Днес Juno предприема петото си близко прелитане на Юпитер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2017 в 09:00 2809 0

В понеделник, 27 март в 11:52 българско време, космическият кораб на НАСА Juno ще направи петия си полет над загадъчните облачни върхове на Юпитер.

По време на този максимално близък подход Juno ще премине на височина от 4400 км над горните слоеве на атмосферата на газовия гигант, движейки се със скорост от 57,8 километра в секунда спрямо Юпитер.

Всичките осем научни инструменти на сондата ще бъдат включени и настроени да събират данни, съобщава сайтът на агенцията.

"Това ще бъде четвъртото ни научно и петото поред близко прелитане на мисията - и ние с нетърпение очакваме да видим какви нови открития ще направи Juno", заяви Скот Болтън (Scott Bolton), главен изследовател на Juno от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио. "Всеки път, когато се доближим до облачните върхове на Юпитер, научаваме по нещо, което ни помага да разберем тази невероятна гигантска планета".

Научният екип на Juno продължава да анализира данните от предишните близки прелитания. Учените успяха да открият, че магнитното поле на Юпитер е по-сложно, отколкото се мислеше преди и че цветните ивици и зони, придаващи на облаците на планетата характерния външен вид, се простират дълбоко в атмосферата. Наблюденията на енергийните частици, които създават мощните нажежени до бяло полярни сияния предполагат сложна система на потоците, включващи и материал от заредени частици, разпръскван от вулканите на спътника на Юпитер Йо.

Очаква се, че през следващите няколко месеца да бъдат публикувани рецензирани статии с по-дълбоки научни резултати, получени от първите прелитания на Juno.

Това засилено-цветно изображение на мистериозното тъмно петно ​​върху Юпитер изглежда като "галактика" от въртящи се бури. Источник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !