ЕКА не признава разбиването на модула Скиапарели

Георги Гърков Последна промяна на 20 октомври 2016 в 13:03 6375 1

Експерти на Европейската космическа агенция ще се опитат да рестартират предавателя на спускаемия модул Скиапарели (Schiaparelli) на мисията ExoMars 2016, с когото комуникацията бе изгубена вчера малко преди неговото кацане на Червената планета.

Това обяви на специална пресконференция тази сутрин Европейската космическа агенция.

Това заяви по време на пресконференцията Дон Маккой (Don McCoy), представител на Европейската космическа агенция.

Последните ключови данни, изпратени от спускаемия модул Скиапарели до кораба майка Trace Gas Orbiter при навлизането на апарата в атмосферата на Марс вчера, са достигнали до Земята чрез телескота GMRT в Пуна, Индия и в момента се анализират от експертите.

Ранните индикации от радио сигналите, уловени от GMRT и от космическия апарат Mars Express подсказват, че модулът успешно е осъществил повечето стъпки на 6-минутното си приземяване през марсианската атмосфера. Това включва забавянето през атмосферата, отварянето на парашута и изкарването на топлинния щит.

Сигналите, получени от Пуна и орбиталната станция на ЕКА Mars express, обаче прекъсват малко преди достигането на повърхността на планетата. Разликите между двата набора данни се анализират от експертите в центъра за космически операции на ESA в Германия.

Подробната телеметрия, записана от TGO, е необходима, за да се разбере по-добре ситуацията. Същевременно, докато Скиапарели се е приземявал, орбиталната станцията е извършвала важна маневра по извеждането си на марсианска орбита - която е изпълнена успешно. Тези важни данни били записани от Скиапарели и пратени към Земята в ранните часове на сутринта в четвъртък.

Данните са частично анализирани и потвърждават, че етапите по навлизането и приземяването са се случвали по план до момента на изкарването на задния топлинен щит и парашута. Тази операция е започнала по-рано от очакваното, но анализът все още не е завършен.

Потвърдено е, че забавящите двигатели са били активирани за кратко, въпреки че изглежда вероятно да са се изключили по-рано от очакваното, на височина, която предстои да бъде определена.

"В резултат на събитията от вчера разполагаме с впечатляващ спътник около Марс, готов за наука и за оказване на поддръжка на марсохода за мисията ExoMars през 2020 г.", коментира Ян Уорнър (Jan Wörner), главен директор на ESA, цитиран в изявление на агенцията.

"Главната роля на Скиапарели бе да се изпробват европейските технологии за приземяване. Записването на данните от приземяването бе част от това и е важно да разберем какво се е случило, за да се подготвим за бъдещето".

"По отношение на тестовия модул Скиапарели до нас достигат данни, които ще ни позволят да разберем напълно стъпките, които са са се случили, и защо мекото приземяване не се е осъществило.", допълва Дейвид Паркър (David Parker), който е директор на отдел Пилотирани космически полети и автоматизирани изследвания в ESA.

"От инженерната гледна точка това е, което искаме от един тест, и в момента разполагаме с много ценни данни за работа. Ще сформираме специална комисия за по-задълбочено анализиране на данните".

Основната цел на Скиапарели бе разработване на технология за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това приборите на модула трябваше по време на спускането в атмосферата на парата да съберат данни за скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата по време на кацането. Имаше немерение и навигационната камера да прави черно-бели снимки на всеки 1.5 секунди до височина около 1.5 км, по които ще се възстанови какъв е бил пътят и движението на модула.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.10 2016 в 18:20

Нормално е не всичко да стане от първи път.