Европейската южна обсерватория празнува своята 60-та годишнина със зашеметяваща гледка на мъглявината Конус

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2022 в 12:31 3116 0

Този нов изглед на мъглявината Конус е заснет с инструмента FORS2 на Много големия телескоп (Very Large Telescope) на ESO. Кредит: ESO.

На 5 октомври 1962 г. пет страни се споразумяват да създадат Европейската южна обсерватория (ESO) чрез подписване на конвенция.

Сега, шест десетилетия по-късно и подкрепена от 16 държави-членки — Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ - както и Чили, и Австралия, ESO продължава да обединява хора от целия свят, за да разработват и управляват усъвършенствани наземни обсерватории, които позволяват революционни астрономически открития.

По случай 60-ата годишнина, астрономите на ESO публикуваха грандиозно ново изображение на мъглявината Конус.

Този нов изглед на мъглявината Конус е заснет с инструмента FORS2 на Много големия телескоп (Very Large Telescope) на ESO. Натиснете за по-голямо изображение. Кредит: ESO.

Мъглявината Конус е разположена на 2700 светлинни години в съзвездието Еднорог.

Мъглявината е открита от британския астроном от германски произход Уилям Хершел на 26 декември 1785 г.

Обектът е дълъг приблизително 7 светлинни години и е част от по-големия звездообразуващ регион NGC 2264.

„Мъглявината Конус е перфектен пример за подобните на стълб форми, които се развиват в гигантските облаци от студен молекулярен газ и прах, известни с това, че създават нови звезди“, разказват астрономите на ESO.

„Такъв ​​тип стълб възниква, когато масивни, новообразувани яркосини звезди излъчват звездни ветрове и интензивно ултравиолетово лъчение, което издухва материала от околността им.“

„Тъй като този материал се отблъсква по-далеч, газът и прахът от младите звезди се компресират в плътни, тъмни и високи подобни на стълбове форми.“

„Този ​​процес помага за създаването на тъмната мъглявина Конус, насочена встрани от блестящите звезди в NGC 2264.“

Новото изображение на мъглявината Конус е заснето от инструмента FOcal Reducer и Low Dispersion Spectrograph 2 (FORS2) на Много големия телескоп (VLT - Very Large Telescope) на ESO в Чили.

„В това изображение водородният газ е представен в синьо, а серният газ в червено“, обясняват астрономите.

„Използването на тези филтри прави иначе ярките сини звезди, които показват скорошното звездообразуване, да изглеждат почти златни, контрастиращи с тъмния конус като бенгалски огън.“

„Това изображение е само един пример от многото зашеметяващи и вдъхващи страхопочитание наблюдения, направени от телескопите на ESO през последните 60 години“.

„Това изображение е получено за информационни цели, но огромното мнозинство от времето на телескопа на ESO е посветено на научни наблюдения, които ни позволиха да заснемем първото изображение на екзопланета, да проучим черната дупка в центъра на нашата галактика и да намерим доказателство че разширяването на нашата Вселена се ускорява“, добавят астронимите.

„На базата на нашия 60-годишен опит в развитието, откритията и сътрудничеството в астрономията, ESO продължава да чертае нова територия за астрономия, технологии и международно сътрудничество.“

„С нашите настоящи съоръжения и предстоящия "Изключително голям телескоп" (ELT - Extremely Large Telescope) на ESO, ние ще продължим да се занимаваме с най-големите въпроси на човечеството за Вселената и очакваме невъобразими открития.“

Източник: ESO Celebrates Its 60th Anniversary with Stunning View of Cone Nebula,  Enrico de Lazaro, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !