronomers find a 'red nova': A main-sequence star just eating its planet
Paul M. Sutter, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !