Да помогнем на българските астрономи

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 16:43 3810 0

Астрономите от НАО-Рожен, най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров, имат нужда от помощ.

Те нямат финансовата възможност да заминат и да наблюдават едно от най-значимите астрономически събития в кариерата си - пълното слънчево затъмнение на 21 август 2017г. , което ще бъде видимо от вътрешността на тесен коридор, който по дължина пресича цялата територия на САЩ.

Кампанията в GoGetFunding се организира от група ученици от Международна гимназия "Проф. д-р В. Златарски", които вярват в българската наука и искаме да помагаме за нейното развитие.

Необходими са 6135 евро. Имате възможност да ги подкрепите до 5 август.

Астрономията е онази част от физиката, която осъществява фундаментални изследвания на природата на Вселената, в която живеем. Те имат за цел да отговорят на някои от най-големите въпроси, които можем да зададем като „как се е появила Вселената?“, „колко е голяма?“, „на колко години е?“ и „каква е нейната съдба?“. Малък дял от астрономическите изследвания, но с огромно значение за цялата астрономия, са изследванията свързани с нашето Слънце. То ни дава единствената възможност да изследваме материята в недостижими в лабораторни условия стойности на огромна плътност, налягане и температура.

От дълбока древност, слънчевите затъмнения са впечатлявали хората и са ги карали да търсят начин да ги обяснят. Днес за учените слънчевите затъмнения са не просто красива гледка, а невероятен шанс за провеждане на редица изследвания, неосъществими извън тези събития.

На 21 август 2017г. пълно слънчево затъмнение ще бъде видимо от вътрешността на тесен коридор, който по дължина пресича цялата територия на САЩ, почти по диагонал от северозапад до югоизток. Пътят на лунната сянка „стъпва“ на суша първо в северозападната част на САЩ – щата Орегон и напуска сушата, пресичайки щата Южна Каролина. Вече го наричат Великото Американско Затъмнение, а най-ясно ще се вижда край град Мадрас, щата Орегон заради предвидените благоприятни метеорологични условия.

Астрономите от НАО-Рожен, която е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров, нямат финансовата възможност да заминат и да наблюдават едно от най-значимите астрономически събития в кариерата им, което няма как да бъде наблюдавано на територията на България. Слънчевите изследвания са голяма част от научната дейност, извършвана в българската обсерватория, където през 2005г. е проектиран и построен единственият телескоп-коронограф в България.

Основните разходи са свързани със следните точки:

  • За изпълнение на наблюдателните задачи е необходим оптимален екип от 5 човека, но не по-малко от трима души.
  • Закупуване на необходимата техника за провеждане на наблюденията и изследванията
  • Екипът трябва да пристигне поне 2 дни предварително на територията на щата Орегон (град Портланд). Поради отдалечеността на мястото за наблюдения, е възможно експедицията да продължи до 10 дни.
  • Придобиване на визи за екипа на експедицията (до края на месец март 2017г.)
  • Необходимо е да бъдат резервирани билети и хотел не по-късно от март 2017г. и заплатени до края на април 2017г. Това се налага поради огромния интерес към наблюдението на това явление от множество хора в световен мащаб. Предварителният маршрут е през западна Европа (София - Виена - Вашингтон - Портланд). Между началната и крайната дестинация е възможно да има изменения, в зависимост от намирането на най-ефективна цена за пътуване.
  • Наемане на автомобил на територията на САЩ.


Средствата за визите, пътя и нощувките са набавени на 90%, но тези за необходимата техника не са.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !