Европейската мисия до Юпитер - все по-близо до осъществяване (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 26 март 2017 в 10:30 5037 1

Електрически, магнитни и мощностни предизвикателства, силна радиация и строги правила за планетарна защита - това са само част от критичните въпроси, които трябва да бъдат разрешени, за да може мисията на ESA до Юпитер, наречена Juice (JUpiter ICy moons Explorer), да премине от проект към строителната площадка.

В тази връзка учените от ESA постигнаха важна крачка напред, като фиксираха интерфейса на космическия апарат с научните инструменти, които ще пренася, за да извършва проучвателната си дейност, и с наземната станция. Това означава, че вече може да се построи прототип на апарата, за да се извършат тестове, съобщиха от космическата агенция.

Анализът на учените от ESA установи и че 5,3-тонният апарат е съвместим с ракетата Ариана-5, която ще го изстреля от космодрума във Френска Гвиана. Стартът е предвиден за 2022 г., а пристигането в системата на Юпитер ще стане през 2029 г.

Juice ще прекара три и половина години в изследване на турбулентната атмосфера на планетата, нейната огромна магнитосфера, тъмни пръстени и сателити. Апаратът ще изследва големите ледени луни Ганимед, Европа и Калисто, за които се смята, че имат океани от течна вода под своите ледени кори, а дори и обитаеми условия. Кулминацията на мисията ще бъде осеммесечна обиколка около Ганимед - за първи път която и да било друга луна, различна от нашата, ще бъде орбитирана от космически апарат. 

източник: ESA

Juice ще бъде снабден с 10 прецизни инструменти, между които камери, проникващ през ледовете радар, висотомер, радио-научни експерименти и сензори за изследване на магнитните полета и заредените частици в системата на Юпитер.

Да се работи във външната част на Слънчевата​ система, далече от Слънцето, означава, че Juice ще се нуждае и огромен запас на слънчева енергия. Предвиден е генератор, съставен от две крила от по пет панела всяко, които ще покрият обща площ от близо 100 кв.м. Генераторът ще бъде най-големият, създаван някога за междупланетна мисия, и ще осигурява 820W до края на мисията.

източник: ESA

Тази анимация показва предполагаемата траектория на мисията на Juice до Юпитер. Апаратът ще направи серия от гравитационни маневри около Земята (три маневри през май 2023, септември 2024 и ноември 2026), Венера (една - през октомври 2023) и Марс (една - през февруари 2025) преди да пристигне в системата на Юпитер през октомври 2029. Анимацията приключва с обиколка около Юпитер, но по план мисията не се ограничава само с това, а също и със специални маневри около луните Европа, Калисто и Ганимед преди да започне да обикаля около най-голямата луна - Ганимед.

По време на маневрите около Земята, Венера и Марс, а след това и Юпитер, слънчевите панели на Juice ще трябва да се справят с различни температури, като например когато лети в близост до Слънцето по време на маневрите около Венера, слънчевите крила е застанат под наклон, за да се избегне увреждането на слънчевите клетки.

Основният двигател на космическия апарат ще бъде използван за навлизане в орбита на Юпитер и по-късно в най-голямата й луна Ганимед. Специални мерки ще позволят на Juice да се справи с извънредно силната радиация през трите години около планетата. Това означава, че ESA трябва да направи внимателен избор на компонентите и материалите, както и на радиационния щит.

Един от другите важни проблеми ще бъде електромагнитната "чистота" на Juice. Тъй като ключовата цел е да се наблюдават магнитните полета и заредените частици на Юпитер, не трябва каквото и електромагнитно поле, генерирано от самия апарат, да се намесва в чувствителните научни измервания. Това ще бъде постигнато с внимателен избор на конструкцията на eлектрическата архитектура на соларната инсталация, електрическия разпределител и реакционните колела - вид маховик, който стабилизира пространственото положение при полет.

Прегледът трябва да осигури Juice да отговаря на строгите директиви за планетарна защита, защото е задължително да се минимизира риска потенциално обитаемите луни, особено Европа, да бъдат заразени с вируси, бактерии или спори, пренасяни от космически кораб от Земята. Също така мисията трябва да осигури да не се блъсне в Европа.

"Устройството на космическия кораб беше обширно прегледано и потвърдено с оглед на множеството критични изисквания на мисията", заяви Джузепе Сари (Giuseppe Sarri), мениджър на проекта Juice. "Засега се движим по план и сме възхитени да започнем етапа на развитие на тази амбициозна мисия", допълни Сари.

Частните партньори на ESA, водени от Airbus, вече могат да започнат изграждане на прототип на космическия кораб, който ще премине през тежки изпитания за симулиране на условията, очаквани по време на полета. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

1

Георги Бонджов

26.03 2017 в 11:16

Уф, колко много мотаене и гравитационни маневри, само защото няма достатъчно свястна ракета, да ускори сондата достатъчно, че да няма нужда от тях. Освен това ESA няма и радиоизотопен термично-електрически генератор, и ще трябва да мъкне адски много слънчеви батерии. Т.е излишен товар. Нивото на науката и технологиите на ESA, са 50 години назад.