Чуйте първия трус на Марс, записан от апарата InSight

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 април 2019 в 10:01 9773 0

Снимка на сеизмометъра, наречен Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) на 110-тия ден от мисията на на InSight. Кредит: NASA/JPL-Caltech
Снимка на сеизмометъра, наречен Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) на 110-тия ден от мисията на на InSight. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Апаратът на НАСА InSight е записал първото "марсотресение" - сеизмични трусове, слаби, но без съмнение дълбоко в недрата на червената планета, съобщават Science alert

Първите анализи потвърждават, че трусът идва от вътрешността на планетата, а не от атмосферни въздействия като вятър например. Сега предстои сеизмолозите да открият точно какво го е предизвикало. 

Трусовете на Марс, също както и на Земята, могат да разкрият детайли за вътрешността на планетата. InSight, както ви съобщихме, кацна на Марс през ноември 2018г. е мисия специално създадена, за да изучи вътрешността на планетата. Екипиран е с редица инструменти за измерване на температурата, въртенето и сеизмичната активност на червената планета. 

Повечето от данните, събрани от инструмента Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) (Сеизмичен експеримент за вътрешната структура), представляват фонов шум, но в началото на април, на Sol 128 (128-мия ден на мисията) той най-после засича това, което учените търсят.

"С месеци чакахме такъв сигнал," разказва ръководителят на екипа SEIS Филип Лоньоне (Philippe Lognonné) от Института за физика на Земята в Париж (Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP).) "Толкова е вълнуващо най-после да имаме доказателство, че Марс е все още сеизмично активен. Нетърпеливи сме да споделим детайлите резултати веднъж след като сме ги анализирали."

Вълни от достатъчно силен трус могат да действат подобно на грамаден радар, проникващ във вътрешността, само че със сеизмични вълни, вместо с електромагнитни. Докато тези вълни се разпространяват през планетата, те могат да бъдат забавени, преминавайки през определени материали или да отскачат от други и така да позволят на сеизмолозите да определят вътрешния строеж. 

За съжаление, засеченото на Sol 128 събитие е твърде слабо, за да покаже на учените каквото и да е за строежа на Марс и тук, на Земята би се изгубило между постоянните шумове от активността на тектонските плочи. 

Но то показва, че дори и Марс да няма тектонска активност, има сеизмична активност, което дава надежда да бъде засечен по-силен трус. Особено след като и три други слаби сеизмични сигнала са засечени на Sol 105, Sol 132 и Sol 133.

Сигналът от Sol 128, освен, че е по-силен е интересен и по друга причина: носи голяма прилика със сеизмичния профил на лунотресения, засичани от повърхностни сеизмометри между 1969 и 1977 - устройствата са поставени там от астронавтите от Аполо. 

Също както Марс, Луната не е тектонски активна. Сеизмичната й активност е предизвикана от леко свиване докато вътрешността се охлажда, процес, който се случва още от формирането й преди 4,5 милиарда години. Докато вътрешността се свива, това създава напрежения във въшната кора, която накрая се пука, предизвиквайки трусове. Учените смятат, че подобен е процесът, протичащ и на Марс.

Повече записи и техните анализи в бъдещето ще помогнат да научим повече. Засега знаем, че SEIS работи, както се очаква - огромен напредък за техническата иновация, имайки предвид колко са слаби трусовете, което означава, че тази технология тепърва може да става по-прецизна.

"Първите записи от InSight допринасят за науката, която започна още с мисиите Аполо," смята главният изследовател на InSight, Брус Банерд (Bruce Banerdt). "Събирахме фонов шум досега, но това събитие ни изпраща в нова научна област - марсианска сеизмология!"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !